MUSICARSKA LIGA ZMK SSRS 2016

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
maric je napisao(la):
Ko bre da mulja ja lepo pitam da se ne zajebem I kupim a ono ne moze. A jos puko I kes. Najbolje da uplatim sve odem na takmicenje I blejim. Sale ja bre hocu da budem prvak a ne statista ko prosle godine.

Znači sledeće godine će biti zanimljiva borba za treće mesto, pošto ćemo se za prva dva nas dvojica boriti.  :tbumb:

Salezupa

Junior member
Učlanjen(a)
07.03.2015.
Broj reagovanja
0
Baki,nisi paljivo pročitao moj post.Odgovor je u drugoj rečenici-monofili može da se ofarba markerom.I to nije problem,jer je nanos boje u delićima milimetra,a i sam monofil će upiti deo te boje.
Generalno,nije mi jasno,zašto sve mora da se komplikuje kada može prosto? Ili smo mi u Srbiji uvek takvi,pa da zakomplikujemo sve možemo i što treba i što ne treba?
Evo šta je prosto i gde ne treba komplikovati-dozvoljen je ceo predvez u dužini dve dužine štapa.Ako je štap 10 fita (oko 305-310cm), ta dužina je oko 600cm.Spojiti sa kanapom fluo predvez dužine oko 500cm,debljine recimo 0,20mm,postaviti tippet ring,i na ring vezati monofilni predvez dužine oko 100cm,debljine 0,18mm ili tanji.I u čemu je problem komplikovanja oko svega? Zar nije najednostavnije i najlakše?

Mariću,prva tri predveza nisu dozvoljena,a četvrti se ne vidi najbolje,pa ne mogu da ti dam precizan odgovor.

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
Bojim se da će to bojenje izbledeti pa neće imati većeg efekta ili možda ne onaj koji bi ti želeo da ima.Takvih predveza ima gotovih,kupovnih.

Gde si ti ovde napisao da je to dozvoljeno?

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
maric je napisao(la):
Koji sad smem?? 1, 2, 3 ili 4?Ili mogu sve?

1 i 3 su tzv. drop indikatori i oni su zabranjeni (imaju dodatak na monofilu, član 28.3).
4 je običan šareni monofil i on je dozvoljen.
2 je spiralni indikator i on nije eksplicitno zabranjen (i samim tim je dozvoljen). Uredno se koristio u poslednjih 10-tak godina (otkad se tzv French Nymph tehnika pojavila) na svim prethodnim evropskim i svetskim prvenstvima. To je običan monofil koji je termički obrađen tako da se oblikuje u spiralu.

@SaleZupa - drago mi je da si se uključio i molim te da nam kažeš na osnovu kog člana FIPS-MOUCHE pravilnika po tvom mišljenju spiralni indikator nije dozvoljen?!?
Izvod iz trenutno važećeg FIPS-MOUCHE pravilnika u kome se pominje predvez:

ARTICLE 28: COMPETITION LEADERS
28.1. A single monofilament or poly leader, tippet included, may be used, with a maximum total length of twice the length of the rod used.
28.2. Leaders may be knotted or knotless, and continuously tapered down or level. A single loop of max. 10 cm length may only be used to connect a leader to a fly line. If the leader is knotted, the minimum distance between the knots is 30 cm, hanging freely.
28.3. Neither sinking nor floating devices may be added to the leader
28.4. A maximum of 3 micro rings (leader rings) of a maximum outer diameter of 3 mm can be used. A maximum of 3 knots can be joined at a micro ring, they are considered as 1 knot (tbc).
28.5. Droppers may only be used to attach flies whenever more than 1 fly is used by the competitor during that competition.

Salezupa

Junior member
Učlanjen(a)
07.03.2015.
Broj reagovanja
0
Mito,upravo u tački 28.1. piše prilično jasno "a single".

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
"single" znači da može biti samo jedan predvez, ali taj predvez može bit sastavljen od više različitih delova (monofilnih) koji su vezani čvorovima (ili tippet ringovima). Mogu biti i različitih debljina (ali uvek od debljeg ka tanjem), raznih boja, ne kraći od 30cm itd.
Ali nigde ne piše da monofil mora biti ravan a ne spiralni...

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Stvarno interesantno na koliko nacina se prevodi kod nas to "single monofilament" :hammer:

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
...
http://innovativeflyfisher.com/forum/index.php?topic=1588.0

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
Uvek zaboravim, šta beše knotted a šta knotless? Jel prvo sa čvorovima a drugo bez čvorova?

28.1. A single monofilament or poly leader, tippet included, may be used, with a maximum total length of twice the length of the rod used.

Ovde, mislim, da se radi o tome da ne može da se koristi upredeni predvez.

neba

Full member
Učlanjen(a)
01.02.2014.
Broj reagovanja
102
Pa sto lepo kao sto je neko vec uradio ne pitate zvanicno fips,pa ako moze,onda ga dozvolite i u nasoj ligi,ako ne moze onda ne moze,nema potrebe menjati zvanicni pravilnik
Ne moze biti jednostavnije od toga

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
Baki-Pa je napisao(la):
Ovde, mislim, da se radi o tome da ne može da se koristi upredeni predvez.
ja ne vidim ni jedan razlog zasto bi neko na takmicenju koristio upredeni predvez?

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
Ne koriste ga zato što je zabranjen. Pitanje je, zašto je zabranjen?

Salezupa

Junior member
Učlanjen(a)
07.03.2015.
Broj reagovanja
0
Pravila FIPS-a su smernica ali to ne znači da moraju da se apsolutno poklapaju sa pravilima nacionalnih saveza.Svaki savez piše pravila shodno svojim zakonima i podzakonskim aktima.
Ako decidno gledamo FIPS,može se loviti sa tri mušice (nimfe),ali naš zakon ne dozvoljava to već maksimalno dve mušice,tj udice na štapu.
Po FIPS-u,svaka ulovljena riba se odmah meri i vraća nazad u vodu.Meri je sudija merač,upisuje i vraća u vodu.Mi smo uveli da se koriste čuvarke,pa ribu meri merač u prisustvu sektorskog ili glavnog sudije i svaka riba se slika,tj postoji fotodokumentacija.

Lično,nikada nisam koristio CURLY Q,niti imam nameru.Suštinski služi da amortizuje udar i spreči spadanje ribe sa udice,pa time pomaže takmičaru.
Postavljaju se dva pitanja - da li je isti napravljen od istegljivih monofila ili ne? Pod istegljivim monofilima mislim na neke fabričke koje svoju dužinu mogu da menjaju tako što se istežu i povećavaju je i više puta.Iz tog razloga su zabranjeni na takmičenjima.
Kako meriti dužinu predveza ako je namontiran na štap-u normalnoj dužini ili kada se ispravi?Logično bi bilo kada se isprave.
Iz ova dva razloga,a da ne dolazi da pogrešnih i solo tumačenja pravilnika,neće biti moguće da koriste kod nas na takmičenjima.

Prethodnih godina,svi naši takmičari su imali mogućnost da koriste modifikovane udice.Od ove godine njih više nije moguće koristiti,već samo fabričke BL udice.Možda mala,ali vrlo bitna izmena.

Vrh Dno