Najcesce bolesti riba

Sjekloca

Full member
Učlanjen(a)
01.10.2007.
Poruke
913
Broj reagovanja
0
Da, nalazio sam ih kod klena u Nisavi... i u ustima i iza skrga. Ali nijedan se nije nesto zalio, niti izgledao nesto zanemocano! Moguce da je u pitanju kojekakva simbioza! Ko bi ga znao! :blush:
 

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Poruke
6.150
Broj reagovanja
3
Uuuu, pa te male riblje pijavice baš obožavaju pastrmsku krv. Svakog proleća ih nalazim u velikom broju na skoro svim uhvaćenim pastrmkama. Jednom sam u brzoj i čistoj Temskoj ulovio potočnu pastrmku koja je bila skoro potpuno prekrivena tim pijavicama, a uzela je sasvim normalno suvu muvu.
U odnosu pijavice-ribe ne zna se ko je po koga opasniji. U krečnjačkim, zatravljenim rekama, lovio sam pastrmke čija su usta i stomačići bili puni tih istih, ali sažvakanih pijavica. Jedna drugu napadaju, pa ko pobedi.
Nakon ranog proleća, pijavice postepeno, misteriozno, nestaju sa pastrmki. Verujem da jedna drugoj pomažu u čišćenju. Logično, zar ne?
 

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Poruke
586
Broj reagovanja
53
Siguran sam da sam ih nalazio i preko leta na potočnim mrenama, ali u tim rekama nema pastrmke. Mislim da su isključivo bile u usnoj duplji, nisam ih primećivao na telu. Baš bih voleo da znam o kojoj se životinjici radi.

 

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Poruke
586
Broj reagovanja
53
Nedavno sam uhvatio krupnog klena koji je imao neko oštećenje repa.
Na slici se vidi da nedostaje solidan deo peraja.
 

Prilozi

  • IMG_8640.JPG
    IMG_8640.JPG
    51,3 KB · Pregleda: 346

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Poruke
3.262
Broj reagovanja
176
Lokacija
Zvornik
Ko zna kako ga je oštetio.Kod pastmki u ribanjci obavezno fali rep,pojedu jedne drugima!
 

Bahus

Full member
Učlanjen(a)
05.07.2011.
Poruke
575
Broj reagovanja
0
Lokacija
zajecar
Pastrmka ima i svoje parazite.Na njenom telu se naricito mogu naci neka vrsta vodenih vasiju,koje nauka svrstava u vrstu argulus-a.Prema tvrdjenju nekih strucnjaka,ta vas nije mnogo stetna za pastrmku sem sto je neprijatna a obicno se prilepi za tamnije delove tela,ledjno peraje i duz ledja.
No takodje od svih bolesti postoji i neka vrsta cira koji je ujedno najopsasniji,furunkuloza ili tako nekako_Ovaj cir se moze pojaviti i kod pastrmke i ljipljana.
Simptomi bolesti su zapaljenje creva ,posle cega dolazi do cireva u misicima i gnojevih rana po telu.Bolesne ribe postaju lenje,odbijaju  se od svojih drugova i zalaze na mesta na koje zdrave nebi nikada otisle.Ova bolest kao zaraza se prenosi na sve moguce nacine,No za samog coveka nije opasna,leci je sama priroda u odsustvu drugog leka.
 
Vrh Dno