Mokre muve - Wet Flies

• Začetnik teme Mr.Zakula
  • Datum pokretanja

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
Milanče je napisao(la):
@sasats - odavno si trebao da otvoriš temu "klenovske nimfe"  :tbumb: I većina klenovskih suvih muva se drastično razlikuje od pastrmskih, pa su ipak suve!!!
smatras da se pojam nimfa u klasifikaciji musica ne treba vezivati za imitiranje razvojne faze insekta ? nimfa kao kategorija je muva koja tone , suva je na povrsini a mokra povrsina i film bez obzira na sam izgled musice ?

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
DA!!!

Nimfa u entomologiji je jedan od razvojnih stadijuma vodenih insekata i to ne svih (tularaši uopšte nemaju nimfe!!!).

Nimfa u fly tyingu je svaka otežana imitacija kojom se lovi pri dnu!!! Pa bila to imitacija nimfe majske muve, larve tularaša ili račića gamarus!!!

Ovo je opšteprihvaćena klasifikacija a ne moja izmišljotina!!!

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
Milanče je napisao(la):
nisam bio siguran kakvo je pravilo i cesto sam se dvoumio sta da uradim a da ne pogresim. od sada cu se voditi tim principom

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
Milanče je napisao(la):
Nimfa u fly tyingu je svaka otežana imitacija kojom se lovi pri dnu!!!

Pa ovom mojom se nece loviti pri dnu jer nema sanse da potone do dna u 1 m vode pola sata :) repic cu skratiti. Nisam namerno hteo crveni rep da stavim jer bih lovio klenove a sta ce mi to kad vise nije zabrana za pastrmku :)

ivke037

Hero member
Učlanjen(a)
11.06.2009.
Broj reagovanja
228
Milanče je napisao(la):
DA!!!

Nimfa u entomologiji je jedan od razvojnih stadijuma vodenih insekata i to ne svih (tularaši uopšte nemaju nimfe!!!).

Nimfa u fly tyingu je svaka otežana imitacija kojom se lovi pri dnu!!! Pa bila to imitacija nimfe majske muve, larve tularaša ili račića gamarus!!!

A plivajuca nimfa?

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
Ricma potonuce mnogo vise ;)

Sent from my ATH-AL00 using Tapatalk

dzolix

Full member
Učlanjen(a)
24.02.2016.
Broj reagovanja
0
Nimfarenje je  prihvacen izraz ali ako se pogleda malo dublje  istinitije taj izraz je ogranicen  gamarusi nisu nimfe i kadisi isto tako  ,, pravilnije bi bilo  podvodne muhe ili podvodni ff  ali to je kao zbog internacionalizma  nimfing i to

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
ivke037 je napisao(la):
pa,nimfa je sve dok ne izadje iz vode, valjda.

Mislis i suva je suva dok je ne potopim a onda postaje nimfa.Zanimljivo razmisljanje  ::)

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
ivke037 je napisao(la):
A plivajuca nimfa?

Ona na koju mi najčešće pecamo imitira emerdžera jednodnevke - prelazni stadijum kada se presvlači i izlazi iz nimfalne košuljice na površini vode.
Obzirom da pliva što se tiče svrstavanja u fly tying smislu moraće u suve muve  :doh:

Vrh Dno