NOVAJLIJA DO KOSKE

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Rocket man

Senior member
Učlanjen(a)
11.03.2012.
Broj reagovanja
0
Kako ste tako iskljucivi ljudi sta je ovo... SASATS gledaj ti samo koliko pametnjakovica na jednom mjestu a jedino po njihovoj logici ti nista ne znas. Ja bih ovo sve kulirao... Ako bog da sledece godine da se ja i ti upoznamo pa zajedno neki ribolov da odradimo ;)

Rocket man

Senior member
Učlanjen(a)
11.03.2012.
Broj reagovanja
0
Svi nesto pametuju, filozofiraju a niko ni da pokusa malo logike da ubaci u sve to. Evo prvi ja koji nikada musicarski pribor nisam uzivo vidjeo ako malo logiku ukljucim odmah dolazim do zakljucka da bas i ne znate da pogodite pribor koji treba...

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
@rocketman, znas kolega kako je to....verujem da su svi manje vise dobronamerni i vec je klasika da pocetnik pocne sa stapom wt5 duzine 9' i sada neko ce preporuciti brzi neko srednje akcije....i kanap isto tako wf/f 5 i to je stvarno idealno za pocetnika i siroko prihvaceno kao takvo (ako bi lovio na razlicitim vodama, manjim i vecim) ali posto ti imas specificne vode kakve si naveo sale i ja nekako slicno ili isto gledamo i zato smo ti dali takav savet. Ja sam se najvise oslonio na opis reke i forsiranje lova suvom musicom.

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
132
falco je napisao(la):
'Ajde da budem još precizniji:
Zašto nekom ko želi da lovi na malim rekama suvom muvom (a mušičarski štap je video samo na slici) preporučiti #3, 7'6", a ne recimo #5, 8'6"?
Zašto je prva preporuka bolja od druge? U čemu se ogledaju prednosti prvog štapa?

sasats je napisao(la):
po meni zato sto je 5 stap previse jak za velicinu vode i ulov koji se ocekuje na njoj . kao primer uzeo bi sebastianove pastrmke od 60-70 cm koje hvata na reci solidne velicina klasom 5 . stapom 5 ribice do 25 i ponekad 30 cm se vade kao belke na plovak i gubi se svako zadovoljstvo ribolova . tu je cak i cetvorka jaka . na takvoj vodi treba pecati dvojkom po cak i manjom klasom . ali ako se uzme u obzir da je decko pocetnik i da mozda nije pametno da mu prvi stap bude neki ultra lajt , zatim ako se ide na to da na takvim vodama cesto nema nekih posebnih rezultata na suve muve i da treba bacati dobro otezane nimfe po brzacima i virovima . logican izbor je lagana cetvorka .
sto se tice duzine stapa . po planinskim rekama koje cesto budu toliko obrasle da postaje veliki problem bilo kako baciti , stap manje duzine dosta olaksava ribolov . neko napisa da je duzi stap bolji zbog vodjenja nimfe... na maloj vodi gde su nimfaroski zabacaji od 3-5 metara duzina stapa gubi ulogu osim ako korisnik voli da nimfari ceskim stilom na duzini stapa sto ja takodje smatram nesportskim nacinom hvatanja ribe .
to je neko moje razmisljanje i iskustvo . ja mislim da sam u pravu ali ostavljam uvek rezervu da mozda gresim jer se covek uci dok je ziv
Ovaj prvi argument - uzivanje, zamaranje ... je krajnje bezvezan. Decko je do sada verovatno bacao varalicu. Standardna musicarska 5-ica je cackalica za bilo koji stap koji je do sad koristio - smem da se kladim. Drugo, da bi nesto zamarao, mora prvo da ga zakaci, da bi ga zakacio mora prvo da zabaci, a posto je u zabacivanju krajnje tanak treba mu olaksati tu operaciju - za nijansu duzi i robusniji stap nego sto je potrebno ce mu dobro doci. Mogu da se slozim da je 4-ka od 8 stopa minimum koji i dalje ima nekog smisla.
I sa duzinom stapa je slicna situacija, mrzi me sada da ukljucujem i to u pricu.

A kad bi slucajno pomenuli vetar, otezanu nimfu, prolecnu vodu, struje koje se nepravilno ukrstaju, dubine od 2m .... jooooj ... kakva crna 3-ka  :nowink:

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
132
Rocket man je napisao(la):
Svi nesto pametuju, filozofiraju a niko ni da pokusa malo logike da ubaci u sve to. Evo prvi ja koji nikada musicarski pribor nisam uzivo vidjeo ako malo logiku ukljucim odmah dolazim do zakljucka da bas i ne znate da pogodite pribor koji treba...
Ni ti nisi siguran sta si hteo, a takvima je najteze pomoci  :doh:
Pozdrav, i ja se predajem  :bye:

Rocket man

Senior member
Učlanjen(a)
11.03.2012.
Broj reagovanja
0
SEBASTIAN  Onda po njihovom nije bitno dje se pocinje i kako. Bitno je da je stap #9 klase 5 kanap WF klase 5... Opet ti si to predlozio jer sam opisao rijecice onako kako jesam i jedini ste ti i sale dali takav predlog. Znaci tu neceg ima, opet vi ste ste stvorili neku sliku rijeke i rekli ste kako i sta... Zasto su svi ostali dali bas iste predloge? Nije ovo matematika pa da 2+2 mora da bude 4 i nikako drugacije...

pedja babuska

Newbie
Učlanjen(a)
13.08.2012.
Broj reagovanja
0
Rocket man je napisao(la):
SEBASTIAN  Onda po njihovom nije bitno dje se pocinje i kako. Bitno je da je stap #9 klase 5 kanap WF klase 5... Opet ti si to predlozio jer sam opisao rijecice onako kako jesam i jedini ste ti i sale dali takav predlog. Znaci tu neceg ima, opet vi ste ste stvorili neku sliku rijeke i rekli ste kako i sta... Zasto su svi ostali dali bas iste predloge? Nije ovo matematika pa da 2+2 mora da bude 4 i nikako drugacije...

von Werner vidim da ti znas ..pa rec der...sta ti mislis da je pametno

Rocket man

Senior member
Učlanjen(a)
11.03.2012.
Broj reagovanja
0
Ja ne znam sta je pametno ali znam sta je logicno jer poznajem rijeke, a i imam osjecaj i da ih sasats i sebastian znaju... A pametovati necu puno...

denmil

Full member
Učlanjen(a)
07.02.2010.
Broj reagovanja
86
Citam sve ovo od samog pocetka, svim silama sam se trudio da ne napisem nista, ali jednostavno moram... po meni i mom skromnom iskustvu, sve ovo sto je ovde napisano stvara samo sve vecu i vecu konfuziju svakom ko se prvi put upusta u ovu problematiku...uz duzno postovanje za Seba, Sasu, Bojana i sve ostale koji su ovde napisali po koju, mislim da je za kolegu koji se krstio kao Rocket man
najbolje da sto pre kupi stap, cekrk,kanap i sve ostalo sto mu treba i pravac na vodu...Dan proveden
na reci u pocetnickom mlataranju vise ce mu vredeti nego nedelju dana piskaranja ovde...
Ako i posle svega bude zagrejan za musicarenje, naci ce nacin da odabere sebi pravi pribor...

Rocket man

Senior member
Učlanjen(a)
11.03.2012.
Broj reagovanja
0
Realno tako je kolega. Ja uzimam pribor koji ja zelim i za koji sam se odlucio pa kud puklo da puklo :)

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Rocket, tvrditi da ti treba baš takav i takav štap je nemoguće, sve zavisi od ličnih afiniteta ribolovca, pre svega od toga da li ćeš češće na tim rečicama da bacaš suvu muvu, nimfu ili strimera, kao i da li voliš nežniji pribor i neizvesnije borbe.

Ja samo mogu da ti napišem šta bih ja sebi uzeo da pecam na opisanim terenima ("male, delimično obrasle rečice, pastrmke i poneki lipljan"), a ti kupi šta ti misliš da ti treba.

S obzirom da ja volim da pecam (i) na strimere, uzeo bih štap klase 5 dužine oko 255 cm. Njime možeš da pecaš na sve 3 "mušice", nije predug kao onaj od 9 fita da ti smeta na obraslim mestima, a definitivno nije prekratak. Ujedno je dobar izbor kada poželiš da pecaš na Limu, što ćeš sigurno pre ili kasnije poželeti, sumnjam da ćeš pored Lima ići samo na njegove pritoke.

Ukoliko nemaš nemeru da loviš strimerima, niti imaš namaru da loviš na Limu, nego samo rečice i suve/nimfe, uzmi štap iste dužine ali za klasu slabiji, dakle klase 4, dužine 255 cm.

(Daleko od toga #4 nije upotrebljiva na Limu, odlično će poslužiti za lov lipljana na suve, poslužiće i za nimfe kad se malo uvežbaš, ali definitivno neće moći strimer za krupne limske pastrmke.)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno