muhom na soma

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Nikako da si uzmem vreme da sredim jedan video. Sa posla sam išao pešaka kući i opazio jednog baš velikog soma. Brzo sam skočio do vode i pokušao nešto da snimim i nekako sam ga snimio mobilnim telefonom. Som je bio pod obalom i samo je ogroman širok rep virio i mrdao vamo tamo. Tu je odmah malo više od metar i po' dubine da bi odmah krenulo naglo na 2m i tako dublje i dublje. Kada je isplivao vidio sam ga u celoj dužini i imao je 100%  2m+. 

E za somove od 2-3m bi ja radije koristio mušičarski štap klase 10 pa napred. Iako klase štapova uglavnom biramo zbog načina ribolova i veličine/težine imitacija kojim mislimo loviti ipak je vrlo smisleno to prilagoditi i ribi koju mislimo loviti. Ipak iako petica izvadi ribe i od 20kg je lepse to raditi sa nekom osmicom ili čak desetkom. Bolje je tako i za samu ribu.
Sada imam dvoručnjak kojega sam sam uradio i taj pokriva i klasu 11 i on bi morao biti ok za ribe od 2m hehe  :) ali još uvek mi neda mira jedna greysova desetka  ::) Neko bi rekao a što ne bi uzo' neki (saltw. fr) npr. Orivis ZG. Helios 912-4 za takve ribe ....pa bi ja, kada bi mogao  :hammer: ali u svakom slučaju za soma od kakvih 2m pa napred bi ja radije koristio neki močniji štap pa makar ga lovio i laganim puljzijevim strimerima.

Inače što me je najviše fasciniralo je to da je taj som iako tako mnogo dugačak još uvek imao onako lepo izduženo telo bez onog ružnog stomaka kakve imaju neki dvometarski somovi. Pravi lepotan  :yeswink: E takvu ribu da mi je uloviti ove godine  ::) ...ma samo da bude zdravlja ima da padne barem jedan takav kada tada.  Inače su somovi kod nas na jezeru jako plahe ribe. Čim mu priđeš sa obale ili iz čamca zbriše. Pod vodom još nekako trpi prisutnost čoveka ali i to na distanci. To je  još jedan veliki izazov.  ::)

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Seb je prešao skroz u BIG GAME mušičarenje ,posle šarana +20okilaša sada oće i somine od preko 2m ,nebi me iznenadilo da osvane slika za koji dan sa somom i njegovim ručno radjenim dvoručnjakom ...

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
uf šone, lepe želje....to je več malo teže zbog mnogih faktora što ovakvih i što onakvih...a dvoručnjak čeka strunu da mu stigne a i čekrk za kojega sada šparam  :blush:

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Ma to je kod Seba samo pitanje kada će osvanuti sa fotkama i videom,a ne dali će osvanuti.  :tbumb:

Evo moj video gotov ali imam problema sa uploadom na youtube, morao sam reducirati kvalitetu pa evo kako je ispalo, pokušao sam podići u mpgu ali nije išlo pa sam na karavu digao u wmv pa je kvaliteta slike lošiji. Cijeli materijal je oko 10 minuta ali se ništa bitno ne dešava pa sam ga skratio da ne bude dosadno.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=W6UjKGRDITc[/youtube]

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
koja je ovo vrsta soma, nas ima vrlo malo ledjno peraje

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Ipak je moguće  :D ,eve ga prvi ! Nadam se da će drugi prilično krupniji od ovoga..

Prilozi

• somche2.jpg
    somche2.jpg
    119,2 KB · Pregleda: 203
Vrh Dno