Moravica

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
ekoljuba je napisao(la):
Nazalost to se poprilicno lako pravi pogotovo ako ti nije bitno da ribe ostanu zive. Prilikom koriscenja u naucne svrhe  glavna stvar pri podesavanju aparata je da ribe moraju da ostanu zive a da ipak isplivavaju na povrsinu to je malo pipavije i teze za napraviti.

Problem je sto je kod nas potpuno legalno da posedujes agregat a da ga ne koristis!!! Bar je do sad bilo tako mozda ce po novom zakonu biti drugacije.

Igleda da im je bio podesen jer sitne pastrmke ima (10-15cm) a i grgeca koji im izgleda nije trebao. Nadjoh jos bolji snimak kako to funkcionise http://www.youtube.com/watch?v=w_67AEP0OXc  U startu sam sumnjao da je ovako 'profesionalno' izvedeno to sve.......

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Igleda da im je bio podesen jer sitne pastrmke ima (10-15cm) a i grgeca koji im izgleda nije trebao. Nadjoh jos bolji snimak kako to funkcionise http://www.youtube.com/watch?v=w_67AEP0OXc  U startu sam sumnjao da je ovako 'profesionalno' izvedeno to sve........

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
mi kao narod ne valjamo i treba nas sto vise po dzepu i glavi - kako nasi strendzeri mogu tamo da nauce da postuju sve zakone i zabrane...
samo se plasim da narod stvarno nije gladan pa krade da bi imao...

feanor

Senior member
Učlanjen(a)
31.01.2006.
Broj reagovanja
1
Goci je napisao(la):
Bez brige - predložoćemo niškom udruženju da postavi još jednu tablu na kojoj piše "Lovostaj".  :hammer: Ona će čuvati pastrmke tokom narednih 5 meseci, ko što ova "Mušičarski revir" čuva tokom 7.  :doh:
goci,  ti mislis da je razlog ,zbog kojeg je riba desetkovana,taj sto je musicarski revir produzen i nema varalicara.Varalicara a i ostalih ribolovaca nema ni tokom lovostaja,znaci logicno je,ako je tako,da se ukine i lovostaj i muisicarski revir,kako bi  mogli da cuvaju reku.
Ja  mislim da je jedini  razlog  slabijeg riblje fonda, taj sto reku ne cuvaju oni koji su nadlezni za  to.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Darko, razumem ja tebe 100%. I isto toliko procenata si u pravu.

Jedini problem je što ribočiuvara tamo nema ni za lek, i to se nažalost neće promeniti. Zato su ribolovci solidna, iako iznuđena, zamena.

A kad bi ribočuvara tamo bilo 12 meseci, e onda bi mogli da mogućnost varaličarenja jednokrakim udicama bez kontra kuke (u donjem, ove godine proširenom delu revira) mogli da posmatramo i nevezano za čuvanje riba. Trenutno je to neodvojivo.

I trenutno je predstojeći lovostaj veeeliki problem za zdravlje pastrmki. I naravno da je jedini način čuvanja pastrmki u lovostaju totalna zabrana pecanja + aktivna ribočuvarska služba.

Dakle razmemo se mi sasvim lepo.

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
15
DARKO, NEMOJ DA TE HVATA JEZA KAD SE POMENU VARALICARI, TO SU TAKODJE RIBOLOVCI KOJI BI PECALI TAMO GDE SADA NIKO NE PECA A I ONI SU NEKA VRSTA KONTROLORA NA VODI. BUDI SIGURAN DA RIBOKRADICE NE IBU U KRADJU KADA NA VODI VIDE MUSICARA I VARALICARA.
NIJE BITNO KOJI BI PROFIL NORMALNOG RIBOLOVCA BIO NA VODI-BITNO JE DA IH IMA.
SVAKI NORMALAN RIBOLOVAC PRIJAVLJUJE NEPRAVILNOSTI KOJE ZATEKNE NA RECI
GOCI PRICA O CINJENICI DA NIKAKE KORISTI NEMA OD CINJENICE DA JE DONJI TOK REVIRA U STVARI SAMO MUSICARSKI REVIR NA PAPIRU. TAMO NIKADA NECES ZATECI MUSICARA IZ VISE RAZLOGA.
NA RECI MORA BITI DOSLEDNIH RIBOLOVACA. NIJE RESENJE DA SE SVUDA MOZE SAMO MUSICARITI.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Ja mislim, posto "ribolovci najbolje cuvaju" reku, da bi se kompromisno resenje naslo tako sto bi se odobrilo i plovkarosima da pecaju u reviru na vestacke crve i gliste. Njih i onako ima najvise pa ce samim tim i cuvanje biti najbolje. To sto pecaju na plovak nije nista strasno jer to rade i mnogi musicari koristeci indikatore. Takodje mislim da je stvarno revir bezveze produzen umesto da se duplo skrati jer ribocuvari ne moraju mnogo da se cimaju a ovako mogu revir da obidju i vise puta dnevno. I obavezno dozvoliti odnosenje makar 6 riba da se one ne opuste previse i cak pocnu da se razmnozavaju, jer bi tako ugrozile populaciju pandi u svetu kao i ozonski omotac.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Ovo za pande nikako nisi u pravu...

Terza

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
Ove godine sam bio 3-4 puta na Moravici,kako sam prolazio nije bitno ali bitno je to da sam 2 puta zateko lika kako baca varalicu u sred prvobitnog musicarskog revira (virovi ispod manastira),lik vozi Renoa 5 ili tako nesto na strane table.
Na moj prigovor da ne sme tu da baca varalicu odgovorio je kako na musicu nece nista pa je uzeo varalicu!!!
Pa sta ako nece nista,nece i nece,skupis se pa odes kuci,ali ne...mora po svaku cenu da se ulovi i verovatno odnese kuci,e zbog takvih i njemu slicnih "gladnih" ribolovaca je Moravica takva kakva jeste,a to da ribocuvara nema je normalna stvar,nema ih nigde...ne znam da li uopste postoji ribocuvarska sluzba  :suck:

OZBILJNO SE RAZMISLJAM DA LI DA VADIM UOPSTE DOZVOLU ZA NAREDNU SEZONU???!!!
ZASTO DA IM PUNIMO GUZICE???
MISLIM DA BI TREBALO DA ORGANIZUJEMO BOJKOT DOK GOD SE NE DOVEDU U RED...NIJE PROBLEM CIFRA,NEK JE I 10000,ALI HOCU DA ME OBIDJU 5 PUTA DNEVNO DOK SAM U RIBOLOVU!!!

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Terza je napisao(la):
Pa sta ako nece nista,nece i nece,skupis se pa odes kuci

...NIJE PROBLEM CIFRA,NEK JE I 10000,ALI HOCU DA ME OBIDJU 5 PUTA DNEVNO DOK SAM U RIBOLOVU!!!

Terzo  :respect1: :respect1: :respect1: :respect1: :respect1: :respect1: :respect1: :respect1: :respect1: i od mene pluscina od sveg srca!!!!!!!!

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
ja se slazem sa prdlogom za bojkot, ozbiljno razmisljam da u Srbiji vise ne pecam pastrmku nego da se lepo spakujem jednom mesecno i u Bosnu, drugar poznaje skoro sve reke, ne mora samo ribnik i pliva, ima tu i divljih i bogatih voda!

Kad pogledam iskreno receno, nemamo ni gde da hvatamo i pustamo pastrmku ko ljudi, ja volim Djetinju ali kad sam ja iz Kragujevca naucio gde koja riba cuci sta li je sa uzicanima ili valjevcima, to mi nije merak :blush:

ozbiljno ovo kazem za dozvolu mada smo u zescoj manjini  :yeswink:

feanor

Senior member
Učlanjen(a)
31.01.2006.
Broj reagovanja
1
Kuzma je napisao(la):
DARKO, NEMOJ DA TE HVATA JEZA KAD SE POMENU VARALICARI, TO SU TAKODJE RIBOLOVCI KOJI BI PECALI TAMO GDE SADA NIKO NE PECA A I ONI SU NEKA VRSTA KONTROLORA NA VODI. BUDI SIGURAN DA RIBOKRADICE NE IBU U KRADJU KADA NA VODI VIDE MUSICARA I VARALICARA.
NIJE BITNO KOJI BI PROFIL NORMALNOG RIBOLOVCA BIO NA VODI-BITNO JE DA IH IMA.
SVAKI NORMALAN RIBOLOVAC PRIJAVLJUJE NEPRAVILNOSTI KOJE ZATEKNE NA RECI
GOCI PRICA O CINJENICI DA NIKAKE KORISTI NEMA OD CINJENICE DA JE DONJI TOK REVIRA U STVARI SAMO MUSICARSKI REVIR NA PAPIRU. TAMO NIKADA NECES ZATECI MUSICARA IZ VISE RAZLOGA.
NA RECI MORA BITI DOSLEDNIH RIBOLOVACA. NIJE RESENJE DA SE SVUDA MOZE SAMO MUSICARITI.
-Kuzma,daleko od toga da me hvata jeza kad se spomenu varalicari,naprotiv!

-Ja  smatram da na reci mora biti doslednih ribocuvara i da se sva energija mora usmeriti ka tome.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
strashni je napisao(la):
ja se slazem sa prdlogom za bojkot, ozbiljno razmisljam da u Srbiji vise ne pecam pastrmku nego da se lepo spakujem jednom mesecno i u Bosnu, drugar poznaje skoro sve reke, ne mora samo ribnik i pliva, ima tu i divljih i bogatih voda!

Kad pogledam iskreno receno, nemamo ni gde da hvatamo i pustamo pastrmku ko ljudi, ja volim Djetinju ali kad sam ja iz Kragujevca naucio gde koja riba cuci sta li je sa uzicanima ili valjevcima, to mi nije merak :blush:

ozbiljno ovo kazem za dozvolu mada smo u zescoj manjini  :yeswink:

Strashni, sve sam to prosao i poslusaj me. lek za sve je Drina :D

A to za Bosnu, van revira ( divlje i bogate vode) ...hmmmm nisam bas siguran.

forelle

Junior member
Učlanjen(a)
19.11.2006.
Broj reagovanja
0
Slazem se sa vecinom, stanje na Moravici je zabrinjavajuce.
U virovima u kojima je prosle godine bilo i po desetak krupnijh riba sad ima samo po jedna ili dve a u najbogatijim virovima cak i tri...
Razlog je prost - reka se ne cuva, ribocuvara nema... Na Sikijevom forumu sam procitao totalne dezinformacije i gluposti od nekog  nebitnog lika kako je navodno sa moravicom sve OK, puna ribe...
I ne samo to sto nema ribocuvara(sto je razlog nestanka bar 70% populacije krupnijih pastrmki zadnjih 12 meseci) nego je i reka puna smeca(narocito ispod mozgovackog mosta puna nekakvih dzakova sa djubretom... Sa onog mosta im valjda zgodno da bacaju...
Srecom ima mladji(bez obzira kako je tu dospela) pa ce ribe i dalje biti...

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
forelle je napisao(la):
Slazem se sa vecinom, stanje na Moravici je zabrinjavajuce.
U virovima u kojima je prosle godine bilo i po desetak krupnijh riba sad ima samo po jedna ili dve a u najbogatijim virovima cak i tri...
Razlog je prost - reka se ne cuva, ribocuvara nema... Na Sikijevom forumu sam procitao totalne dezinformacije i gluposti od nekog  nebitnog lika kako je navodno sa moravicom sve OK, puna ribe...
I ne samo to sto nema ribocuvara(sto je razlog nestanka bar 70% populacije krupnijih pastrmki zadnjih 12 meseci) nego je i reka puna smeca(narocito ispod mozgovackog mosta puna nekakvih dzakova sa djubretom... Sa onog mosta im valjda zgodno da bacaju...
Srecom ima mladji(bez obzira kako je tu dospela) pa ce ribe i dalje biti...

Reka je bila puna smeca oko mostova i na prolece kada sam bio. To je vec tradicionalno na svim Srpskim rekama tog tipa.

Vrh Dno