Moravica

japanac

Full member
Učlanjen(a)
08.03.2009.
Broj reagovanja
23
Pa na meru, tu negde oko 20cm.
A znaš i sam da sve preko 20 nije to- TO.
Kad se riba prvi put izmresti, meso joj više nije ni za šta.  :-X

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Slažem se, ali o tome na nekoj drugoj temi, da ne idemo u offtopic.

SnikS

Junior member
Učlanjen(a)
04.01.2010.
Broj reagovanja
0
Zar Moravica nije C&R revir?Ja sam juce razgovaro sa ribocuvarima i razocao sam se kada su rekli da nemaju vremena da se pozabave revirom,zbog jezera i Morave.A dobio sam informaciju iz prve ruke da su ispod revira u selu Vakup vadjene pastrmke oko 50 cm i to u velikom broju koje naravno nisu vracene nazad u vodu,bezdusnici su uhvaceni na delu i protiv njih je podneta krivicna prijava

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
SnikS je napisao(la):
Zar Moravica nije C&R revir?
Ma jeste, ali Japanac uvek ponese neku...  :doh: Srećom ima ih puno pa se to ne oseti, ma kolko (on) poneo one sutra opet iznova udaraju.  :tbumb:

japanac

Full member
Učlanjen(a)
08.03.2009.
Broj reagovanja
23
:tbumb:
Ja ne nosim velike, samo male- od 4'' do 7.5''.  :drool:
:tbumb:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
SnikS je napisao(la):
Zar Moravica nije C&R revir?Ja sam juce razgovaro sa ribocuvarima i razocao sam se kada su rekli da nemaju vremena da se pozabave revirom,zbog jezera i Morave.A dobio sam informaciju iz prve ruke da su ispod revira u selu Vakup vadjene pastrmke oko 50 cm i to u velikom broju koje naravno nisu vracene nazad u vodu,bezdusnici su uhvaceni na delu i protiv njih je podneta krivicna prijava
E izvini za neozbiljnost, takvi smo ti Japi i ja...  :doh:

Naravno da su ribe puštene. Ja u životu nisam ubio salmonidu, i to će tako da ostane.  :) (možda je mali problem Japi koji peca štapom dupla nula, pa riba crkne tokom borbe...)

Gornji (stari) revir relativno često posećuju ribočuvari, mada ih ja istina baš nikada nisam sreo. Glavni problem tog dela revira su samice sa glistama koji postavlja krivolovci iz sela Bovan. Postave ih uveče noću, pokupu u svitanje i jako ih je teško uhvatiti. Nađemo ih ponekad preko dana samo kada tog krivolovca izgleda mrzi da ustane ujutru da ih pokupi, pa čeke veče. Na svakoj bude po neka pastrmka...  :(

Poseban problem je donji, prošireni deo revira. Na tih 5 km mušičari veoma retko pecaju, iako ima pastrmke. Nekada su tu pecali varaličari i nosili ribe, ali bar čuvali reku od lopova. Sada tu nema nikog i cveta krivolov. Ja sam tu pecao prošle nedelje, nisam imao ni udarac na strimera, a našao sam nekoliko plovaka na granama, staze uz reku utabane kao da je prošla armija ljudi...

Ovde cveta krivolov i paradoks je da je nakon uvođenja Uhvati i Pusti pravila na ovom delu reke populacija pastrmke opala. Ipak, neki od nas su po predvideli i u startu tražili da se ovde uvede C&R, ali uz mogućnost pecanja i na varalice sa jednokrakim udicama bez kontra kuka. Korisnik ribarskog područja nije ima razumevanja za ovo, čuo čovek samo za Fly uhvati i pusti revire, i od 5 km sjajne vode za varaličarenje i mušičarenje pastrmke napravio raj za krivolovce.

Pre proširenja revira ja sam ovde često varaličario i mušičario (zapravo sam jedan od retkih koji je ovde redovno pecao na mušice, svi su išli uzvodno od kafane) i prosečno sam lovio 10 pastrmki po izlasku. Prošle godine sam bio 2-3 puta i ulovio sam jednu (JEDNU),  a ove godine pecao jednom sa Lazzom 2-3 sata i niko od nas ni udarac. Istog dana smo uzvdno sasvim lepo prošli...

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Moram da se ne složim sa ovim .Istina je da nikada nisam bio na Moravici ,ni u gornjrm a ni u donjem delu ali ne vidim logiku da je "mušičarski revir " kriv za tu ribokradju na Moravici .Po meni ne treba mušičari a ni ostali ribolovci da štite reku i da se bore protiv ribokradje već za to služe zakoni  i onaj ko je za to zadužen i ko je  plaćen da taj zakon sprovodi u delo a ko očigledno nevodi računa o tom delu revira iz njima znanih razloga, sad  da li zbog ličnih poznanstava sa okolnim seljanima ili zbog malih plata ili čega već ..
Na primeru reke Gradca  mogu da kažem da je razlika u populaciji pastrmke na reviru i van revira gde rešatuju varaličari kao nebo i zemlja .Na reviru korisnik voda je EKOD Gradac i ljudi rade svoj posao ,čuvaju i obilaze reku a na donjem vanrevirskom delu je mislim korisnik Kolubara i to se radi svašta tako da je i taj deo reke totalno osiromašen potočnom pastrmkom .
Priča oko jednokrakih udica na voblerima lepo zvuči samo ko će to ovde da koristi a i da iskontroliše ?Verujem da bi Goci tako pecao kao što i peca kao i par njegovih drugara ali ostatak ribolovaca ? Nema šanse ...

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Šone je napisao(la):
Po meni ne treba mušičari a ni ostali ribolovci da štite reku i da se bore protiv ribokradje već za to služe zakoni  i onaj ko je za to zadužen i ko je  plaćen da taj zakon sprovodi u delo a ko očigledno nevodi računa o tom delu revira iz njima znanih razloga...
Apsolutno si u pravu!  :)

Samo što ja ne priznajem "dobre ideje na papiru", već samo one koje u praksi daju rezultat.

Imaš Stanje1, uradiš Akciju1, dobiješ Stanje2... Ako je Stanje2 gore od Stanja1 i nema naznaka ća se vremenom popraviti, Akcija1 je bila loša, tačka.

U donjem delu je bilo riba, napravljen je revir na kome niko pošten ne peca i zbog toga cveta krivolov, dobili smo deo reke sa malo riba. Pravljenje revira je bila loša ideja.

U celoj priči najviše boli što je ta ideja potekla od mene i sad osećam odgovornost...  :doh:

Sve je počelo na ovom forumu jednom PP koju sam poslao 16. aprila 2007...

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Resio sam da nekako izdejstvujem prosirenje Uhvati i Pusti revira na Moravici jos 4-5 km nizvodno, zabranjeno loviti prirodnim mamcem i trokrakim udicama. Svi varalicari sa kojima sam pricao se slazu sa ovim.

U suprotnom ce varalicari da izlove ili uniste one pastmke... I ja sam par solidno povredio trokama u subotu, dok ih nisam skresao na dvokrake. Posle je bilo OK.

Ako si voljan da pomognes, cujemo se.

Caos, Goci

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Mixmaster je napisao(la):
Goci, ne svidja mi se sto si ovo stavio u privatnu poruku, a ne na forum. Tako bi me bar malo podrzao u teoriji da su trokrake pogubne za ribe. Ovako, ispada da sam ja jedini koji je protiv lova i oslobadjanja riba sa trokrakih udica.
Naravno da cu podrzati tvoju ideju. Vidimo se neki dan i dogovoricemo se o tome. Molim te da ovo o trokrakim udicama stavis na forum.

Kasnije sam išao kod upravnika ribarskog podruja Južna Morava II i ubedio ga da se proširi revir, zajedno smo zvali Acu Jankovića predsednika Udruženja iz Sokobanje, ubedili i njega, i ostala je samo papirologija.

Sve je delovalo Ok dok nadležni nisu videli interes u tome da postoji dovoljno dugačak Fly revir pogodan za zvanična takmičenja, i iz predloga rešenja revira izbacili jednu reč: Spin...

pexony

Senior member
Učlanjen(a)
14.11.2008.
Broj reagovanja
0
Ako ima zainteresovanih Piroćanaca za druženje na Moravici 10-og aprila neka mi se jave da se organizujemo.

ivke037

Hero member
Učlanjen(a)
11.06.2009.
Broj reagovanja
227
poslednjih dana sam cuo mnoge price o lovu i odnosenju pastrmki iz revira od strane varalicara. To me izludjuje, vredja, smeta itd, jer su se ti samozvani varalicari i sami hvalili, kako po ceo den ne smetano love i nose ribu iz revira Moravice, a da cuvare i ne vide. Desilo mi se i da sam vidjao i po petoricu varalicara u reviru koji su ne smetano pecali dok su mene dve a moje drugare i tri kontrole rbocuvara kontrolisale, a njih ni jedna, a da je tom prilikom na 30-ak metara pecao varalicar, koga su cuvari preskocili i pored mog upozorenja. Da se razumemo, meni varalicari ne smetaju ali mi smeta odnosenje ribe,  ne postovanje propisa i nerad. Neke sam varalicare vidjao i u drustvu musicara a kasnije te musicare i u drustvu clanova Niske musicarske sekcije i to u reviru, na pecanju. Potrudio sam se i nasao fotografiju i video zapis varalicara na Moravici. http://www.youtube.com/watch?v=GZYJ5qA_ZWM

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Odavno jasna stvar...
Nema potrebe za cudjenjem UOPSTE...
Licno sam vide,pozvao nista nisu uradili....
Popricali i kapiram stvari da su u dilu....
A mene ce da VIJA nekih pola sata zato sto u kutiji imam par imitacija sa kontra kukom....

ivke037

Hero member
Učlanjen(a)
11.06.2009.
Broj reagovanja
227
http://forum.varalicar.com/viewtopic.php?f=11&t=12453&start=270&sid=2e5bb9428a3fda109eea87963db6d11a citaj te do kraja

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
339
Ja danas malo obiđoh Moravicu. Vodostaj super, bistrina vode odlična, traktorske gume su na svojim mestima mada je neke malo pesak zarojio.
Od ribolova nije bilo ništa dali zbog vremena ili nečeg drugog nije bitno. Jedna stvar mi neda mira celo poslepodne. Što ne upecah ni jednu i nije strašno, dešava se. Strašno je to što nisam ni jednu uplašio niti video. Da je neki divlji potok u pitanju gde plivaju u svakom trećem viru po dve male bilo bi OK ali u reviru po niskom vodostaju da ne vidim ni jednu ribu za dva sata, mnogo mi je čudno.
Evo jedne sličice.

Prilozi

• Moravica revir1.jpg
    Moravica revir1.jpg
    259 KB · Pregleda: 187
Vrh Dno