Neoprene

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Da li je Mixmaster poludeo, ili je opet neku mućku smislio, pa stavlja neopren među materijale za izradu muva?
Nit je poludeo, nit je...

SLOVENSKA ANTITEZA! :D

Prilozi

• BWO.jpg
    BWO.jpg
    13,7 KB · Pregleda: 214
  • Red Spinner 1.jpg
    Red Spinner 1.jpg
    27 KB · Pregleda: 205
  • Red Spinner 2.jpg
    Red Spinner 2.jpg
    29,3 KB · Pregleda: 188

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ovo je najbolji način da se postave parachute nožice. Može i neki drugi foam, kao policelon. Ovo sam video u engleskom časopisu "Fly Fishing And Fly Tying".
Ovako postavljen, hackle ne mrda ni gore ni dole, teško se raspada, a neopren pomaže i u plovnosti muve. Zadebljanje i crna boja su prirodni za grudi, pa je i to kvalitet više.
Namešta se jednostavno. Uzme se jedna tračica neoprena i presavije ispod nameštenih krila, ali i ispod udice. Posle se stisne koncem blizu mesta gde izlaze krila iz tela i u to udubljenje namota hackle, koji ne može da šeta, već obavezno upada u taj jedan-jedini delić milimetra. Neopren ga još i stisne, pa pera nemaju kud...

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
dobar post mix, imas to i na mojim klinkhamerima, samo ja koristim beli policelon,zbog vidljivosti

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Mixmaster je napisao(la):
Ovo je najbolji način da se postave parachute nožice. Može i neki drugi foam, kao policelon. Ovo sam video u engleskom časopisu "Fly Fishing And Fly Tying".
Ovako postavljen, hackle ne mrda ni gore ni dole, teško se raspada, a neopren pomaže i u plovnosti muve. Zadebljanje i crna boja su prirodni za grudi, pa je i to kvalitet više.
Namešta se jednostavno. Uzme se jedna tračica neoprena i presavije ispod nameštenih krila, ali i ispod udice. Posle se stisne koncem blizu mesta gde izlaze krila iz tela i u to udubljenje namota hackle, koji ne može da šeta, već obavezno upada u taj jedan-jedini delić milimetra. Neopren ga još i stisne, pa pera nemaju kud...

Nemoj da si lenj nego slikaj step by step. Odlicno izgleda.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Evo, ovde sam i ja to video:

Prilozi

• step by step.jpg
    step by step.jpg
    55,7 KB · Pregleda: 289

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Zanimljivo rešenje. Ovako napravljena muva ima bolju siluetu gledano odozdo a verovatno dobija i na plovnosti.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Ovo je doista dobra, pametna i zanimljiva tema. Postoje dva principa plovnosti suhe muhe:

1. Napetost vodene povrsine je razlog sto 'nesto' iste mase s relativno vecom povrsinom nalijeganja na povrsinu vode pliva bolje nego ta ista masa s manjom povrsinom nalijeganja. Recimo, u praksi, muha iste tezine s vise namotaja pera pliva znatno bolje nego ona iste mase s manje namotaja. No, odnos povrsina nekog tijela u odnosu na masu tijela je vrlo relativan. Stvar je elementarne fizike, ali vrlo pojednostavljeno, manja muha koja se oslanja na napetost vodene povrsine plivat ce znatno bolje nego savrsena kopija te iste muhe puta dva. Zato sto se proporcionalnim povecanjem duzine tijela masa povecava na kvadrat... itd. Da ne budem dosadan. Skupo pijetlovo perce ili CDC rade po formuli napetosti vodene povrsine.     

2. Uzgon, ili spec. tezina manja od vode je drugi razlog zasto neke stvari (muhe) plivaju nosvisno o povrsini kojom nalijezu na vodu. Primjerice, vece muhe oslanjaju se na materijale pozitivne plovnosti tipa deksion, pluto, neko drvo i sl. Kod takvih je muha apsoluto nekonomicno, nepotrebno, potpuno suvisno i za realistican izgled muhe stetno motati CDC ili puno namotaja METZ perca. Sest komada nogu plus rep i ticala su dovoljni. Ili jedan horizontalan namotaj jeftilen perca. Muha ce plivati isto.

Dakle, natrag na Mixovu muhu. Koncept super. Namotaja pera za parashut koncept previse. Plovni materijal ima smisla samo ako se ugradjuje ispod razine vodene povrsine, odnosno ispod razine dijelova muhe koji se oslanjaju na napetost vodene pocrsine. Ako je pak neopren (ili nesto slicno pozitivne plovnosti) ugradjen iznad elemenata muhe koji se oslanjaju na napetost vodene povrsine, samo povecava tezinu. Ukratko: glu...gluu...gluglu... glugkhkmmhgluuuu... - muha. 

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Cijenjeni Alpe, prvo probaj ovu muhu.
Glavni deo neoprena je ispod hackle-a i udice i ja ga nisam previše stisnuo, dok je onaj iznad skraćen škaricama.
Ja nisam prihvatio ovaj parachute stil zbog toga što će neopren osobito potpomoći plovnost, već zato što će zadržati sav hackle u jednoj liniji i stisnuti ga tako da se ravnomerno raspljeska, što čini da bude gušći u istom nivou.
Jesam ja malčice dodao hackle, ali to je zato što je ovo muha specijalne namene. Imaj poverenja u čika Mixa ;).

Z

Zakula

Guest
Interesantno je to,shto sam ja pre skoro mesec dana pravio muve ovom tehnikom,a da nisam imao pojma da je vec izmishljena!! :doh: :doh: :doh:
Tesko je biti originalno - kreativan u danashnje vreme!!Mnogo teshko!

Jedina razlika izmedju Mix-ovih i mojih muva je u tome,shto sam ja koristio policelon umesto neoprena.
Inace,izuzetno lovne,trajne i plivajuce muve,koje bih toplo preporucio.Uskoro cu "okaciti" i ja slike svojih jednodnevki...

Aaa,da,opet je neko,nekome alterego,Randjo!? :bleh: :bleh:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Žakula, izgleda da ima neka simetrija između Čaira i Durlana :doh:. Daj da vidimo verziju od policelona!

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Ukratko Mix, ove ti muhe imaju previse namotaja pera. Samo jedan dva namotaja, nesto duzih isperaka, ako zelis iskoristiti prednosti parashut koncepta. Za druge potrebe dobra je bilo koji 'jezic' muha. 

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Alp, hvala na dobrim savetima. Tačno je da sam stavio čak i za svoj ukus previše pera, ali to sam uradio iz čistog meraka, zamišljajući velike divlje pastrmke koje kanim loviti. Te babaroge iz jednog dubokog, tmurnog i zapenušanog vira jednostavno vole ježić-muhe. ;)

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Odlična tema!  :tbumb: Morat ču da uradim i ja nešto ovakvo za sledeču godinu. PERFEKTNO!  :tbumb: :tbumb: :tbumb: :respect1:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Imam odličan neopren za ove stvari, pa sam se baš ubacio u pripremanje za divlje pastrmke 2009. :yeswink:

Prilozi

• Red Spinner Neoprene Parachute.jpg
    Red Spinner Neoprene Parachute.jpg
    42,7 KB · Pregleda: 221
Vrh Dno