Mistifikacije musicarenja

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Nemam ništa protiv ostalih ribolovaca,mnogi od njih su mi odlični prijatelji,međutim,mistifikacija i predrasude dolaze upravo sa njihove strane.Koliko sam puta samo nailazio na skrivene i podrugljive poglede na mestima na kojima bih se našao među ostalom bratijom.Sve se to jako brzo promeni kad počnem da vadim ribu više od njih :-[To mi je poseban merak,posebno sa ribama za koje su ubeđeni da se na mogu loviti na mušicu.Recimo smuđ ::)

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
crni je napisao(la):
Ja kazem da ce sad da te napune minusevima  :D
A ja ću u narednih mesec dana na svaka tri dana (ne može češće) da mu dajem po jedan plus za ovo.

:respect1:

Šteta što većina mušičara nije poput njega, Gogoa, Milančeta, Sebastiana, Zvezdana...

Definitivno pojedini mušičari sebe smatraju "višom rasom pecaroša", što je po meni veeeeli minus za njih. Treba nekad kad odu na Drinu da pogledaju kako plovkaroši pecaju plotice i na monofile 0.12 mm izvače komade od 2-3 kg koji se bore kao divlji veprovi!

Nek se javi neko i kaže da to nije vrh sportskog ribolova! Uporedite to i lov pastrmki na potoku na indikator i nimfe - neuporedivo, u korist plovkarenja.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
@Goci, Postujem sve sportske ribolovce i nacine ribolova pa cak nemam musicarenje i musicare za nesto kao etički ili moralno ili sportskije vrednije ali elegantnije i lepše za mene je sigurno. Zamisli plotica od 2kg na muvi, ili lipljan od 2kg, ili da ne spominjemo mrenu od 8kg na mušičarcu, sa tankim predvesom...sa dovoljno backinga...ma da ne govorim samo o trudu ulozenom pa jos bez indikatora...za moj pojam ni jedno plovkarenje se ne da meriti sa takvim gustom  ;)

Zato ja jos uvek lovim samo muvom i musicarcem, ni indikator ne koristim mada sam probao ali meni to smeta. Jos uvek sam takav a cini mi se i ostat cu takav samo iskusniji s godinama.

Sa druge strane, nisu svi ljudi za sve tako ni musicarenje nije za svakoga...to je samo za one koji otkriju pravu lepotu u tome sto nazivamo MUSICARENJE.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Slažem se ja 100% da je mnogo vredniji ulov plotica od 2 kg na mušičarca, nego plotica od 2 kg na bolonjez.

Ali se ne slažem da su plotice ulovljene na plovak nešto manje vredan ulov od recimo pastrmki upecanih na muvu. To htedoh reći.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Goci je napisao(la):
Slažem se ja 100% da je mnogo vredniji ulov plotica od 2 kg na mušičarca, nego plotica od 2 kg na bolonjez.

Ali se ne slažem da su plotice ulovljene na plovak nešto manje vredan ulov od recimo pastrmki upecanih na muvu. To htedoh reći.

A kako se meri vredan ulov? Kilogramima, santimetrima, parama od prodaje...? Meni je recimo svaki ulov vredan kada je plemenita riba u pitanju. Ulov plotice od 2kg bilo kojom metodom meni nije vredan ulov. Mnogo mi je vredniji ulov pastrmke preko 25cm u bilo kojoj nasoj reci koja nije revir od bilo koje druge ribe. Cak mi je neuporedivo vredniji ulov sam izlazak na lepu salmonidnu reku nego plotica od 2kg.
Realno koliko musicare zanima plotica, babuska, bodorka, skobalj,... sem neke extreme?

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Goci je napisao(la):
Nek se javi neko i kaže da to nije vrh sportskog ribolova! Uporedite to i lov pastrmki na potoku na indikator i nimfe - neuporedivo, u korist plovkarenja.

Evo ja se javljam da kazem da to nije vrh sportskog ribolova jer se minimalno razlikuje od pecanja kedera na plovak. Samo su u pitanju razlicit teren i razilicita ciljna riba.
Smatrao bih da je "sportski" u slucaju da koriste stap od 2.7m i plovak nosivosti 0.5g i pecaju plotice od 2kg na Drini. Ali ja ni jednog takvog nisam video. Obicno svi nose motke od 6-7-8m plovke od 10g

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Musicarenje je zaista najlepsi oblik ribolova, od toga kakav "alat" koristimo i kako ga koristimo...pogledajte samo FC...to je vec jedna posebna divota i umetnost, pa onda FT...opet jedna posebna lepota i umetnost. Onda kada se to spoji sa lepim i čistim vodama pa i plemenitim ribama (iako sam ja jedan od onih  :D extremista  :lol: sto vole da muvom prevare mnoge riblje vrste iako nisu plemenite). Mušičarenje nije najbolji, najefikasniji način ribolova, nije ni malo mističan iako se možda nekam tako čini ali je zato najlepši oblik ribolova. U mušičarenje sam se zaljubio na prvi pogled još kao mali dečko. I danas kada pričam sa drugim ribolovcima koji love i na druge načine svi sami priznaju bez da ja to izvlačim iz njih...MUŠIČARENJE JE ZAISTA NAJLEPŠI OBLIK RIBOLOVA. To često čujem i od nemušičara. Mnogi me sa divljenjem gledaju samo kada se pojavim na vodi gde mušičarenje nije uobičajeno ili se me ismijavaju i misle si da sam pao s marsa, mada se vrlo brzo razuvere  :D :D.
Nikada neču zaboraviti iznenadni prekid tihog ruganja dvojice varaličara kada sam izvadio štuku od 80cm na mestu kojega su oni prethodno prečešljali varalicama. Ništa mistično ali svakako čarobno lepo jeste to mušičarenje.  :smoke:

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
simpson H je napisao(la):
Realno koliko musicare zanima plotica, babuska, bodorka, skobalj,... sem neke extreme?
simpsone prijatelju okreni se oko sebe.pogledaj samo ovaj forum ,primetices da su uglavnom svi bas ti extremni koje pominjes.znam sta hoces da kazes ,da nisu musicari oni koji love ribe nize rase.razumem te potpuno,i onu tvoju teoriju da je jedino kod nas musicarenje  socijalna kategorija .i ja bi voleo da sam engleski lord i da musicarim na privatnoj reci i u pauzama ispijam soljice caja.ali nevredi  ovo je srbija siromasna zemlja siromasnih ljudi.koji jadni vole da pecaju,sta bilo na muvu pa makar i skobalja
i jedan + za uspesnu provokaciju i animiranje foruma  :tbumb:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
@Simpson - Evo ga Mile kontraš!  :doh:

Kad bih znaš šta znači ovo "plemenita riba", možda bih ti i odgovorio.  :)

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Goci je napisao(la):
@Simpson - Evo ga Mile kontraš!  :doh:

Kad bih znaš šta znači ovo "plemenita riba", možda bih ti i odgovorio.  :)

E pa bas zato sto to ne kapiras font je boldovan. I nisam uopste kontras po tom pitanju samo imam potpuno jasan stav. Jesam li u pravu nemam pojma ali tesko da mozes da me uveris u suprotno, jednostavno sto me plotica, babuska, mrena, cverglan, bodorka, karas, amur i slicna krsh riba ne zanima.

Mene zanimaju samo grabljivice pa mi recimo poredjenje klena i pastrmke ili bucova i lipljana ne predstavlja nikakav problem. Ali mesati u to nekakve odvratne babuska like ribe mi je smesno.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
sasats je napisao(la):
simpsone prijatelju okreni se oko sebe.pogledaj samo ovaj forum ,primetices da su uglavnom svi bas ti extremni koje pominjes.znam sta hoces da kazes ,da nisu musicari oni koji love ribe nize rase.razumem te potpuno,i onu tvoju teoriju da je jedino kod nas musicarenje  socijalna kategorija .i ja bi voleo da sam engleski lord i da musicarim na privatnoj reci i u pauzama ispijam soljice caja.ali nevredi  ovo je srbija siromasna zemlja siromasnih ljudi.koji jadni vole da pecaju,sta bilo na muvu pa makar i skobalja
i jedan + za uspesnu provokaciju i animiranje foruma   :tbumb:

Sale potpuno si promasio poentu. Uopste nisam mislio na slican nacin. Kada sam davao takve izjave nikad nisam razdvajao musicarenje od plovkarenja, uvek sam pricao da je kod nas PECANJE socijalna kategorija i da zato mucimo muke sa ribom. Nisam pricao da je musicarenje socijalna kategorija.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
sebastian je napisao(la):
Musicarenje je zaista najlepsi oblik ribolova, od toga kakav "alat" koristimo i kako ga koristimo...pogledajte samo FC...to je vec jedna posebna divota i umetnost, pa onda FT...opet jedna posebna lepota i umetnost. Onda kada se to spoji sa lepim i čistim vodama pa i plemenitim ribama (iako sam ja jedan od onih  :D extremista  :lol: sto vole da muvom prevare mnoge riblje vrste iako nisu plemenite). Mušičarenje nije najbolji, najefikasniji način ribolova, nije ni malo mističan iako se možda nekam tako čini ali je zato najlepši oblik ribolova. U mušičarenje sam se zaljubio na prvi pogled još kao mali dečko. I danas kada pričam sa drugim ribolovcima koji love i na druge načine svi sami priznaju bez da ja to izvlačim iz njih...MUŠIČARENJE JE ZAISTA NAJLEPŠI OBLIK RIBOLOVA. To često čujem i od nemušičara. Mnogi me sa divljenjem gledaju samo kada se pojavim na vodi gde mušičarenje nije uobičajeno ili se me ismijavaju i misle si da sam pao s marsa, mada se vrlo brzo razuvere  :D :D.
Nikada neču zaboraviti iznenadni prekid tihog ruganja dvojice varaličara kada sam izvadio štuku od 80cm na mestu kojega su oni prethodno prečešljali varalicama. Ništa mistično ali svakako čarobno lepo jeste to mušičarenje.  :smoke:

Seb razumem tvoju zelju da bocnes svaku mogucu ribu na musicarac, ali hajdde sad budi posten pa reci jel ti isti osecaj kada bocnes ploticu od 2kg ili kad ti na strimer iz zasede skoci duplo manja stuka? Gde ti pre proradi adrenalin?

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
da nastavimo u duhu forumske diskusije  :hammer: :D
samim tim sto delis ribe na plemenite koje nisu dostupne socijali ,i ostali krsh koji peca sirotinja ,govori mi da musicarenje vidis kao privilegiju elite
jel znas da je samo lenjin mogao da u isto vreme prica sa vise osoba,pocinjem sve vise da te cenim :yeswink:  :hammer: :hammer: :D

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
MISTIFIKACIJA: problem u glavi pojedinca: strah, neinformisanost, stid, nesigurnost, nesamopouzdanst....

Oko plemenith vrsta riba: Sve su plemenite, kao i zivotinje, kao i biljke, kao i ljudska vrsta. Pocnite od ovog poslednjeg i ako tu vec pocnete da delite onda je logicno da dodjete i do riba.  :nowink:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Seb razumem tvoju zelju da bocnes svaku mogucu ribu na musicarac, ali hajdde sad budi posten pa reci jel ti isti osecaj kada bocnes ploticu od 2kg ili kad ti na strimer iz zasede skoci duplo manja stuka? Gde ti pre proradi adrenalin?
Pitanje je upućeno Sebu, ali mogu li ja da odgovorim u svoje ime? Kada mi udari štuka kilašica ja bukvalno ne trepnem. Ploticu od 2 kg još nisam uhvatio, ali hoću jednog dana i to verovatno na plovak. Dok je budem izvlačio mislim da će mi se tresti ruka od uzbuđenja, a kad je skinuem sa udice i pustim nazad odvešću sve prisutne u kafanu i častiti ih večerom!

Ploticu od 2 kg bih mogao porediti jedino sa štukom od 5-10 kg upecanom na strimera.

Naravno, ovo je različito od jednog do drugog čoveka, i ne treba ni mene ni Simpsona uzimati za neki primer. O ukusima ne treba raspravljati.

Ipak, jednako bih bio srećan kada bih upecao kapitalnog lipljana ili potočaru. Svako ima svoje omiljene vrste riba. Na mojoj listi se uz ove 3 pomenute nalaze i linjak i crvenperka.

Vrh Dno