Mistifikacije musicarenja

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Mozes i za fly za 50 e! A za pedest evra ako se opremis za varalicarenje  smudja verovatno ce stap pri prvom zapinjanju o prepreku ili ozbiljnijem zabacaju sa tezom glavom  proci i kao tvoj musicarac! 

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Ljudi nemojte ograničavati mušičarenje samo na salmonide,na mušicu se može uhvatiti svaka riba,pa i smuđ,prevazilaženje ovih predrasuda je prvi korak ka demistifikaciji mušičarenja!

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Zvezdane potpuno si u pravu! Kada se smudj hrani u plicoj vodi i blize obali apsolutno je moguce hvatati ga sto tvoji ulovi potvrdjuju a kada su vece dubine i brzi tok u pitanju onda je ipak tezi dzig i varalicarenje u velikoj prednosti!
Samo otvoreno razmisljati ne ogranicavati se i raznoliki ulovi veceg broja "nemusicarskih" vrsta su moguci!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Na ovom forumu je još pre nekoliko godina izvršena potpuna demistifikacija mušičarenja i istovremeno izvršena desalmonidizacija. Upravo to je doprinelo da ovaj sajt postane ovako popularan.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Mixmaster je napisao(la):
Na ovom forumu je još pre nekoliko godina izvršena potpuna demistifikacija mušičarenja i istovremeno izvršena desalmonidizacija.
Tako je!

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Mistifikacija postoji kod svih koji bi da pecaju, a u blizini nema salmonidne vode i ne susreću se sa mušičarenjem. Ja sam uvek mislio da je mušičarenje isključivo lov salmonida. Tako se prikazivalo i na televiziji u ribolovačkim novinama i časopisima....Tek kada sam iščitao skoro ceo forum i pročitao nešto literature i odgledao neke filmove, shvatio sam da se tako mogu pecati sve vrste riba.
Meni najbliža salmonidna voda je 150 km, a ovde svi pecaju na plovak i dubinac. Šta vidiš stalno to i učiš. Za 40 godina u KG, samo jednom sam video, na polici parkiranog auta, desetak mušica na šeširu. To je bilo sve što sam ikada saznao o mušičarenju.
Možda ne bih ni sada, da nisam slučajno zalutao na ovaj sajt, tražeći varaličarski štap.
I svidelo mi se  - lagano natovaren, sve pri ruci, šetnja pored vode, uživanje...
Onda sam se zapalio za vezivanje jednog, pa drugog, trećeg.... i evo me 'de sam sada.
Ne bih ga batalio ni za šta.
Zato se slažem da je mistifikacija svega što se tiče mušičarenja u glavi.
Najveća mistifikacija je neznanje - kako ću ovo, kako ću ono, kako, kako....
Da li je skuplji način od drugih vidova pecanja ? Svaki vid pecanja može da bude skup i jeftin. Vrhunski štap za varaličarenje ili za šaranaski ribolov je isto skup. Prvi karbonci su bili 100 DM po metru dužnom. Pa dobra mašina, dobar silk ili pletenica, čizme, ranac, skupe varalice ili bojli, primama, antibiotici, da ne nabrajam skupo brate..... Okreni obrni, izađe na isto. E sad je samo stvar platežne sposobnosti - ko koliko može - toliko kupi.
Najbolja demistifikacija je pecanje.
Imam neke prijatelje koji bi da vide vezivanj, štap, kako se baca, pa možda bude i novih ... Iznenadio me drugar koji je stalno na sajtu kao gost, a nije ribolovac uopšte.

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
639
Mixmaster je napisao(la):
Na ovom forumu je još pre nekoliko godina izvršena potpuna demistifikacija mušičarenja i istovremeno izvršena desalmonidizacija. Upravo to je doprinelo da ovaj sajt postane ovako popularan.

Ziva istina.  :respect:
I ja sam se, kao zagrizeni salmonidas, citajuci textive na ovom forumu zestoko popalio na musicarenje nesalmonidnih vrsta riba. Ali pazite, jos uvek postoje musicari koji misle da su samo salmonidi vredni pecanja. " Ajde, dobro, moze i klen"-cesto sam cuo (procitao).
E sad, ako moze klen, pa onda moze i bucov. Ako moze bucov, onda moze i stuka,smudj.
A tek bas!!! QQ lele kakva je to riba. Svaka riba je vredna musicarenja.
Posto sam ja dry fly zavisnik, necu imati nista protiv da mi ono "PLOP" na povrsini priredi klen,crvenperka... umesto (meni i dalje omiljenih) pajke i lipca.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Musicarenjem se bave milioni ljudi. A ona stara izreka "100 ljudi 100 cudi" lepo oslikava da i u musicarenju postoje svakojaki ljudi. Tu ima postenjaka, jednostavnih, produhovljenih, strpljivih, junaka, "gentlemena" (op. za tuđicu) ...ali ima i onih totlno suprotnih. Dakle: egoista, malograđana, seljačina, slabića, lopova, ribokradica, sirovina, debila, snobova... Ali svi vole jednu stvar a  motivi su različiti zašto tko šta voli.
Jedni mistificiraju mušičarenje, drugi ga romantiziraju, treći ga jednostavno imaju kao deo svog života bez ikakvog mistificiranja i ulepšavanja ili preterivanja u svoj lepoti koju mušičarenej obuhvata. Ima i onih kojima je to još jedan od hobija ili još jedan od načina na koji love. Ima svega pa tako i mistificiranja. Zašto? Odgovor je u tome što sam još na početku napisao - "Mnogo ljudi, mnogo čudi".
Jasno je da se i u mušičarenju kao i u svemu ostalom odražava kulturološki te sociološki položaj svakoga pojedinca. To podrazumeva: odgoj, kultura životne okoline pojedinca, izobrazba, financiski položaj, filozofska ili religiozna usmerenost itd. Sve to utječe i na to kako če pojedini mušičar definirati samo Mušičarenej, kakav če njegov pogled i odnos biti do svega vezanog na tzv. FF.
Sa druge strane postoji jedna velika istina. Moguče je da su dva mušičara totalno različitih svetonazora a da imaju vrlo sličan pogled na mušičarenje. Da su npr. oba prava gentlemena na vodi pa i u društvu daleko od vode. Zašto? Jer na neki sličan način gaje jednake životne i društvene vrednosti. Na vrlo sličan način su prosvetljeni nekom idejom o određenim vrednostima koje se močno izražavaju u stvarima kojam se bavimo (bio to neki sport, umetnost ili bilo šta drugo).

@Rancic, "Najbolja demistifikacija je pecanje." Mudre reci  :yeswink:  :tbumb:

Učlanjen(a)
16.03.2009.
Broj reagovanja
0
Gospodo, pozdravljam vas iz Prokuplja. Verujte mistike nema. Ja vec duze vreme prelistavam teme ovog foruma, i to je to ... musicar. Bistro!

bogi

Senior member
Učlanjen(a)
13.01.2008.
Broj reagovanja
0
sebastian je napisao(la):
Musicarenjem se bave milioni ljudi. A ona stara izreka "100 ljudi 100 cudi" lepo oslikava da i u musicarenju postoje svakojaki ljudi. Tu ima postenjaka, jednostavnih, produhovljenih, strpljivih, junaka, "gentlemena" (op. za tuđicu) ...ali ima i onih totlno suprotnih. Dakle: egoista, malograđana, seljačina, slabića, lopova, ribokradica, sirovina, debila, snobova... Ali svi vole jednu stvar a  motivi su različiti zašto tko šta voli.
Jedni mistificiraju mušičarenje, drugi ga romantiziraju, treći ga jednostavno imaju kao deo svog života bez ikakvog mistificiranja i ulepšavanja ili preterivanja u svoj lepoti koju mušičarenej obuhvata. Ima i onih kojima je to još jedan od hobija ili još jedan od načina na koji love. Ima svega pa tako i mistificiranja. Zašto? Odgovor je u tome što sam još na početku napisao - "Mnogo ljudi, mnogo čudi".
Jasno je da se i u mušičarenju kao i u svemu ostalom odražava kulturološki te sociološki položaj svakoga pojedinca. To podrazumeva: odgoj, kultura životne okoline pojedinca, izobrazba, financiski položaj, filozofska ili religiozna usmerenost itd. Sve to utječe i na to kako če pojedini mušičar definirati samo Mušičarenej, kakav če njegov pogled i odnos biti do svega vezanog na tzv. FF.
Sa druge strane postoji jedna velika istina. Moguče je da su dva mušičara totalno različitih svetonazora a da imaju vrlo sličan pogled na mušičarenje. Da su npr. oba prava gentlemena na vodi pa i u društvu daleko od vode. Zašto? Jer na neki sličan način gaje jednake životne i društvene vrednosti. Na vrlo sličan način su prosvetljeni nekom idejom o određenim vrednostima koje se močno izražavaju u stvarima kojam se bavimo (bio to neki sport, umetnost ili bilo šta drugo).

@Rancic, "Najbolja demistifikacija je pecanje." Mudre reci  :yeswink:  :tbumb:
+++++++++++ :tbumb:

sašaPI

Full member
Učlanjen(a)
25.03.2009.
Broj reagovanja
124
Slažem se sa sebastijanom u potpunosti ali ja mislim da je problem na drugoj strani,elem svaki početak je težak pa tako i u mušičarenju.Pravi problem je po meni pogrešan pristup jer svi počinju od muva a njihovih kreacija previše i za iskusne (u koje ja ne spadam) mušičare.Kad bi naučili neke osnovne načine čime se i kada hrane određene vrste riba problem bi rešili za 50%, i onda sa po nekoliko imitacija svih vrsta mušica započeli sa mušičarenjem naravno uz ovladavanje tehnika prezentacija tih muva.Totalne demistifikacije nikad neće biti jer u džungli novih materjala,modela udica,tungstena,folija i ko zna čega već svi ćemo još dugo lutati u traženju idealne kreacije neke super muve koja će zablistati na trenutak ili možda neće, ko zna?
(pretera ga)  :yeswink:  :doh:

sašaPI

Full member
Učlanjen(a)
25.03.2009.
Broj reagovanja
124
Zaboravio sam da dodam oko pribora i u mušičarenju kao i u drugim vrstama ribolova postoji više vrsta ribolovaca:skromnih(pre bih rekao rekreativaca) praktičnih(u skladu sa mogućnostima) i fanatika(po svaku cenu).Samo mislim da kod nas mušičara (bar 80%) spada u treću grupu  :D (taj sam- donekle) pa to stvara zabunu kod ostalih "smrtnika". Lično ne poznajem ni jednog mušičara koji ne razmišlja o nabavci nekog skupog,extra kvalitetnog štapa i ako ih ima..... Stalna težnja ka nečemu što samo mušičari mogu da razumeju izaziva kod ostalih ribolovaca zabunu i onda dolazi do mistifikacije našeg sporta.Ali ko nije probao nikad neće saznati kakva zadovoljstva može doživeti pecajući na muvu bilo koju vrstu ribe.

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
sašaPI je napisao(la):
Zaboravio sam da dodam oko pribora i u mušičarenju kao i u drugim vrstama ribolova postoji više vrsta ribolovaca:skromnih(pre bih rekao rekreativaca) praktičnih(u skladu sa mogućnostima) i fanatika(po svaku cenu).Samo mislim da kod nas mušičara (bar 80%) spada u treću grupu...

Bravo Saša :tbumb: Pogodak u centar da ne kažem Bulls Eye :yeswink:

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
639
Posto istresosmo iz gaca ovo pitanje oko mistifikacije FF-a, mozda ne bi bilo lose da se pozabavimo i drugim pitanjima iz mog (pre)dugog uvodnog posta. Zanima me vase misljenje o tome da li mi musicari podcenjujemo ( pa cak i diskriminisemo) ostale ribolovce. Koliko nas dok npr. lovi stuku strimerom, ribare koji je love varalicama smatra
manje vestim, manje "sportskim" ribolovcima?

Imamo li pravo da proglasimo FF revir i sa njega "oteramo" i ribolovce koji na dubinku love mrenu, na plovak skobalja, na pec klena, varalicare mladicu... ako se oni pridrzavaju zakona i propisa? A njih je realno 100x vise nego nas, a i oni placaju dozvole.
Sta kazete?

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Ja kazem da ce sad da te napune minusevima  :D
Iskreno nemam nista protiv bilo kog ribolovca dok se drzi propisanih zakona i dok se sa postovanjem odnosi prema prirodi.Priznajem da su me milion puta iznervirali neki ribolovci ali sve to bude pa prodje.Sigurno i ja mnoge nerviram tako da smatram da ne treba da se pravi razlika izmedju ribolovaca.

Vrh Dno