Musicarski raj-buducnost musicarenja kod nas...?

V

vaga

Guest
Ako se nastavi ovakva situacija "gazdovanja" na nasim vodama u bliskoj buducnosti ili cemo organizovano na musicarenje odlaziti autobusima u neku od okolnih zemalja ili nam sto rece Mixmajstor ne preostaje nista drugo do pravljenja vestackih musicarskih terena,onako za svoju dusu.Da li postoje neka slicna iskustva iz belog sveta i kakva su vasa razmisljanja  o tome...?

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ja to zovem "MUŠIČARSKI PARK". Jedan gazda kupi ili zakupi na duži period kompleks bara, jezera ili reku. Registruje biznis i od tog trenutka je ta voda firma čiji je on vlasnik. Kada posetiš ovakav park, onaj ko te gosti oslobodiće te brige o ribama, filozofije i ostalih glavobolja. Upitaće te šta te pali i šta bi hteo da radiš, slično kao u javnoj kući. Bilo bi za svakoga po nešto. Na primer, nekog Cvetka pali da mušičari oskare. IMA! Jakova pali štuka. IMA! Lakija zadovoljava bušenje pastrmki na strimere. IMA! Bora bi da lovi basove, pa da ih posle prodaje svojoj babi. IMA! Vukman bi da lovi šarana uz prethodnu primamu hlebom. IMA! Elvis bi da kove pastrmke baš dok se mreste, jer se pali na to. IMA!
SVE IMA kad platiš, kod dobrog gazde. Da uvek ima ribe, kako bi se zadovoljili raznorazni prohtevi mušičara, brine on, a ne gosti mušičari, koji samo plaćaju da uvek IMA.
Što bi lovci na ribe brinuli o ribama, ako ih uvek ima u dovoljnom broju? Nema potrebe za tim, ako je gazda stručnjak, kako za mušičarenje, tako i za gazdovanje komercijalnom vodom.
Ja bih voleo da otvorim jedan takav mušičarski park (raj), ali nisam siguran da bi mi se isplatilo i da li bi možda neki "stručnjak" blizak podmitljivim vlastima počeo da mi se meša u posao. Možda bi neka propala državna služba poželela da mi se meša u ribolovne propise na mom privatnom posedu, a to ne bi bilo u skladu sa ispunjavanjem svih, pa i najčudnijih želja gostiju mušičara. da nije te bojazni, uložio bih svoj novac i trud u ovakav projekat.
Uporedimo ovaj zamišljeni raj sa nekim restoranom. Teleća čorba? IMA! Ražnjići? IMA! Penis konja? IMA! Mozak polužive štuke? IMA! Patkina trtica u sosu od sitnih klenova? IMA! SVE IMA u dobrom restoranu. Onaj ko krka ne treba razmišlja kako je gazda došao do mesa koje jede.
Tako isto, gost mušičarskog parka samo konzumira usluge, a ne meša se u posao vlasnika i menadžera tog raja. Strune su zategnute, akcija je vrhunska, okoliš je lepo uređen, nema glupih propisa koje ispisuju budale, riba uvek radi, komadi su krupni, lepi i divlji, konobar ti donosi limunadu na cim mobilnim telefonom... Pri ulasku u specijalan restoran u okviru parka, doživljavaš momentalnu erekciju pri prvom pogledu na konobaricu "profesionalku", jer ni o čemu drugom ne brineš, do o efektnoj završnici lepo provedenog mušičarskog dana. :amore:
Možda je to budućnost mušičarenja. :)

V

vaga

Guest
Sve je to lepo i poucno i uglavnom sam na to i mislio uoci podele voda za ovu sezonu u svim onim brojnim postovima oko bojkota ribolovackih dozvola ali ,naravno uvek ima "strucnjaka" u stilu: "a cemu ovo a cemu ono a po cemu smo to mi bolji od drugih i sl.".
Lepo kaze Mix,sam svoj gazda pa izvolte.O tome sam ja mislio kad sam govorio o formiranju nase, od nas samih, ribocuvarske sluzbe koja bi radila non-stop.
A neki bi strucnjak opet rekao: a sto pa ja da cuvam kad ima placeni cuvari.
To je cuvena filozofija:eek:cu da se j.... a da mi ne udje.
E pa to ne moze tako bato moj.Nisi zadovoljan gazdovanjem na vodi=zakupi vodu pa sam gazduj.Nisi zadovoljan radom ribocuvarske sluzbe=zakupi vodu pa je organizuj sam.Hoces nasto da postignes=ulozi napor i trud.
Pa kome bi od nas bilo lose da mu pored redovne plate dodje jos 10-ak hiljada itd. jer kako Mix rece sve je to biznis i to vrlo unosan.

I onda jednog lepog dana dodje gazda "Dragojlo" i kaze : Mislim,nemoj da se ljutis al ti bre brate pretera,razbi se od pare ajde ti sad lepo idi kuci ovo i ja znam da radim.
E ako i tad,nauceni kako se radi nastave sa starom filozofijom onda nam je vreme da svako za svoju dusu u svom dvoristu unutar ograde od 3 metra iskopa rupu i pusti po koje ripce,pa malo mase,pa udje u kujnu da ruca a zena mu lici na zescu konobaricu,pa udri...ili da emigriramo u Grcku. :-X

Terza

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
Mixmajstore,zaboravio si da kazes da konobarica kao pirsing na intimnom mestu ima strimera
:hammer:

Bogdan

Senior member
Učlanjen(a)
28.05.2007.
Broj reagovanja
0
Kad sam dosao u UK u prvom trenutku mi se ucinilo da je njihov sistem podele voda bezvezan ali sada sam se malo privikao i mislim da je to idealno resenje...i za ribolovce i za vlasnike voda i za drzavu jer svima donosi ono sto traze...nekom pare...nekom lep i kvalitetan ribolov...

Znaci u celoj Velikoj Britaniji su vode razdeljene sto privatnim licima sto raznoraznim ribolovackim udruzenjima na koriscenje. Svako ko hoce moze da poseduje "parce" reke ili neko jezero, baru i sl...Jednostavno uzmes na koriscenje npr. 7.5 km reke Nisave od Siceva pa ne znam ni ja dokle...I ti si gazda...postujes generalno propisana pravila o odrzavanju voda, poribljavas manje vise kako hoces (ne bas tako ali u okviru "normale"), naplacujes dozvole kome i kako hoces, cuvas vodu kako hoces, dozvoljavas nosenje ribe ili catch & release... i za svakog ima po nesto...

Ovde npr za vecinu voda mogu da se kupe dnevne dozvole po ceni od £2-3 pa do £100-200 zavisno od atraktivnosti/popularnosti/kvaliteta vode, blizine velikim gradovima, lepote prirode i sl...Vecina vlasnika nudi i godisnje dozvole po ceni od £20 pa do £xxxx...Negde se dozvola dobija samo po preporuci vec postojecih clanova, negde ne moze nikako...ima waiting list...Bio mi je malo problem na pocetku da saznam ko poseduje koju vodu i gde da kupim dozvolu ali se navikne covek...obicno je to u lokalnim prodavnicama ribo opreme ili pabovima ili postama...

Uz to placa se u Engleskoj i Velsu godisnja dozvola za "posedovanje stapa" od £10 a u Skotskoj to ne postoji.Sve u svemu ne izadje to mnogo skuplje od Srbije a kvalitet ribolova je mnogo bolji...

samo jebiga...mene cima nostalgija :(

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Terzo, napokon si otkucao pravu adresu! Terza je već odavno mušičar i član Mušičarske Sekcije Niša, ali se u zadnjih par godina bacio na sviranje rokenrola na gitari. Lovili smo zajedno na mnogim mestima u Ponišavlju i na Timoku, a on je i jedan od prvih mušičara koji se navukao i na ultralight stillwater FF.
Sada ćemo ponovo da ga navučemo na mušičarenje i www.musicarenje.org  :lol:.

A ovo što piše Bogdan o Velikoj Britaniji je upravo ono o čemu i ja razmišljam kada pomislim na mušičarski i ribolovački raj. Postoje svi uslovi da se to prekopira, osim jednog. Ljudi koji vladaju našim zemljama ne umeju niti žele da stvore uslove za to. Oni stvaraju odlične uslove da se što više otrova i otpada ubaci u svaku vodu. Prosečan Balkanac kad vidi vodu, prvo što pomisli je kako da u nju ubaci što više govana, kesa, plastičnih flaša.., jer zna da reke, jezera i bare nemaju gazdu, nego služe samo da odnose sranja i otpad, a ponekad i za pravljenje malo struje.

Terza

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
Majstore,hvala ti sto si me predstavio sirem auditorijumu...
Ipak je stara kajla upitanju... ha ha ha
javi se za onaj snimak kad hoces :doh:

GORANHardy

Senior member
Učlanjen(a)
07.09.2008.
Broj reagovanja
1
Sad sam procitao ove postove na ovoj temi i stavio prs na celo da bih se zamislo, sta reci posle svega ovog recenog Mix je sve rekao, kod nas je pocelo nesto da se valja, ali pitanje je na koji nacin i dokad,uzimamo
na primer revir u Valjevu.
Reka je bila tako reci u izumiranju i samo sa nesebicnom voljom nekoliko ljudi koji su pokrenuli stvar sa mrtve tacke dosli su do velikih rezultata, stvorili su EKO drustvo proglaseno drugog stepena.A sa druge strane imamo neke pokusaje osnivanja revira, i sa dobrom osnovom i jakom voljom,ti se pokusaji izjalove, desavaju se neke lose stvari,kradja ribe, bacanje smeca i otpadaka u samim revirima. Sta je onda po sredi da li je nasa balkanska kultura tome kriva ili to ribocuvari ne rade adekvatno svoj posao. 

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
"... A ovo što piše Bogdan o Velikoj Britaniji je upravo ono o čemu i ja razmišljam kada pomislim na mušičarski i ribolovački raj. Postoje svi uslovi da se to prekopira, osim jednog. Ljudi koji vladaju našim zemljama ne umeju niti žele da stvore uslove za to. Oni stvaraju odlične uslove da se što više otrova i otpada ubaci u svaku vodu. Prosečan Balkanac kad vidi vodu, prvo što pomisli je kako da u nju ubaci što više govana, kesa, plastičnih flaša.., jer zna da reke, jezera i bare nemaju gazdu, nego služe samo da odnose sranja i otpad, a ponekad i za pravljenje malo struje..."

Ne znam zašto, ali meni se mnogi stari postovi pojavljuju sa ispreturanim rečenicama. Ovako je izgledao moj post u originalu, a ja ga sada (dva posta iznad) vidim sasvim drugačije. Zbog čega je tako?

hms

Junior member
Učlanjen(a)
18.09.2008.
Broj reagovanja
0
Dobar post,kakva je kod vas situacija postoji li zakon o koncesiji,mislim da je buducnost rijeka u privatnom sektoru jedino tako mozemo imati musicarski raj sto je dokazano bar ovde u BIH.

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
  Tačno je da je budućnost naših reka i mušičarenja u davanju koncesija privatnicima, jer će svako ono što je  zakupio  da čuva i brani kako treba od lopova Problem su zagađivači - i nesprovođenje zakona o očuvanju prirodnih bogatstava.
  Tačno je i što reče Mix ima šta 'oćeš, samo plati i nema problema - šta ko voli nek izvoli.
Malo of
  Plaža u Grčkoj, 40 stepeni, žene i deca u 'ladovini, nas dvojica stojimo do muda u vodi. Pedeset metara dalje sa druge strane magistrale restoran i na vratima konobar.
  Reko - što bi mi lego ladan amstel. Moj drugar podiže ruku i pokaza dva prsta  i pokret kao da pije pivo i puši cigaretu. Nasmeja se konobar, nasmejasmo se i mi i bacismo se na plivanje. Posle dva minuta konobar za zavrnutim nogavicama stoji u vodi i na poslužavniku drži dva ladna piva i paklo malboroa i upaljač. Boli me kurac koliko košta.
E, tako 'oću i kad sam na vodi.
Dobar dan - dobar dan.
Molim vas vaše prijave. Hvala, u redu plaćeno je. Šta bi vi danas.
Pastrmku.
OK, izvolite gospodo na treću stazu. Prijatno gospodo.
Hvala lepo.
Usput sve čisto, lepo i uredno, može i divlja džungla samo da nema flaša, šporeta, kesa i jebem li ga čega još u vodi.
U Švedskoj, Finskoj,.. reka ide čoveku kroz imanje. On daje dozvole, on čuva - to je lično njegov deo reke.
PS. Kelnericu u tom slučaju mogu a i ne moram da trtim.

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Rančiću, nažalost mislim da si u pravu, jedna stvar koja mi se u toj cijeloj stvari ne sviđa je urbanizacija voda.
I to u najgorem obliku, izgrađuju se uz vode takvi kompleksi da to gubi smisao "divljine" možda nekima, a  izgleda i većini, i leži da mu uz mjesto gdje ribolovi donesu cigare, pivo... da ga služe razgolićene hostese / da se razumijemo i ja to volim / ali ne na ribolovu.
Ja ipak više volim kada je meni smještaj 5-6 km minimalno od vode, kada ja moram da propješačim barem nešto malo do vode, a ne da se parkiram uz vodu, zalupim vratima i poplašim svu ribu u okolini.
Nisam od onih koji bi prašili na Ruske tajge pa da me čuva naoružana straža od medvjeda i tigrova, ali malo divljine ipak tražim. Da se tu i tamo probijem kroz granje do vode i sl. A ne da me tamo vode betonske staze...
I ja mislim da bi trebalo sve privatizirati jer jedino će se tako sačuvati nešto,jer kad je na izvolte i ničije to je osnava za krađu, uništenje, zagađenje. E sad bi tu naše "vlade" trebale da stupe i kažu :" ...evo ti prika ova voda a ne da gradiš grad kraj nje, pazi je, mazi je , poribljavaj je , čuvaj je, zaradi , uživaj u njoj takvoj kakava je ..."  Ali sam svjestan i toga da je to nažalost UTOPIJA u da novac vrti svijet i ništa drugo.

Vrh Dno