Mušičari i obrazovanje ili ribolov i obrazovanje ili ribolov i ljubav prema prirodi ? Ovisno o kraju u kome živite, kakav način ribolova je više zastupljen. U čisto planinskom kraju gdje praktično ne postoji drugi način ribolova osim mušičarenja može biti postavljen :mušičari i obrazovanje dok bi u mom kraju stojalo ribolov i obrazovanje, mislim da griješimo ako se postavljamo iznad "običnih" ribiča, utoliko više da svi oni mušičari( a sami znate koji to jeste) a uzimate u ruke s vremena na vrijeme i drugi pribor osim fly-a ne možete ocijenjivati ovaj topic. Nisam rekao ne smijete, nego ne možete jer niste čisti mušičar.
Iako sam počeo tek prije godinu -dvije a prošle godine ozbiljnije dajem si se za pravo nazvati "mušičarem" jer od tada u mojim rukama na vodi više nije bio drugi pribor osim mušičarskog. Ovo nije samohvala nego tek uvod u slijedeće:
Ako se na neki način želimo izdvojiti od ostalih kao veći ljubitelji prirode,vode i riba nego ostali, mislim da je pogrešno što to poistovjećujemo sa kategorijom mušičara, siguran sam da i među njima ima onih koji love iz drugih pobuda a ne jer su zaljubljenici prirode i riba.
Istovremeno poznam par šaranaša, da šaranaša koji su i te kako ljubitelji prirode, vode ali na svoj način.
Usput poznam i par visokih intelektualaca (ne u centimetrima nego fakultetima i jednog doktora koje jako često srećem na vodama kako "češljaju" ribu a pogotovo škljoce ispod 20cm (sa uživanjem).
Dakle slažem se sa Djoletom, da je na forumima više "obrazovanih" nego "neobrazovanih ili manje obrazovanih" ali to apsolutno nije pravilo da su intelektualci u većini mušičari, kao niti da su ostali seljaci.
Kao što ne stoji da su žene bolji vozači jer ih ima manje na cesti, tako ni "doktori" nisu zastupljeniji u mušičarskom životu jer ih ima više na forumima i blogovima. Normalno da ćemo takve ljude sretati više na internetu, normalno da su oni možda i načitaniji, bolje obučeni od ostalih jer su im i informacije dostupnije, ali to nikako ne znači da je to pravilo za mušičarenje. Na Gackoj sam sreo ljude koji obožavaju prirodu, provode svaki dan uz vodu, bore se protiv ribokrađe, vraćaju ribe u vodu a praktično nisu čuli za internet i imaju jedva 8 razreda osnovne škole a za njih ne postoji drugi način ribolova osim mušicom.
Primjer iz moje okoline čak govori potpuno suprotno niti jedan od nas (10-tak) u Baranji i okolini koliko ih je zasada pokazalo interes za mušičarenjem nema nikakvu diplomu, a naprotiv teški diplomaši (doktori, ekonimi, dipl inžinejri ...) pljuju po nama,smiju nam se i pokušavaju omalovažiti ovaj naš pokret.
Stoga mislim da (barem u mom kraju) ne stoji postavljena teza i moglo bi se pričati o nekim drugim stvarima a ne povezanosti mušičarenja i intelekta i diploma, čak se usuđujem reći niti ribolova i intelekta, nego tek ribolova i ljubavi prema prirodi i vodi.