Ja to zovem "MUŠIČARSKI PARK". Jedan gazda kupi ili zakupi na duži period kompleks bara, jezera ili reku. Registruje biznis i od tog trenutka je ta voda firma čiji je on vlasnik. Kada posetiš ovakav park, onaj ko te gosti oslobodiće te brige o ribama, filozofije i ostalih glavobolja. Upitaće te šta te pali i šta bi hteo da radiš, slično kao u javnoj kući. Bilo bi za svakoga po nešto. Na primer, nekog Cvetka pali da mušičari oskare. IMA! Jakova pali štuka. IMA! Lakija zadovoljava bušenje pastrmki na strimere. IMA! Bora bi da lovi basove, pa da ih posle prodaje svojoj babi. IMA! Vukman bi da lovi šarana uz prethodnu primamu hlebom. IMA! Elvis bi da kove pastrmke baš dok se mreste, jer se pali na to. IMA!
SVE IMA kad platiš, kod dobrog gazde. Da uvek ima ribe, kako bi se zadovoljili raznorazni prohtevi mušičara, brine on, a ne gosti mušičari, koji samo plaćaju da uvek IMA.
Što bi lovci na ribe brinuli o ribama, ako ih uvek ima u dovoljnom broju? Nema potrebe za tim, ako je gazda stručnjak, kako za mušičarenje, tako i za gazdovanje komercijalnom vodom.
Ja bih voleo da otvorim jedan takav mušičarski park (raj), ali nisam siguran da bi mi se isplatilo i da li bi možda neki "stručnjak" blizak podmitljivim vlastima počeo da mi se meša u posao. Možda bi neka propala državna služba poželela da mi se meša u ribolovne propise na mom privatnom posedu, a to ne bi bilo u skladu sa ispunjavanjem svih, pa i najčudnijih želja gostiju mušičara. da nije te bojazni, uložio bih svoj novac i trud u ovakav projekat.
Uporedimo ovaj zamišljeni raj sa nekim restoranom. Teleća čorba? IMA! Ražnjići? IMA! Penis konja? IMA! Mozak polužive štuke? IMA! Patkina trtica u sosu od sitnih klenova? IMA! SVE IMA u dobrom restoranu. Onaj ko krka ne treba razmišlja kako je gazda došao do mesa koje jede.
Tako isto, gost mušičarskog parka samo konzumira usluge, a ne meša se u posao vlasnika i menadžera tog raja. Strune su zategnute, akcija je vrhunska, okoliš je lepo uređen, nema glupih propisa koje ispisuju budale, riba uvek radi, komadi su krupni, lepi i divlji, konobar ti donosi limunadu na cim mobilnim telefonom... Pri ulasku u specijalan restoran u okviru parka, doživljavaš momentalnu erekciju pri prvom pogledu na konobaricu "profesionalku", jer ni o čemu drugom ne brineš, do o efektnoj završnici lepo provedenog mušičarskog dana. :amore:
Možda je to budućnost mušičarenja.