Mrav je euosocijalni insekat iz familije Formicidae, zajedno pored povezane familije osa i pčela, pripada redu Hymenoptera. Postoji mnogo različitih vrsta. Žive u izuzetno razvijenim discipliniranim kolonijama. U fazi kada dobiju krila često postaju hrana ribama. Padaju na površinu vode i ribe kao što je klen, pastrmka i lipljan u takvim situacijama znaju postati selektivni i hraniti se samo mravima. Često sam primetio roj mrava sa krilima kako plivaju površinom vode i ribu koja ga rado kupi i usredotočena je samo na takvu vrstu "zalogaja". Također postoje slučajevi gde običan mrav bez krila padne u vodu (npr. sa krošnjed drveta koje raste pored vode) i mnoge ribe če rado pokupiti takav zalogaj. Treba znati da takvi mravi ne plivaju na površini nego tonu. Čak i oni sa krilima nisu potpuno na vodenom filmu, ako pažljivo pogledamo možemo primetiti kako im je zadak delomično ili skorz u samom filmu (malo pod površinom). Smatram da svi ozbiljni mušičari moraju imati po kakvu imitaciju mrava u svojim kutijicama. To su moja zapažanja. Ako sam nešto pogrešno protumačio ili izjavio (onako na brzaka) nadam se pametnoj kritici ili ispravci