Moravica

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Tihi83 je napisao(la):
A u kom delu gornjeg toka(iznad jezera) moze da se peca?
Do Banješ može da pecaš klena i grgeča, pa uzvodno od Banje ide taj Sezame-otvori-se revir par km, pa bi trebalo da posle do izvora opet može da se peca. Kako ideš ka izvoru ima manje klenova, dok za pastrmku nisam video neko pravilo, izgleda je ima u celom toku od izvora do Banje, plus poneka riba nizvodno od Banje.

Samo pecanje par km nizvodno od Banje treba izbegavati jer se uliva kanalizacija, istina prečišćena, ali opet...

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Jutros u svitanje otišao na Moravicu u revir. Mala, bistra, ali teče sasvim solidno, nije "bara" kao ranijih leta. Poneo sam trojku za suve i male nimfe, i peticu za strimere. Počeo trojkom, gađale neke male i suve i nimfe... Većinu napada sam video i uopšte nisam davao kontre da se riba ne bi zakačila, zašto da povređujem pastrmkice od 15-25 cm. Mada su se par ipak same nabole na nimfu. Sve to mi je bilo dosadno pa sam prešao na strimere i rešio da potražim krupnu ribu.

Isprovocirao sam 3-4 "mrge" od kojih je jedna bila bar 50 cm, ali se nijedna nije zakačila. Zapravo samo jedan muški udarac, sve ostalo zaletanje i promašaj. Zanimljivo je što je jedna napala bar 4-5 puta, svaki put sa razmakom od par minuta koliko sam joj davao da se vrati na startnu poziciju. Izleti kao metak, promaši strimer i ode u dubinu. Sačekam par minuta, pa opet, sve dok se nije bocnula i uplašila. Ta je bila oko 40 cm.

Opet sam sreo "nemušičare", posle plovkaroša sada varaličare. Ladno lik baca plastičnu Ujka kruškicu sa zvečkom. Priđem i kažem mu: "Otkud ti bre pamet da bacaš plastičnu kruškicu sa zvečkom u sred Fly revira?!? Stavi bre neki realistični minnow tvič vobler!".  :hammer:

p.s. Mada sam mu napomenuo da je u Fly reviru i savetovao da ode 5 km niže. Kaže da nije znao, prvi put je ovde, zahvalio se na informaciji, spakovao i otišao 5 km niže. Kul lik, samo što se ne razume i varaličarenje pastrmke.  :D

japanac

Full member
Učlanjen(a)
08.03.2009.
Broj reagovanja
23
Goci je napisao(la):
Većinu napada sam video i uopšte nisam davao kontre da se riba ne bi zakačila, zašto da povređujem pastrmkice od 15-25 cm.

Zato da bi ih upecao?  :-\

:D :hammer:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Pobogu Japi, pa bar ti znaš da postoji pravilo među nama varaličarima da je velika sramota upecati pastrmku manju od 20 cm na muvu!  :-*

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
:lol:

Nakon 3 godine će biti tačno 20 godina od kada sam počeo da mušičarim, pa bih tada mogao da zatražim zvaničnu pristupnicu među mušičare. Do tada sam varaličar koji ponekad mušičari.  :smoke:

Bahus

Full member
Učlanjen(a)
05.07.2011.
Broj reagovanja
0
Protok vode na ovom delu za ovo doba godine je ok,ovaj revir prijatno me iznenadio,juce je aktivnost ribe bila solidna bilo vise potocara par komada u meri i preko,pastrmke su nekako debeljuskaste sa manjom glavom ,verovatno ukrstene ali dan je bio solidan.

chelle

Junior member
Učlanjen(a)
28.01.2007.
Broj reagovanja
0
Ljudi, radosna vest za sve musicare je da je revir iznad Sokobanje, koji je trebalo da bude pod zastitom JP Srbija Sume najzad pukao, gosti su izlovili sve ribe, na celoj Lepteriji su ostale jos 2, 3 pastrmke od 15ak cm, nanize mozda i neka krupnija do 3 kg, ali i njih ce uskoro da ulove. Cak je i jedan varalicar javno iznosio pastrmke, ali kazem ako je, jer su svi iz uprave znali za to, i cutali su, i jer je uprava koja je bila zaduzena za taj deo reke bila nesposobna u ocuvanju ribljeg fonda, mada jedan ribocuvar zasluzuje posebu zahvalnost, ali on je bio sam, i nemocan da sve postigne. Taj, nazovi, revir je bio samo bacanje para. Pa gde ste vi videli revir, gde imate 500 gostiju oko sebe koji bacaju kamenje i djubre u vodu, kupaju se, peru sudove deterdzentom, gde pastrmke nemaju dovoljno hrane? Kako mislite da ce ove ribe da budu normalne i ne iztraumirane? Ovde je bilo jedino mesto u Srbili gde su pastrmke mogle da se love na suvu muvu u sred Januara meseca. Kad im se zimi baci parce hleba, po 30 pastrmki su iskakale istovremeno da ga kidaju. Drug direktor je misleo da ce sa dve jedva vidljive tablice "NO FISHING" da napravi cudo na tom delu reke, da niko nece da zabaci udicu, niko nece da krade ribe, ali malo se za**bo, napravio je jedno veliko nista, celo leto je posmatrao kako gosti odnose ribu iz tog dela revira, i nije mako ni prstom, napisana je samo jedna kazna od 44000 din za tri godine, i to jednom dekici od 70 godina, za 6 pastrmki od jedva 15 cm, jednoj zenki punoj ikre od 30 cm i dva klena od po 15 cm, a ostali, koji su iznosili mnogo vece ribe, su rasterivani uz zute i crvene kartone, kao nekakvi fudbaleri, nisu kaznjavani zbog tamo neke njihove lokalne srbija sume politike, koju ni sami ne razumeju. Ovo je najveca sramota, prvenstveno za sokobanjske, a onda i ostale musicare.

Bahus

Full member
Učlanjen(a)
05.07.2011.
Broj reagovanja
0
Boze, kakav post kavo likovanje i radost sto neko tamo nije uspeo.Sudeci po navedenom,nama ce trebati da zandarmerija cuva revire,ne razumem zasto bi trebalo da nekog bude sramota za tudje postupke.

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
vise se i ne cudim neuspesima bilo koje ribocuvarske sluzbe..kad jedva sastavljamo kraj  s krajem i drzava nam je kakva nam je pa zasto bi i cuvarske sluzba bile bolje....zao mi je za moravicu znam da je prelepa recica bio sam tamo nekoliko puta, nisam pecao nazalost ,ali to je realnost naseg drustva a prvenstveno naseg nesavesnog mentaliteta...

saleja

Senior member
Učlanjen(a)
14.07.2010.
Broj reagovanja
3
Gornja moravica je prazna skroz pored par za nase uslove krupnih klenova, pastrmki ima 10kom po kilometru... bolju sudbinu ne ceka ni donju, bio pre dva dana, ladno dvojca mutavih jedan vuce mrezicu fino punu pastrmki svih uzrasta, drugi varalicarac... zaobisli me kod jednog vira i posle kad sam ih sustigao ovaj mi nije dao da prodjem kaze "nema buc, nema iba" posto nisam mogao po obali jer sam bio u kanjonu tako sam polako isao iza njih cekao dok je cesljao virove sve dok nisam mogao da izadjem na obalu.... usput pokusavao da im objasnim da ne trebaju da pecaju ovde, oni su me samo gledali i prpcali ustima i ponovljali nema buc nema iba.. tako zajedno sa njima do mog omiljenog mesta gde sam ih sacekao jos pola sata da precesljaju. poklopac  mi se digao sa glave, kad su otisli sedeo jos jedno sat vremena pored oballe. oni su ladno nastavili asfaltom noseci mrezicu sa ribom ne prezajuci 2%.

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
339
chelle je napisao(la):
Ljudi, radosna vest za sve musicare je da je revir iznad Sokobanje, koji je trebalo da bude pod zastitom JP Srbija Sume najzad pukao, gosti su izlovili sve ribe, na celoj Lepteriji su ostale jos 2, 3 pastrmke od 15ak cm, nanize mozda i neka krupnija do 3 kg, ali i njih ce uskoro da ulove. Cak je i jedan varalicar javno iznosio pastrmke, ali kazem ako je, jer su svi iz uprave znali za to, i cutali su, i jer je uprava koja je bila zaduzena za taj deo reke bila nesposobna u ocuvanju ribljeg fonda, mada jedan ribocuvar zasluzuje posebu zahvalnost, ali on je bio sam, i nemocan da sve postigne. Taj, nazovi, revir je bio samo bacanje para. Pa gde ste vi videli revir, gde imate 500 gostiju oko sebe koji bacaju kamenje i djubre u vodu, kupaju se, peru sudove deterdzentom, gde pastrmke nemaju dovoljno hrane? Kako mislite da ce ove ribe da budu normalne i ne iztraumirane? Ovde je bilo jedino mesto u Srbili gde su pastrmke mogle da se love na suvu muvu u sred Januara meseca. Kad im se zimi baci parce hleba, po 30 pastrmki su iskakale istovremeno da ga kidaju. Drug direktor je misleo da ce sa dve jedva vidljive tablice "NO FISHING" da napravi cudo na tom delu reke, da niko nece da zabaci udicu, niko nece da krade ribe, ali malo se za**bo, napravio je jedno veliko nista, celo leto je posmatrao kako gosti odnose ribu iz tog dela revira, i nije mako ni prstom, napisana je samo jedna kazna od 44000 din za tri godine, i to jednom dekici od 70 godina, za 6 pastrmki od jedva 15 cm, jednoj zenki punoj ikre od 30 cm i dva klena od po 15 cm, a ostali, koji su iznosili mnogo vece ribe, su rasterivani uz zute i crvene kartone, kao nekakvi fudbaleri, nisu kaznjavani zbog tamo neke njihove lokalne srbija sume politike, koju ni sami ne razumeju. Ovo je najveca sramota, prvenstveno za sokobanjske, a onda i ostale musicare.

Jel može objašnjenje ovog boldovanog dela rečenice? Zbog čega je to radosna vest?

Vrh Dno