Musicarenje u Srbiji-stanje sporta, gazdovanje i ostalo (nastavak)

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Izvinjavam se sto vadim ovu temu iz naftalina, tek sam je danas video dok sam cekao da mi se ADSL povrati.
Iako nerado, moram delimicno da se slozim sa tvrdnjom da ce privatnim upravljanjem i potpunom profesionalizacijom atraktivnost ionako atraktivnih musicarskih, pre svega salmonidnih voda biti ocuvana ili poboljsana, pa ko voli i ume da peca u tzv. revirima izmedju suncobrana i stubova terasa u mirisu svezeg rostilja sa bukovog cumura sitnim musicama na kojima se stedi na materijalu za vezivanje, imace prilike i uzivace dok se nad vodom siri rif sa harmonike i varijacija sa zurli.
S druge strane, srecom, uvek ce biti i onih voda gde ce moci da se samujuci love retki, prirodnom strukturom populacije stvoreni kapitalci i da se s ponosom pamte kao ulovi zivota, kao i sum lisca iz krosnji na vetru.
U oba slucaja, neophodno je da se uopste pitanje ribolovnog ribarstva resi institucionalno i da se digne celokupan njegov kapacitet (kako se to danas savremeno kaze): da se u njega ukljuce ljudi koji od toga zive, da se ribljim fondom (ukljucujuci salmonidni) upravlja odgovorno i na odrziv nacin, da te poslove pod nadzorom drzave vode strucni profesionalci i da se deo prihoda koji se ostvaruju vrati kroz projekte i subvencije samim upravljacima voda, ali ne u dzep, nego u vode kojima upravljaju. U svemu tome, neophodno je da se i po cenu zrtvovanja dala profita ocuva originalna bioloska raznovrsnost samosvojnih fondova pojedinih vrsta riba, posebno salmonidnih, kojqa je u Srbiji i celom Balkanu izuzetno velika i znacajna.
Kad ovakav sistem bude postojao u Srbiji, mnogi od ljudi koji susad ribocuvari a o kojima je gore dosta lose govoreno bice vrlo uvazavani deo sistema. Lako je ruzno govoriti o nekome od koga se ocekuje da u govnima do guse (dosadasnji drzavni sistem i ribarstvo u njemu) sacuva mirisni kolac (vredan riblji fond) svezim. Uostalom, i gornje kvalifikacije ribocuvara en generale same kazuju koliko ih cenite bez pravljenja razlike medju njima (a ima ih) i uvazavanja teskih okolnosti pod kojima cesto rade.
Verujem samo da ce tada i lokalno stanovnistvo i svi drugi zainteresovani dobiti od drzave priliku i pomoc i razumevanje da se u te poslove ukljuce, a ne samo ljudi kojih se ne pita odakle im prvi milion koji su "zaradlili".
Sve su ovo implikacije Konvencije o biodiverzitetu i preporuka o odgovornom ribarstvu FAO-a koje su bez vecih problema implementirane u zemljama EU i sire. Osim prva dva pasusa - oni su licni stav.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Par rečenica sa malo drugačijim prizvukom
U ovom naslovu se skriva (po meni) najveći podvala i problem. U isti koš ubačeno je i mušičarenje i gazdovanje vodama. Kao da mušičari treba da budu gazde voda. Ne, to je najveća greška! Gazde voda treba da budu ljudi koji umeju da ih obogate, vrate im stari sjaj i održavaju takvim. Oni uopšte nemaju nikakve veze sa lovom riba (mušicama). Samo treba da brinu o vodama i ribama. Mi, mušičari, ne volimo da brinemo. Mi volimo da mušičarimo. Zato bi mi najviše voleli da platimo, a drugi da brinu da nam vode budu OK. Mi imamo tu lovu i sada je dajemo, ali budalama i lopovima. Kad počnemo da plaćamo pravim stručnjacima za održavanje naših ribo-lovišta, dobićemo nešto za uzvrat. Ovako, mi brinemo, a lovu dajemo! S vremena na vreme nam poneko ponovi tu glupost, da mi treba najviše da brinemo! Pa zar ja i kad nešto platim, opet treba o tome da brinem?!?
Momci, neko vas opasno zajebava. Možete da brinete koliko god hoćete, ali dok ne platite pravim ljudima, vaše brige i novac će biti uludo potrošene.
Nažalost, u Srbiji nema stručnjaka, niti zainteresovanih, za održavanje voda, pa će sve atraktivne vode biti spašene tako što će biti iznajmljene ili prodate. Tako će u Srbiji nastati prvi ozbiljni mušičarski reviri, sa kompletnom ponudom, poput onih na zapadu. Mi ćemo ih posećivati i plaćati po 50 eura dnevnu dozvolu. Možda ćemo tada doživeti da razbijamo pastrmke na Visočici, Crnici ili Studenici. Tada će ih biti mnogo i biće zdrave i krupne.
Dok mi brinemo o ribama i rekama, a plaćamo da ne bi brinuli, reke će nastaviti da propadaju.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Mix,
Slazem se da mi, ribolovci generalno, ukljucujuci i musicare, placanjem godisnje ili dnevne ili revirne dozvole, kako god je odgovarajuce propisano, zavrsavamo sa brigom i treba da pocne uzivanje. Nigde nisam ni rekao da ribolovci to treba da rade, nego gradjani, koji ne moraju biti veliki strucnjaci, nego samo slediti manje-vise striktno uputstva strucnjaka za datu ribolovnu vodu. E sad, ocena o nemanju strucnjaka - tu se ne bih upustao u diskusiju na ovom mestu, i tvoj prijatelj sa drugog foruma tvrdi da su problematicni, a obojica ste vrhunski merodavni, vidim.
Moje prokletstvo je sto sam vikendom pecaros musicar (i trudim se da mi niko taj vikend ne uzima), a ostalim danima problematicni ili nepostojeci strucnjak koji niti hoce, niti moze, niti ima kad i s cime da ubedi one koji imaju na upravljanje ribolovne vode da rade onako kako im je u programima propisano. Mnogi od njih rade kako oni smatraju da treba, bez obzira sta im u programima pise, jer oni su zavrsili tri skole zivota :wacko: i odrasli na vodi i sta ima veze taj fakultet  :naughty: i ne daj boze ista preko toga, pa na vodi se uci o ribama  :piss:, a ne u sobi i citaonici, bla, bla... :hmmmm: Drugi namerno angazuju nekog da uradi to za sitne pare, pa to sto su platili i dobiju (npr. Pirocanci) i rade i dalje kao sto su uvek radili, pa otud i stanje na vodama kakvo opisujes. Strucnjaci nisu ni policija, ni inspekcija, niti moraju da utuvljuju u glavu bilo kome da ovako kao dosad vise ne ide. Njima ne treba neprijatnosti, sto bi se tome izlagali, za cije babe zdravlje? Zato i pecam na Gradcu: tamo sam uradio program, nije bas doslovce primenjen, ali u dobroj meri jeste i meni je tamo lepo. Da je uspela potpuna primena, bezalo bi se iz vode od krupnih pastrmki (a ni to nije dobro, je li?  ::)). Ipak, i tamo ce, izgleda, prevladati populisticki pristup "poribi da odnesemo kucama" iako ne zele da se odstupi od "C & R" rezima. Kako ti to zvuci? Cista logika, jel' da  :hammer:? Eto, strucnjaci, na zalost, u praksi samo sluze kao pokrice "prepametnim" gilipter-likovima  :machinegun: za primenu njihovih "tri skole zivota" sa vode  :poke:, a drzava je ta koja je necinjenjem to dosad podrzavala, pa i ohrabrivala. I nazalost, ne vidim nacin da se to ubuduce bitno promeni - u ovoj drzavi znanje se uglavnom cenilo samo medju retkim skolovanim svetom, a ostali su, po njihovom misljenju, i bez toga odlicno ziveli. I niko ne moze, sto je najgore, da tvrdi da nisu u pravu: kakvi su, odlicno i zive, bez mnogo licne zasluge!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ljudi koji se hvale svojim rezultatima su od moje vrste. Vidim da PedjaBG pominje svoj pozitivni uticaj na projekat Gradac. Slobodno koristi prvo lice jednine i nastavi da nas obaveštavaš o ostalim svojim rezultatima. Nemoj da u svakom drugom postu pominješ škole i diplome, nego nam više otkrivaj rezultate svojih kolega i svoje. Zaista, to volimo da čitamo.
Ova informacija o tvom doprinusu Gradcu ohrabruje. Hoćemo još!
  Mislim da si lepo objasnio da od ovih što sad (60 godina unazad) gazduju našim vodama (ali i celom državom :-X) nema ništa. Povraća mi se kad čujem za njih, a kamoli kad ih vidim. Zbog Mušičarske Sekcije, sa kojom takvi nemaju nikakve veze, ponekad kontaktiram sa takvima. Počeli su neupućeni (većina) da me svrstavaju u isti koš sa najvećim neprijateljima. Bljak! Moraću da rešim taj problem.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Joooj. Ma ne hvalim se, vec ilustrujem da ni ono sto im se napise neki nece da sprovode, jer oni znaju inace bolje sta treba! Ne izvrci smisao napisanog. A radio sam 2003. godine programe za Dunav II, III, IV, NP Djerdap, Sava I i II, Drina i Timok. Od 2001. sam ucestvovao, Od 2002. - 2004. vodio Radnu grupu za ribarstvo i sa oko 25000 dozvola 2000. podigli smo ukupan broj prodatih dozvola na preko 80000 2003. i blizu 100000 2004. godine. Onda su dosli izbori, DSS je preuzeo Upravu za zivotnu sredinu, dotad uvedena jedinstvena dozvola za Srbiju je rasturena zaslugom "Juzne Morave II" i presvucenih satelita ostalih od vremena predjasnjeg (Krusevac, Cacak, Kraljevo) i novih budala (neki s Drine) kojima je direktor Uprave nesto obecavao 2005. i 2006. godine.
Dole se nalazi u attachment-u moja bibliografija. Ko hoce da gleda rezultate, dosta njih moze da pogleda preko Interneta, koga sta zanima, poslacu preko pm-a, da ne gusim forum. To su ionako javne stvari. Nije bas najazurnija (pretposlednji rad je objavljen, poslednji ce biti promenjen, a jedan na kecigama koji nije naveden pooslat je na recenziranje), ali je, nadam se, ilustrativno. To nije hvalisanje: ja nemam stalni posao, vec me biraju na 4 godine sve dok ne postanem redovni profesor, dakle, to je moj uslov za ostanak na radnom mestu (najvazniji, ne i jedini). Na kraju, ukucaj na "Google"-u moje prezime i dobices linkove za sta treba (imam jednog prezimenjaka - hidrologa koji ima jako puno referenci, takodje)
Osim nauke i nastave, radio sam dva vestacenja za krivolov pastrmki (Valjevo, Boljevac) i na Dunavu agregatom (Kovin, cini mi se), kao i za zagadjenja (Mionica, Knjazevac), a i nacrte novog Zakona o ribarstvu i aktuelne Naredbe koja odredjuje lovostaje i najmanje dozvoljene duzine za izlov (2003). Malo pisao u "Ribolovackom magazinu"... Ne pada mi nista vise na pamet.
A skole i diplome su osnovni preduslov da bi neke rezultate covek mogao da ima, tj. razlog zasto ih ume da napravi. Tako je i sa kuvarima, i sa konstruktorima, i sa dizajnerima racunara i softvera... Sa svime. Istina, skolski steceno znanje samo je osnovni preduslov, cesto zbog skolskog sistema takvog kakav je implementacija znanja u praksi nije laka, ali ko ume da razmislja, nije ni veliki problem.
Sto se tice rezultata ostalih kolega kad je ribarstvena biologija u pitanju, doc. dr Vladica Simic (Univ. Kragujevac) je bio uradio korektne programe za Juznu Moravu I i II i Zapadnu Moravu II, a mr Aleksandar Hegedis veoma dobre za Zapadnu Moravu I i Lim. Najmanje upotrebljivi programi bili su uradjeni su za ostala ribarska podrucja (Kolubara, Ibar i Nisava), a o autorima se informisi kod Nikole, ako ti treba. Vojvodinu namerno ne pominjem jer je ona prica za sebe (bar je ja tako vidim).
Pozdravljam tvoje opredeljenje da pokusas da resis problem poistovecivanja sebe i niskih musicara sa onima sa kojima tebe i sekciju poistovecuju. Zelim ti zaista uspeha u tome i nadam se da ces imati podrsku i ostalih musicara, ali i drugih niskih ribolovaca. Medjutim, dosad nisam video bilo kakvu zelju ribolovaca za nekim angazmanom; cak ni kad im je bila ukinuta jedinstvena dozvola s pocetka 2006. godine, s cutanjem su to primili.
Kod nas, nazalost, promene sporo dolaze i standard je tako mali i sporo se menja da  malo ko razmislja, a kamoli se odlucuje da pocne da se bavi ribolovnim upravljanjem i turizmom koji bi uz to trebalo da ide. Stoga ce i ovaj konkurs krajem 2007. verovatno biti propustena prilika za kvalitativni pomak srpskog ribolovnog ribarstva, a u sklopu njega i musicarenja, unapred. Da li ce ipak alavci i neznalice ostati i dalje na svojim mestima, to ce se videti (po svoj prilici hoce). Zato se i ja, nevoljko, slazem s tobom da je "mrka kapa" za skoriju buducnost.

Prilozi

• BIBLIOGRAFIJA.doc
    157 KB · Pregleda: 948

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Evo malo konkretne akcije
PedjaBG, molim te da nam objasniš o kakvom se konkursu radi. Ako je to konkurs za dobijanje voda, biće interesantni detalji o tome, jer neki investitori se već interesuju za zakup nekih voda u Srbiji.
Zamisli da neko ko ima sredstva i jaku želju da investira u FF revire po Srbiji čita ovo, pa mu objasni kako da dođe do toga. Zamisli da on hoće da angažuje nekog stručnjaka da mu vodi te poslove. Mogao bi mnogo da pomogneš, a možda i za...

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Zaradim? Sto da ne, nisam gadljiv na novac i kao profesionalac sam uvek gledao da kao konsultant zadovoljim klijente, ali se ovde ne radi o tome.
Konkurs za dodeljivanje ribarskih podrucja na koriscenje vrsi se u skladu sa cl. 5 (cini mi se) Zakona o ribarstvu. Konkurise se za ribarsko podrucje ili deo ribarskog podrucja. Obavezni zakonski uslovi su da konkurise pravno lice, koje ima stalno zaposlene ribocuvare i stalno zaposleno strucno lice za vodjenje poslova ribarstva (tzv. upravnik ribarskog podrucja) - minimalno IV stepen poljoprivredne skole stocarski smer, dipl. ing. poljorivrede stocarski smer (+ VII stepen) ili dipl. biolog (+ VII stepen). Pored osnovnih, pozeljno je imati ispunjene i dopunske uslove koji nisu eksplicitno navedeni, ali mogu biti presudni u konkurenciji onih koji se prijave na konkurs. Takodje, u konkursnoj prijavi treba navesti u kratkim crtama i osnovno o nacinu vodjenja ribarskog podrucja u periodu koriscenja. Konkurs se objavljuje u Sluzbenom glasniku i treba da izadje krajem godine. Sastavni deo koriscenja dela ribarskog podrucja je izrada Srednjorocnog programa unapredjenja ribarstva kao strateskog i bilansnog dokumenta i na osnovu njega, kad ih nadlezni organ usvoji, Godisnjih programa kao akcionih dokumenata. Korisnik za deo ribarskog podrucja koji dobije na koriscenje ima pravo da izdaje svoju godisnju, dnevnu i visednevnu dozvolu. Treba naglasiti da koristeci deo ribarskog podrucja, korisnik ne moze da radi s njim sta hoce, vec da se ponasa u skladu sa najboljom mogucom praksom i strucnim principima upravljanja koji moraju biti implementirani u Srednjorocnom i Godisnjim programima.
To je ukratko. Sve ovo zahteva razradu, ali dalje se konsalting placa.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Što ti pomenuh reč "za...", sad nećeš više ništa da nam pišeš. :doh: Da sam ranije to znao... :hammer:
PedjaBG, dovoljno si napisao. Nećemo više o konsaltingu na forumu. Ako bude nekih ideja, javiću ti se ili te preporučiti.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
I ako ne bude, javi se, a sto se tice zarade, ne brini, uvek kad useru, dodju na kraju kod mene... Ali je cena tad drasticno druga  :hammer:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Pa ti si veoma bogat čovek! Ako dolaze kad nešto zaseru, to znači da imaš posla preko glave. :hammer: Šta radiš sa tolikom lovom? :doh: Kad malo bolje razmislim, ti ćeš tek da se obogatiš! :lol:

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
:D :D Ne baksuziraj! Ionako mi odlicno ide!  :hammer: :lol:
Ali u stvarnosti, ovako kako nikako ne valja, svi su zadovoljni.
Valjda zato sto ni ne znaju da moze bolje, a i sta im znaci ako je to bolje bez njih?
Zato cemo ko zna koliko jos da kaskamo i saplicemo se. I kacimo nimfama krpe i carape.  :hammer:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Lepi španski sajtovi, a i reke. Ima toga i na Balkanu, mada je lova koja prati sve to mnogo manja. Ako neki evro i kapne, vrlo brzo završi u džepovima naših "stručnjaka", a do reka i dobrobiti mušičara ne dolazi.
Verujem da će Evropska Unija da da neku crkavicu i za naše reke, ali sam 100 % siguran da neće biti utrošena na njih.
Vidim da je PedjaBG obišao pola Evrope usavršavajući se. Hajde da verujemo da će svoja iskustva i znanje uložiti za dobrobit naših voda i riba. Platićemo pošteno, kao što smo uvek radili. Mi mu ni najmanje ne smetamo da učini nešto korisno.
Evo ja radim jedan projekat o mušičarenju na Balkanu. U obzir sam uzeo sve zemlje i ocenjujem atraktivnost voda za mušičarenje. Da li znate da nijednu reku Srbije nisam mogao da uvrstim u "atraktivne"?
Međutim, staranje o rekama nije delatnost mušičara. Mi smo posetioci i eksploatatori, a ne gazde ili stručnjaci. Možemo samo da ih ocenjujemo.
Kako ja razumem, PedjaBG je stručnjak. Stanje na rekama Srbije je očajno. To nije krivica mušičara, već nekog poput PedjeBG ili možda njega samog. Niko od nas ih nikad nije ometao u radu. Mi ih samo kritikujemo i to, s pravom, jer nam je potrebna pomoć stručnjaka, a PedjaBG se takvim predstavlja.
Ovde ispade da mi, koji proučavamo tehnike mušičarenja i usavršavamo se u tom sportu treba da odgovaramo za  loše stanje na rekama. Onaj ko misli da će čika Mixy da nasedne na takvu maloumnu prevaru, je verovatno glup ili me ne poznaje.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Mixmaster je napisao(la):
Lepi španski sajtovi, a i reke. Ima toga i na Balkanu, mada je lova koja prati sve to mnogo manja. Ako neki evro i kapne, vrlo brzo završi u džepovima naših "stručnjaka", a do reka i dobrobiti mušičara ne dolazi.
Verujem da će Evropska Unija da da neku crkavicu i za naše reke, ali sam 100 % siguran da neće biti utrošena na njih.
Otkud sad lepi? Pa tamo nema musicarenja tako razvijenog kao u Srbiji? Ili do 21.15 nema, a onda se naglo razvije posle 21.15? To sto si premestio temu mozda samo tebe ubedjuje da su prethodne neistine koje si izrekao, a probao da "operes" u vrhu ovog posta, zaboravljene. Nisu.

Vidim da je PedjaBG obišao pola Evrope usavršavajući se. Hajde da verujemo da će svoja iskustva i znanje uložiti za dobrobit naših voda i riba. Platićemo pošteno, kao što smo uvek radili. Mi mu ni najmanje ne smetamo da učini nešto korisno.
Jos si zaboravio da napomenes koliko mi je tvoja telepatski usmerena pomoc od 1989. na ovamo bila od neprocenjive vrednosti. I molim te da ne pominjes "posteno placanje, kao sto si uvek radio". Da bi neko mogao da plati, mora prvo da me angazuje, a to je najtezi korak.

Pokusao sam da shvatim bilo kakvu doslednost i da uhvatim bilo kakvu misao iz nastavka tvog posta, ali mi nije uspelo. Stoga, idem dalje:

Ovde ispade da mi, koji proučavamo tehnike mušičarenja i usavršavamo se u tom sportu treba da odgovaramo za  loše stanje na rekama. Onaj ko misli da će čika Mixy da nasedne na takvu maloumnu prevaru, je verovatno glup ili me ne poznaje.

Taj je verovatno glup sto ocekuje da bilo sta razumes. Svi te odlicno poznaju. Takodje, i najgore projektovan rezim ribolova manje napravi stete od onih koji devastiraju riblji fond iz svakakvih niskih pobuda, ukljucujuci i mentalne i materijalne. Nije dr Vladica Simic (radio Srednjorocni program za JM II) pokrao ribu iz reka, vec clanovi sa dozvolama Zajednice JM II (i drugih korisnika) i bez njih, gradjani i ruralci Srbije.

U svetlu ovih promena vezanih za ribarska podrucja koje dolaze, kao i u odnosu na nacin kako se radi novi Zakon, ja se ovako nestrucan od juce definitivno iskljucih iz svega sto se vezano za ribarstvo u Srbiji desava, jer se ne slazem ni sa sadrzajem tih promena, niti sa nacinom kako se dalje odvija "tajkunizacija" svega, pa i ribolova u Srbiji. A stanje ce tek da vam bude ocajno, verujte mi.
Ako projekat tako uspesnih i strucnih kao Mixmaster prodje, Srbija ce biti potpuno umirena, srecna i vesela u narednih 10 godina.
Pa mozda to jedino i zasluzuje.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
A da ne bude da ja pravim sheet-slicing, i bez ikakve zelje da se hvalim, vec kao ilustraciju doslednosti, pogledaj sam zavrsetak posta ciji ti je link u nastavku, a u vezi konkursa 2007. godine:
http://www.musicarenje.org/forum/index.php?topic=99.msg11179#msg11179
Taj post se nalazi 4-5 postova iznad ovog, verovao ili ne! ("Politikin Zabavnik") :hammer: :hammer: :hammer:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Znači, ništa od naše koristi od PedjeBG?  :'( Ko zna šta propuštamo.
Nećemo ga više dirati.
  Da li neko zna imena onih koji brinu o srpskim rekama i ribama, da malo pljujem po njima? Naravno, ako nešto korisno urade, biće prvi, pa će ući u istoriju.
Tvrdim da ljudi (da ne pišem ono čuveno "str...") koje je PedjaBG nabrojao kao zaslužne ništa pametno nisu uradili i još uvek je mesto "prvog" dobrog stručnjaka upražnjeno. Čudi me da to niko ne ume da iskoristi i proslavi se.

Vrh Dno