Odrzavanje konca

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Zanima me odrzavanje vise bih rekao skladistenje konca koji necu neki duzi vremenski period upotrebljavati. Procitao sam da neko opere neko ne ali da li se treba skinuti sa cekrka ako npr. nemam nameru da 6 meseci bacam za stuku. Da li neko uopete radi skidanje konca sa cekrka i ako da kako, gde i na koji nacin odlaze konac da bi ga vise sacuvao (menorija, luftiranje i sta ti znam jos). Evo neko ce se mozda i nasmejati ovom pitanju a ocekujem odgovore onih koji poklanjaju paznju ocuvanju konca.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
ja ga ne odrzavam ali znam da treba da se na sto veci kalem  namota da nije upreden... i naravno opere i dobro ispere u blagom rastvoru deterdzenta osusi i skloni negde, ja ako ga skladistim ja ga u kesu zamotam i na dno ormara bacim

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Dali ga i premazujes npr glicerinom (koji upotrebljavam npr da zastitim gumu na camcu kada ga skladistim - u toku zime) ili necim drugim. Nisam ni zagledao na kutijama konaca sta pisu proizvodjaci o tome. Molio bih misljenje. Thanks

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ja sam jedno vreme poklanjao pažnju očuvanju konaca i nabavio neke Scientific Anglers preparate za tu namenu. Posle nekog vremena shvatio sam da nimalo ne pomažu i prestao da mažem i perem konce. Samo ponekad, usred zime, kad baš nemam šta da radim, prebrišem ih mokrom krpom, ali nisam primetio da išta postižem.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
za glicerin i eventualno vazelin ne znam ni da li pomazi ili stete ali pre ce biti da pomazu, jer meni neka DAM-ova mast za kanap lici najvise na vazelin, a konac dobro namazem njome pred zimu

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
samo izadjem na vodu i imam lep mekan plivajuci kanap, nista brisanje

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Ja moj konac po zavrsetku sezone operem u blagom rastvoru sampona i vode,lepo osusim,slozim(namotam) na onaj balon(5l) u kome kupujemo vodu i to je to.Moje misljenje je da konac duze traje ako ga ovako cuvamo do pocetka nove sezone.

Hajdi

Junior member
Učlanjen(a)
07.11.2007.
Broj reagovanja
0
crni je napisao(la):
Ja moj konac po zavrsetku sezone operem u blagom rastvoru sampona i vode,lepo osusim,slozim(namotam) na onaj balon(5l) u kome kupujemo vodu i to je to.Moje misljenje je da konac duze traje ako ga ovako cuvamo do pocetka nove sezone.

Odlicno crni pravi recept si rekao. Nista vise.

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Apoteka i glicerinska mast,magicna krpa.
Uzmem prebrisem prvo konac magicnom krpom(suvom),zatim nanesem malo glicerinske masti na krpu i prebrisem ceo konac..(pa i stap)
Zatim ga ponovo prebrisem obnicnom krpom i ostavim
Konac dobije na sjaju,deluje pod ruku mekse i gubi i ono malo memorije ukoliko je ima..
Probajte necete se pokajati
--HVALA--

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
dacu i ja svoje skromno misljenje to ovom pitanju. Prvi konac sam kupio 98/99 i bio je Cortland 444. Bio sam mlad i stedeo sam za njega mesecima. Nekako mi je bio trip da kupim vrhunski konac,a tada je 444 to i bio. Znam koliko sam se namucio da dodjem do njega i samim tim sam veliku paznju poklanjaop odrzavanju istog. Uz njega sam dobio i  krpicu natopljenju mascu. U jednoj radnji sam verovali lili ne nasao istu takvu krpicu i kupio je. Bio sam srecan sto sam je nasao, jer sam brzo moju prvo upropastio. Posle svakog ribolova bi konac prao, brisao i ostale akcije. Kasnije sam nabavio Balzerovu mast za odrzavanje konca. Na kraju sezone bi konac skinuo, oprao u blagom rastvoru detredzenta, premazao i vratio na originalno pakovanje, gde bi cekao pocetak sezone. Prosle su godine, konac je propao, a meni malo po malo skako standard. Vise nisam morao da gladujem da bi kupio konac. Moja zelja za odrzavanje je sve vise i vise splasnjavala. Drugi konac Orvis spring creek sam samo sa vremena na vreme oprao i premazao.....
sada je situacija ista. Ponekad, kada se setim operem ga i premazem. Na kraju sezone operem ga rastovrom deterdzenta, ali vise ga ne vracam na originalno pakovanje.

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
dr.lucky je napisao(la):
...Ponekad, kada se setim operem ga i premazem. Na kraju sezone operem ga rastovrom deterdzenta, ali vise ga ne vracam na originalno pakovanje.
Ovo istrgnuto iz konteksta toliko smešno zvuči da ja nemogu da prestanem da se smejem :D

Ja sam svoje konce prao do sada po jedanput. Na kuhinjski sundjer malo ŠAMPONA i u mlakoj vodi sam oprao konac.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Hvala svima na savetima al pobegoste od glavne stvari koja me interesuje. Evo kratko i jasno. Ima par fast sinking konaca koje upotrebim jedanput dvaput godisnje kad ubodem neke dubine i vise ne. Pa mislim da je glupo drzati ga smotan i tako cekati sledecu sezonu. E tu me zanima, ako bih mogao da se izrazim preparacija tog konca do sledece sezone. Zanimljiv mi je bio koment o skidanju sa cekrka i namotavajnu na, mislim da bese, balon. Glicerin mi je takodje poznat ali ga nisam stavljao kao i redovno odrzavanje. I jos nesto. Treba li ga povremeno izluftirati, drzati u mracnom, da li vise puta tretirati nekim sredstvima. Ovo je sve iz razloga finansijske rentabilnosti u cilju ocuvanja skupljeg konca koji ne koristimo cesto.

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Moj stric ima konac star 30 (rečima trideset) godina. Stoji mu namotan na čekrku, ali je taj konac sam po sebi prilično mekan. Jedino što je bitno da je na mestu koje je umerene temperature i vlažnosti i mračno.
Bar ja tako kapiram ;)

Vrh Dno