Milance je napisao(la):
Međutim, zato sam i napisao onaj gornji odgovor, sa ovim se jednostavno NE SLAŽEM. Zato što bi u mom 30-togodišnjem iskustvu u mušičarenju sigurno pronalazio mnogo više mrtvih riba u revirima.
Jedan od dokaza su i ribe sa oštećenim ustima kojima očigledno ništa drugo ne nedostaje i dalje rastu, goje se i hrane čim se odmore od šoka!!!
Ne slažem se da je to baš tako jednostavno i "očigledno". Naravno da postoje ribe koje se vrate "normalnom" životu kao nakaze, ali ima i onih koje se nikad ne oporave. Ima ih, a dok ne odapnu, na njima se množe svakojaki paraziti i sekundarna oboljenja koja prate sve to. Prenamnoženi, mogu (ne moraju) da pređu i na druge, potpuno zdrave i neoštećivane ribe.
Ovo o čemu ja pišem zna svaki ozbiljni odgajivač bilo koje vrste riba. Ništa nisam izumeo. Dovoljno je samo prelistati malo ozbiljniju literaturu ili potražiti informacije o ribljim bolestima na Internetu. Vrlo brzo ćete naći da nepotrebna i prekomerna gnjavaža riba dovodi do veoma ozbiljnih posledica i
bolesti.
Iz ugla poznavaoca ribljih bolesti i života divljih životinja (i riba), tvrdim da je najgore što onaj ko upeca ribu, može da uradi, da je tako povređenu vrati u vodu. Nas, ribolovce, zapravo, boli choock za ribe i one su samo naš plen. Često ih posle neviđene torture vraćamo u vodu, pod parolom, "vratićeš mi se opet kad porasteš" i tu se završava naša briga o njoj.
Toliko o tome. Sad, razmislite, kao "brižnici za životinje", šta se dešava, na primer, sa lavom koji u šapi ima trn ili mu je nogu probio metak? Šta se dešava, kada antilopu, koji ste (zamislimo to) uhvatili konopcem za nogu, pa je zamarali kroz savanu do tosalne iscrpljenosti. Vratićete je u krdo koje neprestano posmatra čopor lavova i čeka zgodnu "mušteriju". Uuuu, još ako sve to što radite posmatraju?
I u vodi ima "lavova" i "antilopa". Da li ste ikad razmišljali ovako? Ne? ???
Dodatak Milančetu. Ribolovac ne pronalazi mrtve ribe u tolikom broju, jer postoje životinje koje jedva čekaju da vide povređenu ili mrtvu ribu. One je popapaju pre nego što ribolovac bilo šta primeti.