Miris

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
Rancic je napisao(la):
Ovo se malo razvilo i u nekim nenameravanim pravcim, ali tako je kako je. 
Ja sam samo pokušao, na osnovu dugogodišnjeg ribolovačkog iskustva,  da ukažem na malu pojedinost koja može da utiče na rbiolov. Ne uvek, i nije pravilo, ali je moguće, misleći prvenstveno na mirise koji se zadržavaju na rukama i mogu da odbiju ribu, i to se odnosi na ribolov na stajaćim vodama, gde koliko vidim mnogo njih mušičari razne vrste ribe. Ništa više od toga. Nisam mislio na atraktore, veštačke mirise za primamu ni na bilo šta što se koristi za mirisanje prihrane u drugim vrstama ribolova. Iz mog iskustva, a imam poprilične ( u KG i cm) ulove i od šarana do štuke, o tome bi trebalo po mom mišljenju voditi malo računa.    Niti je to crveno slovo, ni sveto pismo, ne škodi a može da pomogne.
Simpsone, kod mene u Kg, a koliko znam i uglavnom  je uobičajeni ribolovački pozdrav "Bistro", i ja ga koristim, pa mi reci, života ti, koji je to GRAĐANSKI pozdrav, ako je ovo SELJAČKI.
  Ako si rešio da se vređamo - OK - kaži onda svi vi van Beograda ste seljačine, kulovi, geaci i nemate pojma, a ja sam za razliku od Vas GRAĐANIN ( BEOGRAĐANIN).
Zaboravio si da kažeš - samo je moj ćale malo pre Vašeg ćaleta iz opanaka uš'o u cipele. Izvini ako si rođen u Beču, Parizu...
   Nemam pojma ko si, šta si, a ni ti nemaš pojma ko sam ja, ali sam za tebe već SELJAČINA. Ja sam rođeni Kragujevčanin, imam svoje poreklo zapisano od 1703 godine, a iz iskustva znam da u Beogradu nema šanse da nađeš više od 2000 rođenih starosedelaca beograđana. Oni su odavno napolju po belom svetu. Predpostavljam da si ti, na osnovu tvojih reči, izdanak stare beogradske građanske porodice od Kneza Miloša koja je vremenom postala građanska - ili grešim. Po popisu iz 1863 godine, obavljenom  po naredbi Miloševoj, u Beogradu je tada bilo 100 % seljačko stanovništvo.
  Prema tome tebi samo malo manje viri prazi luk iz dupeta nego nama.
  B I S T R O !

Rancicu da se razjasnimo za to "bistro". U mom "selu" se uvek pozdravljalo sa "Pomaze Bog" ili "Dobar dan" i nikad sa "Bistro". Taj pozdrav je komunisticka tvorevina a nastao je u jednoj od bivsih Jugoslovenskih republika i kao takav nama je nametnut.
Uostalom moja kritika nije bila upucena tebi vec je bila generalna opaska, pa nema ni potrebe da ti se pravdam!
I uvek sam razlikovao rec-izraz "seljak" od stanovnika iz unutrasnjosti. Ta rec je jedna opste primenjiva rec na celokupno stanovnistvo nase zemlje a sinonimi su joj reci poput "gedza, gergov, geak,..."!

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Huh Rančiću ovo je bilo oštro ali nažalost i potrebno  :tbumb: ne zato što nas je ( i mene s njima Sim. nazvao seljacima - što me uopće ne smeta pa nisam ni reagirao,to je njegovo mišljenje ) nego što se općenito neki ljudi ne mogu suzdržati i svakom loncu moraju biti poklopac ali nažalost u negativnom smislu i sa ciljem podjebavanja a ne proširenja i djeljenja svojih iskustava sa ostalima na forumu, pa tražili ste gledajte... Ni ja ne smatram seljačkim pozdrav Bistro, što više stalno ga koristim i potpisujem.

"Mirisi" su prevazišni osnovnu temu, pa neka bar ćemo se bolje upoznati i kroz ovu tematiku, jer naša forum mišljenja su i odraz našeg ponašanja prema ribi, vodi ...

P.S. Sim. ti si po meni ok al ti ipak ponekad izleti i više no treba, ja ti ne uzima za zlo, no nekima to očigledno smeta.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
Gogo je napisao(la):
Huh Rančiću ovo je bilo oštro ali nažalost i potrebno  :tbumb: ne zato što nas je ( i mene s njima Sim. nazvao seljacima - što me uopće ne smeta pa nisam ni reagirao,to je njegovo mišljenje ) nego što se općenito neki ljudi ne mogu suzdržati i svakom loncu moraju biti poklopac ali nažalost u negativnom smislu i sa ciljem podjebavanja a ne proširenja i djeljenja svojih iskustava sa ostalima na forumu, pa tražili ste gledajte... Ni ja ne smatram seljačkim pozdrav Bistro, što više stalno ga koristim i potpisujem.

"Mirisi" su prevazišni osnovnu temu, pa neka bar ćemo se bolje upoznati i kroz ovu tematiku, jer naša forum mišljenja su i odraz našeg ponašanja prema ribi, vodi ...

P.S. Sim. ti si po meni ok al ti ipak ponekad izleti i više no treba, ja ti ne uzima za zlo, no nekima to očigledno smeta.

Gogo, nema nikakve potrebe da se pravdas ali veruj mi meni nista ne izlece slucajno. Jednostavno moram da reagujem na sve sto nije po nekim mojim kriterijumima. Oni koji nemaju muda da kazu iskreno ono sto misle, obicni su misevi! Naravno, to uopste ne znaci da sam ja u pravu, ali je stvar diskusije pa ciji su argumenti jaci...
Istina ja volim da se nasalim ali prostim uvidom u moje postove mozes da vidis koliko i sta u njima vredi.

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Dapače Sim. hvale vrijednim smatram tvoje postove, čitao sam ih i zato ti i kažem da si ok, a i nisam mislio na tebe (da budem precizniji nisam mislio isključivo na tebe) nego čak više na one koji u zadnje vrijeme ni ne prozboravaju pametnoga ništa, al lupetanja i zajebavanja zato ima. 

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Ok, Gogo, 
  ja sam morao, ne zato što sam građanin pa me vređa kad mi neko kaže da sam seljak. Za to me boli kurac, nemam ja te komplekse. Kaže, "nisam mislio na tebe nego generalno". I još lepše "...meni ništa ne izleće slučajno...", Iz čista mira ljudima koje nikad nije ni video, nema pojma ko su, šta su,  kaže "SELJAČINA".  Sledeće, još gore što naknadno kaže kako smo mi ostaci komunizma iz neke bivše jugoslovenske  republike.
  'Ajd' da smo se nešto kao svađali, pa u redu. Na šta bi ličilo da sad ja prišivam neke epitete Simpsonu, a nemam pojma o njemu.
  To je osnovna stvar domaćeg vaspitanja da ne vređaš nikoga, ma kakvo tvoje mišljenje bilo o njemu, ukoliko on ne vređa tebe. Ukoliko si ti Bojan Milojević, čitao sam tvoje postove na  .COM-u, i ma koliko malo znao o mušičarenju smatram da su vrlo kvalitetni.
  Možda ja i ne kažem ništa pametno na ovom forumu, ali, koliko shvatam, Vi ostali ste tu, a i ti među njima,  da me naučite i hvala Vam na trudu i strpljenju..
  Simpsone, ako nisam shvatio da se zajebavaš, izvini, ali ako se nisi zajebavao reci mi kriterijume po kojima smo, mi koji koristimo "bistro ti bilo", seljaci i ostaci komunizma.
  Ili da batalimo temu dok ne dođe šumar i istera i Nemce i Partizane iz šume.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Ja ću da vem napišem šta je "seljački". ;)
Evo primera:
Kupiš kupus kod seljaka i on ti se klanja iako zna da si govno od čoveka. Što više kupusa kupiš, to ćeš više lepih reči od njega da dobiješ. Seljaka boli uvo za bilo šta drugo osim za lovu koju mu ostaviš.
Ne kupiš li kupus od njega, nego njegovog komšije, možeš da budeš "pupoljak najmirisnije ruže", za njega si najveći smrad i olajavaće te gdegod stigne.
Eeee, to je seljački!
Razmislite, svako za sebe, da li ste "seljak". ???

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Poslušajmo gazdu. :respect:

MIRIS

Ja se setih da ipak imam jedno pozitivno iskustvo sa mirisom na muvi- strimeru. Pisao sam već o tome, ali treba se setiti toga i u ovoj temi. Naime, ja sam jednim (istim) strimerom ulovio dve svoje najveće ribe u dosadašnjoj karijeri- štuku od 4.5 kg i soma od 5kg.
Bitno ili nebitno, jedan detalj je vezan za taj moj mamac. BIO JE SMRDLJIV! Imao sam neki usmrđeni rep kune i ubacio ga u tog strimera, mada bez namere da baš to privuče žrtve.
Eto, smrad je dobio jak poen plus, a ne verujem da iko misli da ima išta nesportski u korišćenju natrulog krzna u mušičarenju. ;)

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Mixmaster je napisao(la):
Poslušajmo gazdu. :respect:

MIRIS

Ja se setih da ipak imam jedno pozitivno iskustvo sa mirisom na muvi- strimeru. Pisao sam već o tome, ali treba se setiti toga i u ovoj temi. Naime, ja sam jednim (istim) strimerom ulovio dve svoje najveće ribe u dosadašnjoj karijeri- štuku od 4.5 kg i soma od 5kg.
Bitno ili nebitno, jedan detalj je vezan za taj moj mamac. BIO JE SMRDLJIV! Imao sam neki usmrđeni rep kune i ubacio ga u tog strimera, mada bez namere da baš to privuče žrtve.
Eto, smrad je dobio jak poen plus, a ne verujem da iko misli da ima išta nesportski u korišćenju natrulog krzna u mušičarenju. ;)

U tom slučaju ovo bi bila obavezna oprema u procesu stvaranja strimera tog tipa  :D :D :D

Prilozi

• gas_suit.jpg
    gas_suit.jpg
    13,7 KB · Pregleda: 154

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Slažem se da miris u rekama može imati manji ili nikakav efekt za specifičnu vrstu ribe. No, čak u rekama u ne preterano brzom toku, ribe koje se ipak oslanjaju više ili manje na čulo mirisa, miris brže putuje do riba nizvodno. Kod mene u bohinjki sam jednom prilikom sa mosta posmatrao ribe u vodi. Tu je neki ribolovac očistio neku ribicu i utrobu bacio u vodu. To se je zakačilo na neki panj. Crevca su lagano lelujala u vodi. Nakon nekog vremena sam video ogromnog klena (garant 3-4kg). Plivao je vamo tamo u potrazi za hranom. Kada se je našao u pravcu crevca počeo je da pliva uzvodno i pravo do te utrobe. Malo je to usrknuo, probao da pojede ali bez zuba nije mogao mnogo da uradi sa žilavom i iszgleda svežom utrobom. Odustao je. Drugom prilikom, dok sam u pauzi ribolova  jeo sendvič iz znatiželje sam baco komadić topljenog sira u vodu. Ribe su to izignorisale i pao je na neki oveči ravan podvodni kamen (stenu). Dok sam ja u miru jeo svoj sendvič kroz kakvu minutu jedna pastrmka se je odlučila zaplivati prema tom komadu sira. Približila se i progutala ga. Naravno, ribe se uglavnom oslanjaju na bočnu liniju i čulo vida...šaran, som, mrena itd. su tu malo veča iznimka i svaka se opet mnogo razlikuju u navikama. Ipak na kraju krajeva če se večina nas služiti da i miris ima ulogu. Barem mi koji smo uspešno lovili svim mogučim tehnikama i ulovili "tone riba" složit če mo se da i miris ima svoju ulogu i pored ostalih čula i ribe imaju čulo i mirisa i ukusa...neke manje a neke više, nekima je to primarnije čulo nekima sekundarnije. Pomislimo samo na soma...njegovo celo telo je osetljivo kao naš jezik tačnije i više od jezika. Miris kao i sve ostalo ribe drugačije prepoznavaju nego mi ljudi ali ipak ga prepoznavaju. Verujem da se sa time svi slažemo.
Kada i kod koje ribe i gde moramo paziti da nam muva ne smrdi po benzinu, nikotinu, autanu itd. to ni sam ne znam 100% i zato se ja trudim da moje muve nemaju nikakvog mirisa. Tako dajem ribi više šanse ali i sebi. Kada bi koriostio mirise onbda bi, verujem, ja imao više prednosti ali ne osečam potrebu za time. Da li je koristiti mirise manje sportski ili ne? Hm...ako se po celom svetu sportskim ribolovom nazivaju ribolovne discipline živim i mrtvim mamcima, mamcima umetnog ili prirodnog porekla nekako logično bi bilo priznati i te atraktante za sportske. Meni se to i dalje čini suvišno ali to je moj lični stav.
Miris igra ulogu više ili manje. Miris da ili ne? E to je več na svakom pojedincu da odluči sam za sebe.

H

humphrey

Guest
sebastian je napisao(la):
Slažem se da miris u rekama može imati manji ili nikakav efekt za specifičnu vrstu ribe. No, čak u rekama u ne preterano brzom toku, ribe koje se ipak oslanjaju više ili manje na čulo mirisa, miris brže putuje do riba nizvodno. Kod mene u bohinjki sam jednom prilikom sa mosta posmatrao ribe u vodi. Tu je neki ribolovac očistio neku ribicu i utrobu bacio u vodu. To se je zakačilo na neki panj. Crevca su lagano lelujala u vodi. Nakon nekog vremena sam video ogromnog klena (garant 3-4kg). Plivao je vamo tamo u potrazi za hranom. Kada se je našao u pravcu crevca počeo je da pliva uzvodno i pravo do te utrobe. Malo je to usrknuo, probao da pojede ali bez zuba nije mogao mnogo da uradi sa žilavom i iszgleda svežom utrobom. Odustao je. Drugom prilikom, dok sam u pauzi ribolova  jeo sendvič iz znatiželje sam baco komadić topljenog sira u vodu. Ribe su to izignorisale i pao je na neki oveči ravan podvodni kamen (stenu). Dok sam ja u miru jeo svoj sendvič kroz kakvu minutu jedna pastrmka se je odlučila zaplivati prema tom komadu sira. Približila se i progutala ga. Naravno, ribe se uglavnom oslanjaju na bočnu liniju i čulo vida...šaran, som, mrena itd. su tu malo veča iznimka i svaka se opet mnogo razlikuju u navikama. Ipak na kraju krajeva če se večina nas služiti da i miris ima ulogu. Barem mi koji smo uspešno lovili svim mogučim tehnikama i ulovili "tone riba" složit če mo se da i miris ima svoju ulogu i pored ostalih čula i ribe imaju čulo i mirisa i ukusa...neke manje a neke više, nekima je to primarnije čulo nekima sekundarnije. Pomislimo samo na soma...njegovo celo telo je osetljivo kao naš jezik tačnije i više od jezika. Miris kao i sve ostalo ribe drugačije prepoznavaju nego mi ljudi ali ipak ga prepoznavaju.

Da ali ...not done u FF u,samim tim manje ili vise efekta ne znaci nista druze..osim ako nije "smrdljivi"
streamer na soma ili sasvim "slucajno" zasmrdeo kod cika Mixy ja.....

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
Rancic je napisao(la):
Ok, Gogo, 
  ja sam morao, ne zato što sam građanin pa me vređa kad mi neko kaže da sam seljak. Za to me boli kurac, nemam ja te komplekse. Kaže, "nisam mislio na tebe nego generalno". I još lepše "...meni ništa ne izleće slučajno...", Iz čista mira ljudima koje nikad nije ni video, nema pojma ko su, šta su,  kaže "SELJAČINA".   Sledeće, još gore što naknadno kaže kako smo mi ostaci komunizma iz neke bivše jugoslovenske  republike.
  'Ajd' da smo se nešto kao svađali, pa u redu. Na šta bi ličilo da sad ja prišivam neke epitete Simpsonu, a nemam pojma o njemu.
  To je osnovna stvar domaćeg vaspitanja da ne vređaš nikoga, ma kakvo tvoje mišljenje bilo o njemu, ukoliko on ne vređa tebe. Ukoliko si ti Bojan Milojević, čitao sam tvoje postove na  .COM-u, i ma koliko malo znao o mušičarenju smatram da su vrlo kvalitetni.
  Možda ja i ne kažem ništa pametno na ovom forumu, ali, koliko shvatam, Vi ostali ste tu, a i ti među njima,  da me naučite i hvala Vam na trudu i strpljenju..
  Simpsone, ako nisam shvatio da se zajebavaš, izvini, ali ako se nisi zajebavao reci mi kriterijume po kojima smo, mi koji koristimo "bistro ti bilo", seljaci i ostaci komunizma.
  Ili da batalimo temu dok ne dođe šumar i istera i Nemce i Partizane iz šume.

Rancicu da ti objasnim za sva vremena! Ko se osetio prozvanim to je njegova licna stvar, onog trenutka kada budem rekao konkretno taj i taj je SELJACINA onda tako mislim i treba zaista mnogo da bih to misljenje promenio. Ako kazem da je pozdrav Bistro seljacki i da je maskirna garderoba u pecanju (vojne uniforme, policijske jos gore) SELJACKA, onda tako i osecam. Obrati paznju, JA tako osecam i u skladu sa tim se i ponasam! Ako si se ti u nekom segmentu prepoznao, to je zaista samo tvoja stvar i dalje ne utice na moje misljenje o tebi kao licnosti. Ljude sam uvek cenio po delima a ne po oblacenju, pa tako nemam nikakav problem da kazem ovo sto kazem.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
humphrey je napisao(la):
Da ali ...not done u FF u,samim tim manje ili vise efekta ne znaci nista druze..osim ako nije "smrdljivi"
streamer na soma ili sasvim "slucajno" zasmrdeo kod cika Mixy ja.....

:) pa o teme sam i pisao...ukljucivsi varijaciju aspekata  ;) tek toliko za uvid...

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
47
Joj što ste se lepo svadjali ovih dana, a ja se tek sad priključio u diskusiju  :doh:

'Vako "maže" (smrdljiva ulja, gelovi i sl.) koje se koriste za mazanje varalica prevashodno služe da bi riba kada zguta varku, zadržala istu malo duže u ustima, a vama omogući efikasniju kontru, a ne da bi je dovukla sa 100m razdaljine (mada nije ni to isključeno). Ovo sam više puta čuo i pročitao po raznim ribolovačkim časopisima i forumima, znači nije proisteklo iz mog ličnog iskustva, ali mi deluje prilično logično.
Za sad sam neopredeljen da li mazati muve ili ne. Ako bih prevagnuo ka mazanju muva to bih možda jedino radio sa strimerima za toplovodno mušičarenje (som npr.). Što se tiče suvih muva i nimfi možda nije loše ako postoji nešto što uklanja ljudske smradove sa njih, ali da kiler bug mirišem aromom škampa, ili policelonsku muvu govnima (da miriše ko zunzara) jok mori bre :nowink: :doh:

@PetarBG
Dobrodošao na forum!
Ne bih se složio sa tobom oko smrada epoxi lepkova (smola)!
Istina je da smrdi u tečnom stanju pre stvrdnjavanja, ali kada se stvrdne smrad nestaje (možda ne 100% ali vrlo blizu ovom broju). To ti je kao mirišljava sveća dok je hladna (čvrsta) i ne miriše baš nešto, kada krene da se greje prilikom paljenja i vosak predje u tečno agregatno stanje, mirisi lakše isparavaju iz njega i više se osete.

Vrh Dno