Mušičarenje smuđa

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
21
Veruj mi silvio da je velika šansa da je on baš taj,mnogo malo smuđa ima kod mene ove godine.Najšokantniji podatak je taj da je sinoć došao lik sa smuđem od 500gr.upecanim na pola Dunava iz čamca.Pa ja veće hvatam sa obale.Sistematsko izlovljavanje koje traje godinama daje rezultate.Meni je najporaznija činjenica koju mi je ispričao prijatelj koji je profesionalni ronilac.Nekada je roneći na mestu na kome mi lovimo smuđa gledao komade na metar-dva,a letos je video tri-četiri ribe na potezu od 50 metara!

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
21
Sinoć samo jedan balavac,potpuno mrtvilo vladalo je na Dunavu.

Prilozi

• zutokljunac.jpg
    zutokljunac.jpg
    77 KB · Pregleda: 145

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
21
Sinoć je pao jedan komad,teškom mukom.Jedini je on pljuskao, ali na sve ponuđene strimere i prezentacije je ostao gluv i nem :-XPošto se konstantno bacao sa moje leve strane rešio sam da probam jedan trik kojim često provociram bucova koji je rezervisan prema strimeru.Došao sam tačno ispred njega.Bacio sam pravo na vodu na nekih pet-šest metara od obale,i krenuo sa povlačenjem direktno ka obali.Posle drugog povlačenja tresnuo je tako da je izleteo na površinu od zanosa.Veliki broj grabljivica pada na ovu foru.Kad ugledaju strimer koji beži pravo ka obali,izgube glavu.Ranije sam bucovu često ovako pakovao prevaru,ali pali i kod smuđa!

Prilozi

• kilas.jpg
    kilas.jpg
    86 KB · Pregleda: 151

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Lepo, lepo, svaka čast! ....da, to je dobra fora  :yeswink:

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
E sto pametni ovi smudjevi. Oni se tacno dogovore da se pojedan na dan zrtvuje  :doh: Morace i druge ribe malo na obuku kod njih ili da prepisuju na ispitima  :hammer:

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Zvezdane mislim da je tu i bitna fora kada se baca na vodu sto se naparavi stomak! Cesto dok sam pecao na tvistere, voblere i par puta sa strimerima mi se to pokazalo kao dobra fora, pogotovo trenutak kada pocnes da ispravljas stomak tada najcesce udara! Valjda dobije neki prirodni rad ili putanju!?!

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
21
Može biti ekoljubo,mada, mala je razdaljina bila pa nije ni bilo stomaka,mislim da grabljivica instinktivno odbacuje opreznost kad vidi plen koji joj beži u obalu,strahuje valjda da će pobeći!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Na dunavu sam koristio par taktika i takoju ste opisali "riba bezi prema obali" je ta!  :tbumb: :yeswink:

Ima jos jedna kombinacija...baca se direktno na vodu (popreko) i onda se pusti da tok uradi svoje sa dodatnim po nekim trzajem....imitiramo ribicu koja beži u obalu, tok je nosi pravo na mesto gde napada smuđ, strimer tako imitira ribicu koja se bori i sa tokom...dobra tehnika  ;)

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
21
Ta tehnika Seb,je moja omiljena letnja vožnja za smuđa.Znam da je u gornjem sloju,a tako dosta vode pretražim,tako sam i bucova lovio prošlog proleća!

kurare

Senior member
Učlanjen(a)
19.09.2008.
Broj reagovanja
0
Strimer koji ide popreko na vodenu struju u grabljivici probudi teritorialni instinkt - uljez hoče da preuzme mesto grabljivice. Grabljivica puno puta samo agresivno kvrcne strimera vrhom gubice (- kao ubijajuči ga) bez da ga proguta (pojede).

Uspešna taktika brojanja udaraca od kojih bar kod mene možda tek svaki 5 rezultira zakačenom ribom.

Janez

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Ne bih se složio sa teorijom odbrane teritorije. Možda ako je strimer veliki, ali da grabljivac strahuje da će mu 100x manja ribica preuzeti teritoriju to nije baš realan scenarijo. Pre će biti da grabljivac gricne i pusti plen čudnog izgleda iz ovih razloga:
- da bi probao da li je to uopšte za jelo
- da bi oterao malu dosadu
- da bi ga smrtno povredio i progutao malo kasnije

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
21
Ni sam nisam pristalica teze o odbrani teritorije,mada mi to nikada nećemo znati.Sve u svemu,u mušičarenju smuđa ima mnogo neobjašnjivih situacija,možda i više nego kod bucova,štuke...Čudna riba,teška za ribolov...

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Odbrana teritorije je moguća i od manje ribe...grgeč proždrljivac mali svakako može da bude dosada i da rasteruje plen neke veče predatorke, posle toga je i instikt...a onda naravno i sve ostalo što ste naveli podjednako. Sumnjam (iako sam svašta doživio na vodi) da riba može da razmišlja apstraktno o tome kako "da li je nešto prevara" jer da je tako lovila bi se samo na ultrarealistične imitacije (ili na kedera) a nikako ne na neko železo ili još gore dlaku i perije. No, možda i grešim ali tu sam skeptičan glede ribljeg razmišljanja...ne kažem da ste vi to neki tvrdili nego onako opće pišem o tome kako ja razmišljam jer iza mene je ogroman broj izlazaka na vodi na svim tipovima voda i mnogim ribolovnim tehnikama. Ne kažem da sve znam, naprotiv još je ogroman procenat toga što mi je nejasno iako umem da ulovim ribu koju želim...možda ne prvi put i u prvom pokušau ali brzo je ja provalim.
Za smuđa je specifično da uglavnom ne udara po sred jata ko neki razbojnik, on to u večini slučajeva radi suptilno i po rubu jata jer su rubne ribe jata one slabije a tu su i one bolesne ili ranjene, uglavnom slabasan plen. A kada ribica pokušava da se domogne obale i nekakvog zaklona onda se ona muči sa tokom reke i sav svoj napor ulaže u to da dosegne to priobalje i zbog trenutnog položaja je vrlo neoprezna što je npr. smuđu vrlo lak plen..potrebno je samo da ga bočno pokupi ako ga pogodi.
Smuđ je i veliki kanibal i ako neki smuđarak od 10cm pokušava da ometa neko jato stari deda ga neće tolerisati nego će ga pojuriti a ako se da i progutati...to je ujedno i odbrana teritorija ali i vrlo moguć zalogaj.

Dok sam radio u jednom restoranu na obali dunava čistio sam smuđa od svega 4kg. U utrobi sam pronašao par malih smuđeva i jednoga od oko 15cm  :yeswink: i niti jedne jedine bele ribe...često sam nalazio i peševe ali naravno i beovice....jednom sam u smuđ od oko 2kg pronašao i bandara od desetak cm....

Vrh Dno