Mixmaster je napisao(la):
Klena istrebljuju mreže, otrovi, bombe, harpuni...a ne veštačke mušice.
Uvesti ograničenja i lovostaj na klena sportskim ribolovcima Srbije je potpuno isto kao i zabraniti mišu da gazi travu na livadi punoj slonova.
Koje smo mi ovce!

:secsec:
Apsolutno je Mix u pravu.
Gde su prijave za trovače, strujaroše, mrežaroše, dinamitaše - nema.
Toplica, Timok, skoro Đetina....Ibar, sve tri Morave... - mrežare, kradu, truju pa se ne krste i nikom ništa.
Nađu nekog klinca sa jednim štapčetom i tu oštre đoku - pišu prijave, bore se protiv ribokradica.
Na koju god reku da se ode slabo ima ribe ili je ostalo malo.
Bio sam na Resavi - na tri kilometra reke ima 50 riba od 15 cm. Kazna za ribokrađu pastrmke na Resavi 2 400 dinara.
"Strašni" bio na Zlotskoj reci i kaže - ne idem narednih 10 godina. Liga mušičara Srbije na Timoku - gde su slike ulova i kolike su to "ribetine" i koliko kilograma su ukupno ulovili svi takmičari - a računam da su oni vrhunski ribolovci na mušicu. To je najbolja mera kolika su opasnost po klena sportski ribolovci, a naročto mušičari.
Pogledajte ulove na slikama na forumu - kad je zadnji put uhvaćen kod nas klen od kilograma ili veći .... poodavno.
Zato je lovostaj na klena - ne glupost nego kretenizam. To samo vlast malko propira prljav veš - nama koska da se glođemo i niko ih ne proziva za druge stvari.
Prvo - ma koliko mi i šta pričali klena je ipak poteže upecati i najmanja opasnost za njega su sportski ribolovci sa po jednim štapom bilo mušičari bilo klasični klenaroši. Koliko vidim mušičari uglavnom puštaju ribu, a i da ne puštaju - koliko klenova mušičari uhvate dnevno, mesečno ili godišnje i koliko odnesu. Odnesu manje nego što se izmresti u jednom običnom srpskom potoku.
Koliko uhvate oni koji pecaju na žive mamce, a nisam više od 15 godina sreo ribolovca koji ciljano peca samo klena.
Svi sportski ribolovci, računam i mušičare, uhvate i odnesu za godinu dana, manje klenova nego što se izmresti na 1 km recimo Rasine ili Morave, Nišave...
Ali zato kad uđu trojica sa metlicom oni počiste za noć ili dan više nego što upecamo svi mi sportski ribolovci zajedno za godinu dana.
Neko je ovde objavio fotografiju tri lopova sa mrežom - dovoljno za krivičnu prijavu - pa čak i anonimnu ili preko društva.