Ne govorim napamet i ne provjereno, do prije 20-tak godina Borovik je bio zaboravljena bara prepuna cverglana, onda su tamo donijeli basa i za koju godinu sve se okrenilo, bas se razmnožio, cverglan skoro nestao, a ono što ga je ostalo je zanemarivo. Naravno ako u vodi imaš 2% basa a 80% cverglana teško da će on tu nešto moći za kratko vriejme uraditi, ali ako ga ubaciš 30-40 % (govorim o vodam zatvorenoga tipa i ne o stotinama hektara veličine) e onda će sigurno dovesti u red i cverglana, to da tamani i drugu bijelu ribu stoji i na taj način je to i dvosjekli mač.
Prošle godine sam gledao na jednoj našoj Baranjskoj vodi, gdje inače "nema" basa, samo da ga tako i u buduće "ne bude", dakle uz obalu se valja ona svima poznata crna kugla od par tisuća cverglića, a nedalko od njega se svako malo nešto zaleti u tu kuglu, pa se smiri i tako... sačekao sam dok nisam uspio otkriti što ga to tako nemilo vija, mali basić veličine dlana je na oko 50-tak cm stajao kraj trave i polako dalje prati tu kuglu i s vremena na vrijeme se zaletao u nju. Dakle na toj našoj vodi gdje "nema" basa , on se nekako našao i izmrijesti a iz priloženoga sam vidio kako uspješno udara po cverglanu. Cverglana je spomenuti virus prošle godine dobro oprao tu vodu, tako da ga ove sezone još nema u većem broju.