Nišava

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
8
Iako je temperatura ispod nule, ima dosta odraslih midževa na površini vode. Ko ume da pronađe zimske klenčiće, može uspešno da mušičari suvom muvom  :eek:.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
8
Obično otvaram mušičarsku sezonu pre Božića, ali ove godine je baš hladno. Klenovi su raspoloženi, ali zbog leda na sprovodnicima je bolje sačekati plus. Nisam baš u tolikoj krizi :lol:.

micacarp

Newbie
Učlanjen(a)
17.05.2008.
Broj reagovanja
0
U Nišavi je sve više potočne pastrmke, ja sam iz Dimitrovgrada a pošto se bavim skoro svim vidovima ribolova, pre nedi dan sam pecao skobalja u selu Obrenovac, uhvario sam u roku od 10 minuta pet potočarica veličine prsta, na hleb, ali je žalosno kada leti padne nivo reke ljudi zavesama prepreče reku i uništavaju sve živo, pa i ne čudi što sam letos uhvatio samo 3 potočare u meri, a dnevni prosek mi je bio oko petnaestak komada po izlasku, to je bilo u maju ali daj bože da te pastrmke još plivaju. Naravno ribočuvare u gornjem toku Nišave nisam video od kado su Srbija Šume korisnici tog ribarskog područija, pa i ne čudi dokle ću hvatati bukvalno samo mladj! Ova reka sa svojim pritokama obećava, uprkos nezakonitom izlovljavanju i uništavanju svega živog u njoj, uključujući i rakove koje sam vidjao, nadam se da će se zakon konačno početi sprovoditi.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
nisava1111.jpg

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Nišava tačno 256 m od svog nastanka!  :-*

Ok, šalim se - oko 256 m.  :lol:

Prle

Senior member
Učlanjen(a)
30.01.2010.
Broj reagovanja
0
Nisava je, na zalost, jos uvek daleko od dobre za musicarenje. Voda je u konstatnom laganom opadanju i postepeno se bistri, ali je jos uvek vrlo mutna - kao bela kafa.
No provedoh lepo popodne u prirodi fotografisuci insekte u zelenom ambijentu.
Mnogo bolje nego da sam ostao kuci uz komp.

sašaPI

Full member
Učlanjen(a)
25.03.2009.
Broj reagovanja
124
Prle druže,Nišava je 7meseci u velikom + -u i to od +70cm. pa do + ohohoo i ne treba zaboraviti da hidrocentrala u Pirotu radi non-stop neko vreme ,bela boja joj je takoreći prirodna već nekoliko meseci,tako da ti ribu možeš da upecaš tek kad ja upecam uzvodno od Pirota a kad će to da se desi....stvarno neznam  :'( !

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
28
koliko uticaja na uspesan ribolov ima ta brana ? u delu godine sa normalnim vodostajem koliko cesto pustaju vodu i koliko se reka podigne?

sašaPI

Full member
Učlanjen(a)
25.03.2009.
Broj reagovanja
124
To nije brana već voda sa Zavojskog jezera koja tunelom u dužini oko 10km. dolazi do hidrocentrale u blizini Pirota i uliva se odmah iznad Pirota u Nišavu.Rad centrale određuje količina vode koja dotiče u jezero i kao podrška EPS-u tj. pušta je dispečer iz centrale EPS-a u zavisnosti od njihovih potreba bez prethodne najave.Voda koja ističe iz centrale je hladna jer je propusni ventil na velikoj dubini u jezeru i kad krene voda od pecanja nema ništa a vodostaj varira od +50% pa do +100% ,zavisi da li radni jedna turbina ili obe.Ove godine nema smisla da pričam o dotoku vode i radu centrale, mogu ti izneti samo jednu zanimljivost a to je da od izgradnje HE Pirot najveći dotok vode je bio 11m kubnih u sekundi do ove godine kad je zabeleženo 99m kubnih u sekundi ! Da nije bilo jezera da sakupi te vode posledice tih bujičavih voda bi bile nesagledive!

Prle

Senior member
Učlanjen(a)
30.01.2010.
Broj reagovanja
0
Tako je SasaPi.
Jos da napomenem da vodostaj u jednom danu, zbog rada HE, zna da varira i po par puta. Doziveo sam na jednom pecanju ranije da je voda od justra prvo nadolazila, pa krenula sa opadanjem, onda period stagnacije sat-dva i krug rasta i pada vodostaja se opet ponovio.
Uticaj ne samo na ishod ribolova, vec i na sam mrest je ogroman.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Juce, poslepodne u razlivenim delovima klen radio na crvene mrave No14 i na crne polio bube na istoj velicini. Strimere ignorisao, skobalji kilasi se valjaju po povrsini. To cemo danas proveriti sta se moze uciniti  :)

Vrh Dno