Musicarenje basova

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Bas, babuska, cverglan, suncanica, amur, tolstolobik, k. palac, poletarac... Propadose nase reke, jezera a, bogami, i bare!
P.S.
Salim se, naravno.

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
Vidim da ova tema nije pipana vise od tri godine a kako je pocela raspravom mimo teme bolje sto nije... ;)

Salu na stranu, moji drugari i ja sve vise jurimo basa i mogu vam reci da je jako zanimljivo. Kad pocne da iskace iz vode po pola metra svi trce da vide sta je :eek: :eek:.

Voleo bih da svako ko ima ikakvog iskustva u lovu basa nesto napise a ubrzo pisem i moja iskustva. Iako nije autohtona vrsta svakako je zanimljiva sportska riba i konkretno na nasem jezeru jedini lek za cverglana... :mad:

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Ovog proleca sam ga po prvi put pecao na fly! Jako je zanimlj kao musicarska riba! Evo da iznesem jedno moje zapazanje a to je da bas jako zazire od kanapa, sam pad kanapa na vodu i po nekoliko metara od parkiranih basova ih vrlo lako uplasi! Tako da sam sa predveze sa prvobitnih 1,5- 2m produzio na preko tri metra.

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
Evo nekoliko mojih i zapazanja mojih drugara. Na samom pocetku sezone, sredina marta, hvatali smo basa na bucovske strimere, ne preterano brzo vodjeni, meni je najcesce udarao kad zaustavim strimera na par sekundi. Posle je sve slabije uzimao strimere iako je konstantno jurio sitnu ribu i raubovao. Desilo se par puta, da ne vecu suvu musicu od policelona koju mi pravimo za vece klenove, udari tako lepo, bas kao klen. Samo se pojave velika bela usta.
Posle ni to nije hteo dok drugar nije napravio popera, za kratko vreme lep ulov. Naravno sve vracamo u vodu. Ka sam se je organizovao da napravim savrsene popere poceo je da se izdvaja u parove i da se proprema za mrest. To je pocelo pre dve nedelje i jos traje.

Strasno je zanimljivo videti ga kako se namesta da iskoci dok je na udici. Moj drugar ga tada malo podigne pa izleti i metar. Zapazanje da je plasljiv pije vodu. Imam dilemu zasto izuzetno brzo juri sitnu ribu a strimera uzima polako? Ali tek sam poceo da ga kuzim pa cu i to da ukapiram.

Cekamo ga da se izmresti pa cemo da se nadmudrujemo sa njim  ;)

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Kako raste temperatura vode bas sve lošije vidi tako da ima i puno više promašaja u raubu zbog toga nam se čini da ljeti raubuje puno više i da se intezivnije hrani a on u stvari više promašuje ljeti jer mu se na oči navuče nešto kao očna mrena.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
silvio je napisao(la):
Kako raste temperatura vode bas sve lošije vidi tako da ima i puno više promašaja u raubu zbog toga nam se čini da ljeti raubuje puno više i da se intezivnije hrani a on u stvari više promašuje ljeti jer mu se na oči navuče nešto kao očna mrena.

Ovo je svarno interesantna informacija!

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Ovog momenta mi je kolega na poslu rekao da je neko sinoć uhvatio dva krupna basa preko 50 cm baš tu gde su gnezda, slikao se i vratio ih nazad. Pored njega je bio i ribočuvar.
Da li će nastaviti da čuvaju gnezdo ako su mužjaci. Ako su ženke i nisu se izmrestile da li će nastaviti mrest u istom gnezdu.
Da li neko to zna.

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Malo trčkaramo po temama:
- Sve o ribama - Bas, i
- Mušičarenje ostalih riba - Mušičarenje basova

Zajebo sam se, a bilo bi dobro da neko od moderatora sastavi ovo sve u jednu temu.

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Ne neće se vratiti na isto mjesto i gnijezdo 99% jer će se vjerojatno pritajiti neko vrijeme da prizdrave a ako su se izmrijestili manje ribe kao sunčanica kako je to netko već ovdje i objasnio će za 5min opustošiti njihova gnijezda ali ako se nisu izmrijestili onda će jednostavno započeti proces iznova građenje gnijezda i to...

A oko mućenja vida kod Basa sa porastom temperature vode sam čitao na nekim Američkim stranicama.
Da kako raste temperatura vode u bari tako se radi sprečavanja infekcija oka i ko zna zbog čega još na oči basa navlači lagano mrena koja je ljeti naj deblja tako da Bas kad ljeti raubuje većinom promašuje plijen a zbog toga vjerojatno i ima ogromna usta spram tjela da bi bio uspješniji predator. Znači mi vidimo da Bas raubuje najviše ljeti da to je istina jer ljeti ima najviše plijena ali mi registriramo više rauba zbog toga što velikousti ljeti i nevidi baš najbolje pa češće promašuje:bye: 

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
E, sad, pomozi bože basu.
Izmrestio se onaj smrdljivko - cverglan. Sve plivaju u jatima po 30-50 komada dugi po 3-4 cm i sve u plićaku do kolena. U svakom bokoru trave još po nekoliko.
Jeste da ih oni samci basovi nemilice love i jedu ali mnogi ih ima.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Rancic je napisao(la):
E, sad, pomozi bože basu.
Izmrestio se onaj smrdljivko - cverglan. Sve plivaju u jatima po 30-50 komada dugi po 3-4 cm i sve u plićaku do kolena. U svakom bokoru trave još po nekoliko.
Jeste da ih oni samci basovi nemilice love i jedu ali mnogi ih ima.

pomozite tim basevima pa i vi razredite te cverglane. Ima dve dobre "muve" za to: sačma i čerenac...jedan zabac mnogo cverglana  :D posle pocastis drustvo s cverglanom na zaru, u tiganju, tepsiji, kako god...kazu mnogi da im se sviđa pečen cverglan  ;) :)

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Evo da obnovim ovu zapostavljenu temu!
Ovih dana sam par puta isao na po par sati u basolov. Najvise sam pecao na velikom backom kanalu. Bas ovih dana se javlja predvece i ujutru rano. Jutros sam hteo da budem u svitanje na vodi, medjutim uspavao sam se tako da sam stigao tek oko pola osam. Prvih pola sata je bio dosta aktivan a uspeo sam da prevario dva basa i jednu stukicu koja se otkacila pri izvlacenju. Pored ovih ulova imao sam i jos par promasaja. Sve je to trajalo pola sata cim je sunce obasjalo vodu prestao je da radi. Povrsince je ovih dana totalno ignorisao a uspeno su se pokazali mali, zeleno-beli dzig strimeri!!!

Prilozi

• IMG_3671.jpg
    IMG_3671.jpg
    80,6 KB · Pregleda: 357

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ekoljuba je napisao(la):
Evo da obnovim ovu zapostavljenu temu!
Ovih dana sam par puta isao na po par sati u basolov. Najvise sam pecao na velikom backom kanalu. Bas ovih dana se javlja predvece i ujutru rano. Jutros sam hteo da budem u svitanje na vodi, medjutim uspavao sam se tako da sam stigao tek oko pola osam. Prvih pola sata je bio dosta aktivan a uspeo sam da prevario dva basa i jednu stukicu koja se otkacila pri izvlacenju. Pored ovih ulova imao sam i jos par promasaja. Sve je to trajalo pola sata cim je sunce obasjalo vodu prestao je da radi. Povrsince je ovih dana totalno ignorisao a uspeno su se pokazali mali, zeleno-beli dzig strimeri!!!

vrlo lep basek...a strimer je pravi  :tbumb:
Koristiš li zaštitu protiv kačenja i (ako)kakvu?

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
To je jedna varijanta dzig strimera Dane(Esox) ga je napravio! Uslikacu ga, upravo ga motam pa cu objasniti kako se pravi! Udica je sakrivena medju dlakama i okrenuta na gore tako da neverovatno dobro izbegava kacenje trave i ako nije weedles! 

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno