Moravica

ivke037

Hero member
Učlanjen(a)
11.06.2009.
Broj reagovanja
270
Goci, cuvari ne kontrolisu ni gornji a kamo li donji deo revira. Znas za mreze... Skoro se jedan hvalio kako je njgova supruga, na glistu, nahvatala 10-ak lepih pastrmki sve preko 250 grama. :mad:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Znam dosta toga, ali što je najgore - sigurno ni 10% od svega lošeg što se dešava.  :'(

No ja svoj zadatak obavio, ukazao nadležnima na probleme, predložio neka rešenja, šta će oni uraditi - ne znam.

Mada bih mnogo voleo da se naprave ove 2 riblje staze. Zamisli šta bi za pastrmke značilo da uđu klenovi i skobalji iz Morave na mrest. Pa to bi bio švedski sto, red ikre, red mlađi, mmm.  :drool:

Na stranu to što bi uz sve žrtve pastrmske alavosti to sve bilo jako dobro za same klenove i skobalje, tj. što bi mrest u srednjem toku Moravice verovatno bio uspešniji nego u samoj (zagađenoj) Južnoj Moravi.

Uopšte me ne bi začudilo kada bi čak skobalj u nekom skromnom broju čak trajno naselili ovu rečicu ako bi se napravile riblje staze.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Skobalj izadje u mrest do one brane ispred sela Bovan. Sa klenovima ne vidim problem. Ima ih svuda.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Kako može da izađe kad nema put?  ???

I prvi put čujem da neko kaže da u fly reviru ima skobalja.

U selu Kraljevu smo pričali sa ribolovcem koji živi kraj reke, kaže da su do pre 20es godina tu kraj njegove kuće svakog proleća bile hiljade skobalja, da je lako lovio koliko je hteo, ali da ih nema već najmanje 10-15 godina.

Moguće je da pri veoma velikom vodostaju neki skobalj i pređe one 2 prepreke, ali to nije to. Treba da uđu tu na hiljade i hiljade rina svake godine, ne nekoliko riba svake pete godine.

ivke037

Hero member
Učlanjen(a)
11.06.2009.
Broj reagovanja
270
Kod nas u Ks na reci Rasini usao skobalj pre neku godinu i svu ostalu ribu isterao. Nego gledaj ti da se reka bolje cuva. Sve me stra da Moravica ne postane "REKA USPOMENA"

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Goci je napisao(la):
Kako može da izađe kad nema put?  ???

I prvi put čujem da neko kaže da u fly reviru ima skobalja.

U selu Kraljevu smo pričali sa ribolovcem koji živi kraj reke, kaže da su do pre 20es godina tu kraj njegove kuće svakog proleća bile hiljade skobalja, da je lako lovio koliko je hteo, ali da ih nema već najmanje 10-15 godina.

Moguće je da pri veoma velikom vodostaju neki skobalj i pređe one 2 prepreke, ali to nije to. Treba da uđu tu na hiljade i hiljade rina svake godine, ne nekoliko riba svake pete godine.

Imam dokumentovano, dva jata u mrestu od po 5-10 komada pa ti posle vidi ti putevi gde su.

Na sta li bi licilo da udju na 1000 komada, ne smem ni da pomislim....

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Odlično, lepa vest.

Mada ne bih isključio ni mogućnost da su to retki primerci skobalja koji stalno žive u srednjem toku Moravice uzvodno od ovih prepreka (ili bar uzvodno od donje prepreke kod Aleksinca), a da se onda okupe dalje uzvodno u vreme mresta.

Inače da nema ovih prepreka to bi moglo da izgleda ovako:

https://www.youtube.com/watch?v=yxbG3x2i8Iw

Ne bi se pastrmke ljutile, veruj mi.  :)

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
28
cemu briga za skobalja i njegov mrest i musicarskom pastrmskom reviru? da li je pametno od pastrmske reke praviti mrestiliste skobalja kojeg i onako ima ko govana i smatra se korov ribom jer jede ikru i mladj ostalih riba i direktno je zasluzan za smanjeni broj ostalih vrsta u npr. moravi ?
skobalj se mresti na uscu malih reka u velike reke u kojima zivi. na uscu ribnice i lopatnice u ibar se tradicionalno mresti skobalj. kraljevcani podignu satore i cuvaju ga dok mu prodje mrest. nije mi poznato da ide uzvodno uz pomenute reke vec posao obavi na samom uscu zato mi nejasno sto bi isao uz moravicu ? cak i ako ode toliko uzvodno u masovnijem broju samo ce privuci krivolovce kojih koliko citam i sada ima vise nego dovoljno.
po dimenzijama pastrmki koje se hvataju tamo zakljucujem da ona ima i bez skobalja sta da jede vise nego dovoljno . sve lepo funkcionise i sto bi se vrsili eksperimenti...nece skobalj da sacuva pastrmke ipak to moraju da urade ribocuvari 

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Ja to gledam jednostavnije: brane bez ribljih staza su zlo. Ako možeš, izgradi riblju stazu gde god stigneš.

Što pastrmkine babe zdravlja tiče, ne mogu da verujem da će joj obilni obrok u vidu ikre i mlađi smetati. Inače ne govorimo samo o skobaljima, već o klenovima, mrenama, potočnim mrenama, krkušama, vijunima, brkicama, dvoprugastim uklijama, beovicama... Mnoge od ovih vrsta rado ide izvodno na mrest, a pastrmke ih željno iščekuju.

Uzgred, može se ovo posmatrati i nevezano od revira. Prva prepreka je kod Aleksinaca, dobrih 10-15 km od revira. Vrlo verovatno bi se većina riba mrestila baš u tom srednjem delu.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
sasats je napisao(la):
skobalj se mresti na uscu malih reka u velike reke u kojima zivi.
Načelno tačno. Kao što se veoma često mresti u samoj matičnoj reci. Kao i što nekad uđe u pritoku i ide 20-30 km uzvodno.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
28
ma sve ovo stoji sto pricas . riblje staze sigurno nisu stetne za reku ...mada u ovom specificnom slucaju gde je jedna reka na vestacki nacin pretvorena u salmonidnu ima prostora za diskusiju. u prirodnim uslovima tamo gde zive pastrmke sve ove navedene ribe bas i ne zalaze cesto. sama priroda je to tako podelila i verovatno postoji razlog za to .
ako su nadlezni i odgovorni resili da se pozabave ozbiljno sa moravicom neka se fokusiraju na cuvanje reka , a da li ce skobalj i ostala riba moci da izlaze uzvodno neka bude u drugom planu jer za opstanak pastrmke to nije bitno

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
  Ne razumem zbog cega je non stop neka frka oko Moravice, mada mislim da tu nema frke, izgleda da je pojedinima mnogo dosadno...
Te varalicari hoce ovo, te mi nedamo kao da je u pitanju prava reka...  :)
Neznam odakle nekom ideja da je Moravica vazna musicarska reka, Moravica je po meni totalno nebitna musicarska voda kod nas...
  Moravica je autenticna reka koja musicarima nema nista da ponudi sto bi nas vuklo da je opet posetimo, ovo je moje misljenje mozda neko voli takve reke koje se ne vide od granja...
Tvrdim da revir na njoj nema sanse da bude ekonomski isplativ.... A sad sto ima pastrmki u njoj i sto smo mi pastrmski iskompleksirani musicari  :) pa nam je svaka reka u kojoj je moguce uloviti pastrmku vecu od 20 cm top musicarska destinacija to je druga prica.

saleja

Senior member
Učlanjen(a)
14.07.2010.
Broj reagovanja
3
U moravici mozes lako da uhvatis pastrmku 50+... mada ribnjacka i prava potocara ne mogu da se porede,  ali kad kise nema i grad je dobar.... Sto se tice granja to je prava stvar, drze instant musicare podalje.

ivke037

Hero member
Učlanjen(a)
11.06.2009.
Broj reagovanja
270
saleja je napisao(la):
U moravici mozes lako da uhvatis pastrmku 50+... mada ribnjacka i prava potocara ne mogu da se porede,  ali kad kise nema i grad je dobar.... Sto se tice granja to je prava stvar, drze instant musicare podalje.
Mogao si lako da uhvatis. Zadnju godinu, dve tesko. Mrezarosi, plovkarosi .... je istrebise. :doh:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Milan VB je napisao(la):
  Ne razumem zbog cega je non stop neka frka oko Moravice...
Nema frke, ima samo želje pojedinih ribolovaca da se ta rečica bolje čuva. Zar to nije najnormalniji motiv jednog sportskog ribolovaca?

U svetlu ovih novijih dešavanja, mislim na posetu reke od strane predsednika udruženja, ihtiologa i mene, ni tu nema nikakve "frke", prošetali smo par sati kraj reke, ja im ukazao na neke od problema koje treba da reše, a šta će oni uraditi zavisi jedino od njih. Moje je bilo da im ukažem na probleme, tu moja uloga prestaje. Neka ih rešavaju sami, zato su plaćeni.

Vrh Dno