Nema dobrog musicara koji nije lovio i ostalim mamcima

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Cesto se susrecem sa ljudima koji bi da pocnu da musicare. Postavljaju mi razna pitanja. Kako? Sta? Koji stap, konac? Je li tesko?... i slicne stvari. Onda ja postavim coveku par pitanja. Prvo i najvaznije je: "Jesi li ikad lovio te iste ribe varalicom, prirodnim mamcem ili bilo kako?" Ako kaze da nije, onda znam da covek nema pojma o ribama i ribolovu, pa ce biti tesko nauciti ga najvecoj majstoriji. Ako je vest ribolovac, onda mu samo treba promeniti filozofiju i nauciti ga par stvari. Dakle, musicar koji je nekada lovio prirodnim mamcima ili varalicama, bolje poznaje svog "protivnika" i brze ce doci do ulova. Zamislite s kakvom ce lakocom musicar koji ima iskustva u ribolovu na plovak, upotrebiti nimfu. Naravno, varalicar ce bolje primeniti strimere, cak i od vestog musicara suvim muvama.
S druge strane, ako bismo samo musicarili, tesko da bi se susreli sa vrstama riba koje nisu bas "najomiljenije", poput stuke, grgeca, bucova, bodorke, crvenperke, pa cak i basa.
Postoje retke situacije kada i okoreli musicari koriste drugaciji pribor. Neke tehnike, ipak, omogucavaju lakse pronalazenje potencijalnog musicarskog plena. Evo primera:
Ja sam pre par nedelja pecao varalicom stuku u Nisavi. Ova reka toliko je ugrozena variranjem vodostaja (HE ZAVOJ), da je vrlo tesko u njoj pronaci odgovarajuce mesto za musicarenje stuke. Dakle, mora se u reku zabaciti nesto sto ce na najlaksi nacin namamiti stuku da bar izadje iz skrovista, koje veoma cesto koristi. Tako sam i dobio za par sati i dve stuke od po 2.5 kg. Njih je bilo skoro nemoguce uloviti na tom mestu musicarskim priborom, a ovaj ulov mi kao musicaru sa ove reke mnogo znaci, jer me je uverio u prisustvo ovih babaroga. Nisam slikao ove lepotice, jer sam ih ulovio varalicarenjem, tehnikom koja nije dovoljno sportska za moj ukus. Jednostavno, pojeo sam ih.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Istina je to sto tvrdis da covek ako nije pecao ni na jedan drugi nacin ne moze biti neki fly ribolovac. Ok. postoji uvek neka sansa i za takve, ali.... cinjenice o tome kako covek moze bolje da pozna ribe i vode ako je lovio na vise nacina. To je jedna prednost. Smesno je da covek oce vezati muve, zabacivati špagu kao virtuoz a da ne zna vezati jednu obicnu udicu. Ja imam jednog potencijalnog musicara, ali kada idemo u ribolov gde se moze loviti i drugim priborom ja ga uvek poucim o osnovama. Prvo nema pecanja ako neznas zavezati udicu, rasporediti olova i plovak, dubinske sisteme, varalicarske fore itd. Prvo osnova. Inace ako poucavam nekoga to je u isto vreme i teorija i praksa. Za kraj ostaje ono najbolje, musicarenje ;-) Na kraju je ta osoba koju sam polako iz godine u godinu ucio o ribolovu ove godine ulovila stuku na nekog mog pauka sa gumenim nogicama i crno žutim telom. To je bio vrhunac i osetio musicarenje i razumio sto radi, ali najvise zbog sveg onog iskustva pre...to mu nisam ja utuvio, sam je zakljucio, a za mene je to bila nagrada koju nisam ni ocekivao.

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Ha, logicna razmisljanja. Medjutim znam nekoliko musicara koji nikada nisu drzali stap pre musicarskog i vrlo je zanimljivo da su sve osnovne tehnike zabacivanja (bar mi se tako cini) usvojili mnogo lakse i pravilnije nego "stari" ribolovci!!! I napreduju brze. Mozda je svima nama koji smo pecali i pre musicarenja mnogo teze da kontrolisemo visak snage i da zaboravimo hiljade zabacaja varalice, plovka, dubinke,...
Naravno, citanje vode, pozicije ribe, promene uslova sa razlicitim vodostajima i godisnjim dobima... uci se ispocetka.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ovo sto kaze Milance moze biti tacno. Ribolovcu koji je pecao petljasem ili vaser-kuglom, tesko je preneti novi osecaj za ritam, koji je neophodan za zabacivanje muve. Medjutim, ja nisam mislio na zabacivanje. To je laksi deo, koji se kad tad, silom prilika, nauci. Vesti ribolovci ostalim tehnikama, kad musicare, su u u velikoj prednosti kada treba nesto sam otkriti, pronaci ribu, odrediti poziciju ribe, dubinu na kojoj je treba traziti.
Dakle, naucice covek da baca, ali ako tek treba da uci sve o stuki, lipljenu, pastrmki, bucovu ili klenu, ceka ga desetostruko veci "posao".

Zox

Junior member
Učlanjen(a)
28.01.2007.
Broj reagovanja
0
Srdačan pozdrav svima :)
Nisam se do sada javljao jer sam čitao šta pametni i iskusniji od mene imaju da kažu...
Nažalost dođe red i na mene ali ovo je više rezignacija na zadatu temu nego nešto pametno. Elem kako nisam u prilici da danas izađem na vodu, a uhvatila me groznica (i želja je tako jaka...:))krenuh da pretražujem sajtove na ovu temu i gle šoka. Na jednom od "renomiranih",neću reći koji je da ne širimo zlu krv ipak smo svi braća po štapu /neko i po motki) u delu rezervisanom za varaličare nađoh i temu fly fishing (?!). Naravno otvorim i evo žena mi kuva 5-u kafu i sipa 3-u rakiju, naravno u medicinske svrhe, samo da bi se malo povratio, jer pročitah vrlo "edukativne" misli našeg kolege sa Timoka (ni njegov nik nije bitan).
A one glase:

LjUDI PRESO SAM U MUSICARE
I DA VAM PRAVO RECEM I NIJE TAKO LOSE VATAM KLENCICI I BELICKE PO CEO DAN,NA SVAKI ZABACAJ,MALO ZEZNUTO DOK NAUCIS DA BACAS ALI IDE NEKAKO

P.S. evo, upravo se pojavio i odgovor na gornji post a on glasi:
Zla vremena orla nacerase, s kukavicom da svija gnijezdo.......

Nadam se da ću se sledeći put javiti sa nećim ipak pametnijim fly_cheers :pint: fly_coffie
Mixmaster wrote:
Cesto se susrecem sa ljudima koji bi da pocnu da musicare. Postavljaju mi razna pitanja. Kako? Sta? Koji stap, konac? Je li tesko?... i slicne stvari. Onda ja postavim coveku par pitanja. Prvo i najvaznije je: "Jesi li ikad lovio te iste ribe varalicom, prirodnim mamcem ili bilo kako?" Ako kaze da nije, onda znam da covek nema pojma o ribama i ribolovu, pa ce biti tesko nauciti ga najvecoj majstoriji. Ako je vest ribolovac, onda mu samo treba promeniti filozofiju i nauciti ga par stvari. Dakle, musicar koji je nekada lovio prirodnim mamcima ili varalicama, bolje poznaje svog "protivnika" i brze ce doci do ulova. Zamislite s kakvom ce lakocom musicar koji ima iskustva u ribolovu na plovak, upotrebiti nimfu. Naravno, varalicar ce bolje primeniti strimere, cak i od vestog musicara suvim muvama.
S druge strane, ako bismo samo musicarili, tesko da bi se susreli sa vrstama riba koje nisu bas "najomiljenije", poput stuke, grgeca, bucova, bodorke, crvenperke, pa cak i basa.
Postoje retke situacije kada i okoreli musicari koriste drugaciji pribor. Neke tehnike, ipak, omogucavaju lakse pronalazenje potencijalnog musicarskog plena. Evo primera:
Ja sam pre par nedelja pecao varalicom stuku u Nisavi. Ova reka toliko je ugrozena variranjem vodostaja (HE ZAVOJ), da je vrlo tesko u njoj pronaci odgovarajuce mesto za musicarenje stuke. Dakle, mora se u reku zabaciti nesto sto ce na najlaksi nacin namamiti stuku da bar izadje iz skrovista, koje veoma cesto koristi. Tako sam i dobio za par sati i dve stuke od po 2.5 kg. Njih je bilo skoro nemoguce uloviti na tom mestu musicarskim priborom, a ovaj ulov mi kao musicaru sa ove reke mnogo znaci, jer me je uverio u prisustvo ovih babaroga. Nisam slikao ove lepotice, jer sam ih ulovio varalicarenjem, tehnikom koja nije dovoljno sportska za moj ukus. Jednostavno, pojeo sam ih.

bane

Junior member
Učlanjen(a)
02.07.2006.
Broj reagovanja
5
Ja sam jedan od onih koji nisu upražnjavali ni jedan drugi način ribolova osim mušičarenja.Pecam oko 5-6 godina i nekako se snalazim.Umem ponešto da vežem a po nekad nešto i prevarim i verovatno sam veći fanatik za mušičarenje od bar 90% korisnika sa ovog sajta.Mnogo sam kasno počeo da pecam (35-36 god.)i slažem se da je iskustvo u lovu ribe drugim mamcima veoma bitna stvar.Ali ipak imam jedno pitanje.Šta rade ljudi koji su rođeni i žive pored isključivo mušičarskih voda i nikada nisu poželeli da se bave ribolovom na neki drugi mamac? Da li to znači da su oni lošiji mušičari(lovci) od vas raznovrsnih?

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Dobro je da je Bane poceo da pise. Dobrodosao u klub! Nadam se da moj zakljucak da su njegova pitanja upucena meni nije pogresan, jer ja sam postavio temu i proglasio raznovrsne ribolovce boljim buducim musicarima.
Naravno da je predznanje pozeljno za svaki posao, sport ili hobi. Vec sam opisao prednosti bivseg lovca varalicom ili prirodnim mamcima u odnosu na onog koji bi da odmah musicari. Vec su ribari, znaju mesta, znaju gde se krije riba, znaju koliko ribe ima, znaju kad ce da se pojavi na povrsini... U velikoj su prednosti.
Ali ako neko zivi pored takve vode gde je musicarenje uobicajeno i odmah pocne sa tim, uceci od starijih musicara, a ne od obicnih ribolovaca, to takodje moze biti prednost. Ali, Bane, zapamti jedno, onaj od koga ucimo musicarenje je sigurno nekad iskusio ribolov na drugi nacin. Ako nije on, onda je njegov ucitelj. Jednostavno, musicarenje vodi poreklo od ribolova prirodnim insektima. Nimfarenje je nista drugo nego ribolov larvama, ali vestackim, a strimer je obicna varalica, samo od perja, dlake, a sve cesce i od drveta, pa cak i metala.
Nadam se da ne mislite da sam ja ribolovac koji osim musicarenja praktikuje i druge nacine ribolova. 99.5 % mog ribolova je musicarenje i ja sam jedan od najvecih zagovaraca upotrebe musicarskog pribora prilikom lova bilo koje vrste ribe. Nekad sam, naravno, iskusio i varalicu i prirodni mamac, ali to je sada moja prednost.
Ziveo Bane!

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Mixmaster wrote:
Nekad sam, naravno, iskusio i varalicu i prirodni mamac, ali to je sada moja prednost.

Kako nekad, kad si pricao da si jesenas pecao stuku na varalicarski stap. :hammer:

StY_EsoX

Senior member
Učlanjen(a)
21.02.2006.
Broj reagovanja
1
Svaka tehnika ribolova ako se ozbiljno shvati za sobom nosi i nekakvu filozofiju. Svaka tehnika takodje ima svoje prednosti i mane (ogranicenja u odnosu na druge). Cini mi se da su oni koji su se bavili samo jednim nacinom ribolova dosta uskraceni i imaju uzi pogled, cesto se u jednom vidu ribolova potpuno zanemaruje nesto sto je kod drugog osnovno. Pogledaj samo koja je razlika u pristupu izmedju modernog saranskog ribolova i (modernom) musucarenju sarana (za nase musicare ovo je jos uvek taboo pa cak i za one "fanatike"). Nebo i zemlja, covek bi rekao da love dve skroz razlicite ribe, jedni ga pecaju na kukuruz, boile, kojekakve djakonije... a drugi na srtimere, nimfice... jedni pokusavaju da ga privuku na mesto gde su zabacili svoje stapove, drugi nepretano traze ribu koja je zainteresovana za hranu.

Posle 10-tak godina ribolovackog staza, posto volim extrmne i neuobicajene stvari naravno da sam morao da probam i musicarenje...koje me je moram da priznam od detinnjstva privlacilo. Kad sam se pocinjao baviti musicarenjem, najveci problem mi je bilo dobaciti na pravo mesto, dobro kontrirati glindzavim stapom... a sve ostalo (Kad? Gde? Kako?) mi je bilo vise nego poznato. Cilj isti samo sam malo promenio "alat" u cilju jos veceg uzivanja! Sad mi je pecati sa varlicarskim priborom malo "ne zanimljivo" jer mi musicarenje nudi mnogo vece uzivanje. Meni samo nisu jasni oni zagovornici lova pojedinih riba musicarskim priborom a istovremeno pecaju te iste ribe na plovak,varalicu... ovaj fenomen mi stvarno nije jasan.

@bane:

Konstatacija da si veci fanatik od 90% musicara sa ovog sajta je besmislena. Slicno kao kad bi neko rekao "Ja volim svoju devojku vise nego 90% drugih ljudi njihove devojke!".

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Sve ima svoje prednosti i mane...ali vazno je da ribolovac u ovom slucaj musicar (mi) upozna ribu koju lovi, njene prehrambene navike na prvom mestu i ostalo kljucno za uspesan ribolov. To ukljucuje da ne mistificira ribu kao nekakvo super inteligentno biće. Dakle kada ribolovac provali njene navike (opce njeno ponasanje vezano sa određenim vremenskim periodima) riba je lak plen. Eto da kazem nesto za jednu predivnu ribicu koja vazi za lukavu izuzetno probirljivu itd. Jucer sam bio na Bohinjki, populacija lipljana je porasla i nagledao sam se tih prekrasnih riba, tih prekrasnih leđnih peraja. Šunjao sam se i uz samu obalu malo kvrcnuo neki kamen i poplašio sam par malih lipljana, dok nekada možeš da im priđeš pa ni ne mrdaju...isto njihova izbirljivost i selektivnost; ponekada ce uzeti sve sto mu bacis pred njusku...zasto to govorim...evo primera zasto: dolazim do jednog mosta na savi bohinjki...gledam po vodi ribe, sta se desava na vodi, opazam neke sitne jednodnevke nemam pojma koje su, pastrmke kupe neke insekte koji se dizu, vidim i neke manje lipce isto to rade...konacno dolazim do drugog stuba od mosta...odmah tu opažam jednog lepog lipca 45cm+ ... neko vreme sam ga gledao i divio se toj lepoj ribi...onda iz dosade kupim jedan mali beli kamencic (3mm) i bacam direktno ispred njega (50cm-1m) on ga munjevitom brzinom grabi...bacam bocno opet primecuje ga krece za njim i tog drugog grabi, ponovim jos jednom bacajuci malo dalje ali kamencic pada na dno on se izbezumio...pratio ga i vrludo okolo trazeci mogucu hranu...i znate sta jos, kada je poukuio prvi kamencic nije ga odmah ispljunuo nego ga je neko vreme imao u ustima i onda tek pljunuo. Isto je bilo i sa drugim kamickom...Rib je riba, cas je ovako cas onako...mi moramo da skontamo kada je kako i onda je nas uspeh uspeh a ne loto. Jedni te stvari nauce ovako ili onako (plovak, varalica, dubinac ili musicarenje...). Sto se tice ribljeg uzimanja hrane, njenih navika i ostalog vezanog uz tu temu sam najvise naucio u saranolovu (koji mi nikada nije bio najomiljeniji), to sam posle praktično aplicirao i u drugim vidovima ribolova a opet vezano uz tu neko drugu vrstu ribe...eto to je moje mišljenje koje nije nastalo apriori nego dugim nizom godina provedenih na vodi...hehe sto je apsurd - tada sam lovio skoro svaki dan, a sada kada se bavim meni najkvalitetnijim/najlepsim vidom ribolova jako malo dana sam na vodi u celoj godini :-( :lol: (dal da placem ili da se smijem)!!??!!.

Znam da se sa mnom nece neki sloziti, ali ja pisem to sto sam vidio svojim ocima ne nesto sto mi je netko rekao...jer mnogi nasi kolege vole da preuvelicavaju i onda kada poucavaju nekoga sa tim preuvelicavanjima krivo uce te nove kolege...to nije fer prema novima! Dobijaju krivu predstavu...to je hereza u musicarenju!!! Ovom prilikom ne mislim na nikoga specifično...ovo pišem opčenito.

Mozda moj tekst zvuci malo revoltan, ali i jeste neki moj revolt za ono sto sam ja kao mlad slusao od starijih šaranaša i varalicara...posle sam upoznao istinitu stranu svega toga, citao znanstvene tekstove a ne neke partizanske i srecom upoznao iskusnije od mene koji su razmisljali na isti nacin...tako sam i sam postao vrlo uspesan varalicar, mnogo uspesniji od onih tzv. majstora sto su pricali bajke o ribama a isto i u saranolovu. Sada se ucim musicarenju i volim cuti sve, ali temelj na kojem gradim sve to je iz prethodnog ribolovnog znanja+iskustva. Osnove su svuda tu jednake dok se posle se sve to grana sukladno vrsti ribe. Ono sto sam naucio međuostalom je to da su ribe skoro sve jednake u nekim stvarima, ali isto tako u nekim daljim granam su neverovatno različite. Osnova završava tu gde se počinju te grane različitosti.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ps. izgleda da smo StyEsox u isto vreme pisali mada je meni malo vise vremena trebalo...potpis Sty ;-)

Vrh Dno