Novi Zeland (new zealand) video

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
ma posao iz snova su oni sto rade za odredjene firme,recimo loop, i idu po belom svetu i testiraju stapove,e to je perverzija od posla...

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Kako to mali Djokica u Srbiji zamislja :D

Posao guidea je da titra jajca musteriji iz dana u dan bez prestanka. Obicno natovaren kao mazga, svu opremu mora da predvidi za duzi boravak u prirodi. Da ne pominjem potencijalne povrede musterije i odgovornost za njega. Krvav je to leba...

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
skoro sam procitao da na novom zelandu nema kopnenih zmija  ??? a nema ni krupnih grabljivica. ziveo je neki ogroman orao koji je bio u stanju da ubije coveka ali je pre oko 500 god nestao

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Nema zmija, nema sisara sem slepih miseva koji su doleteli, to jes nije bilo sisara dok ljudi nisu poceli da naseljavaju ovu zemlju. To je zato sto se ovo ostrvo odvojilo od ostatka kopna pre mnogo miliona godina dok ove grupe jos nisu postojale na planeti zemlji ili su bile u zacetku i ne previse brojne i od tada je ostrvo funkcionisalo u izolaciji. Tako da su na NZ prirodno zivele samo one arhaicne grupe organizama koje poticu jos od vremena razdvajanja ili one koje su mogle  da dolete poput ptica, slepih miseva i insekata.
Hastov orao koga spominjes je najveci vrsta orla koja je postojala a koja se hranila jos veci pticama neletacima zvane Moe. Dolaskom coveka to jes pacifickih plemana Maora koji su naselili ostrvo par vekova pre belaca, istrbljene su Moe kojima se ovaj ogromni orao hranio, posto je nestao njegov plen nestao je i on. Dolaskom belaca dovlaci se jos vise zivotinja(ukljucujuci i pastrmke) i devastira se priroda jos vise, to jes autohtona fauna i flora.

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
15
  Tako je LJubo
                        sad ladno mozes na NZ    :tbumb:

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Jel vidite vi sa kojim predznanjem se ide na NZ  :D

Svako cast Ljubo  :tbumb:

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
ekoljuba je napisao(la):
Dolaskom belaca dovlaci se jos vise zivotinja(ukljucujuci i pastrmke) i devastira se priroda jos vise, to jes autohtona fauna i flora.
lepo su je devastirali  :yeswink: svaka im cast  :whistle: pa sad mi mastamo da posetimu to ljudskom rukom unistenu zemlju  :smoke:
da su srbi stigli prvi tamo videli bi vi sta je devastacija  :D

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
E sasa da znas da ljuba uopste nije dobar sagovornik na tu temu. I ja sam probao pa ne vredi brate. Njemu su vazniji komarci od musicara :D

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
simpson H je napisao(la):
E sasa da znas da ljuba uopste nije dobar sagovornik na tu temu. I ja sam probao pa ne vredi brate. Njemu su vazniji komarci od musicara :D
daj ne zezaj simpsone  :doh: ko bre zali za par vrsta gustera i nekim lokalnim ribicama koje  su pojele pastrmke?

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Meni je NZ zanimljiv zbog svoje jednstvene istorije i neobicnog zivog sveta koji ga naseljava i koji ga je naseljavao(nazalost) a i dosta se spominjao na Fakultetu u vise predmeta(Evolucija, Biogeografija i Konzervaciona biologija).

E sad kada sam spomenu unistenje mislio sam na nestanak jedinstvene flore i faune pod uticajem coveka. Eto ispricao sam primer kako je nevelika populacija ljudi sa primitivnom tenologijom za svega 100-200 godina istrebila citav niz jedinstvenih i veoma atraktivnih zivotinja, a dolaskom belog coveka taj trend se nastavio. Ovo je takodje dopar primer za one sto tvrde kako riba nemoze da se ispeca stapom i udicom, razmislite malo pa izvucite paralelu.
Nije unistenje samo kada se posece suma, minira brdo, podigne brana na reci, zagadjenje itd unistenje se manifestuje i deluje i na neke "suptilnije" nacine koje vi ni ne primecujete ili ni ne zelite da primetite.
NZ zaista ima na oko nenarusenu prirodu i zaista fascinantne predele pre svega zato sto je retko naseljeno pogotovo juzno ostrvo na kom se i nalaze ti svi silini atraktivni tereni sa pastrmkama.

Meni i svakom kome je sustiski stalo do prirode je naravno mnogo vrednije to sto se na NZ moze videti i naci veliki broj endemicnih, neobicniih, jedinstvenih i neponovljivih organizama jer nista slicno necete naci na celoj planeti, a neko se pali na pastrmke sa NZ koje realno moze da peca kod nas i bratskim nam zemljama u okruzenju, a tu su bar dobrim delom jos i autohtone.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Koje vrste je covek direktno istrebio i na koji nacin, to me bas zanima?

Vrh Dno