maric je napisao(la):
Razumem Profo ali nekad mi I ta mokra treba par cm dublje
Jbg zbog ovakvih stvari sam se gotovo potpuno isključio iz forumskih diskusija. Kako nekom nešto kažeš, niko ništa ne prihvata, svi izmišljaju svoje definicije, pravila, "Adamse", "Wet flies" i ostalo. Kad bi bar neko, nekad i negde lepo nekom (ne mora meni) rekao "U pravu si, to sam prevideo (zaboravio/nisam dobro video/...)".
Sad lepo uglavnom nikom ništa ne zameram, ne komentarišem, ne savetujem, ponekad pohvalim i sve je divno...
Elem, do Marića mi je stalo, talentovan dečko, pa da probam još jednom:
Možda je i najteže korektno definisati Mokre muve (Wet flies). A imaju bogatu i dugu istoriju i tradiciju. Svakako bi najlakše bilo reći da to nisu ni Suve ni Nimfe ni Strimeri

Najkraće rečeno to su sve one NEOTEŽANE imitacije koje se kreću u gornjem sloju vode (neposredno ISPOD površine vode). Uglavnom imitiraju odrasle insekte koji se ili kreću ka površini vode ili su se u njemu mrtvi našli. Mogu to biti i mrtvi kopneni insekti. I uglavnom se njima lovi sa plivajućom strunom, popreko uzvodno u dead drift-u.
Kako god čim si otežao imitaciju napravio si nimfu, koja se drugačije vodi, sa kojom se drugačije lovi i
koja nije Wet Fly.
Ako te sve ovo baš interesuje konsultuj neku referentnu literaturu iz te oblasti. Recimo "Wet-fly Tying and Fishing" by Roger Fogg.