Da..ima različitih načina..ili ti skola.I sigurno sve rade posao.
Ja kada radim parašut mušice.Udica je uvek u horizontalnom polozaju i dok je ne zavrsim ne menja svoj polozaj (mnogi je pomeraju na pola musice u vertikalni polozaj kako bi namotali nogice, sto mislim da je cak i komplikovanije nego da se uradi iz horizontale).
Nakon sto sam uradio rep i pričvrstio rebro idem uradim stubic učvrstim ga i onda se vratim i uradim telo, montiram nogice, uradim grudi i nakon toga pristupam motanju parašuta.
MOJ PRVI NAMOTAJ JE UJEDNO I NAJVIŠI, svaki sledeći ispod njega, pa ispod ~ da ne kažem da ih sabijam, ali su gusto motani ispod tog prvog.
To garantuje da nogice ne mogu da se razvuku navise ni pod kojim uslovima.
Kako završiti nogice?? A ne "upecati" vec formirani parašut???? Problem oko koga se dosta početnika sapliće.
Kada idem u završni namotaj nogica, poslednji namotaj poravnam sa okcetom (preklopim okce perom i tu odmah ga iza usice uhvatim koncem).
Levom rukom "razgrnem" vec formirani parašut, formiram glavu, zavrsni čvor finisherom 2 x po 3 kruga.Taknem lakom odozgo i odozdo, vratim pera u prvobitni polozaj, isečem krila odgovarajuce duzine i to je to.
Postoje mnogo varijante: da u korenu stubica se kane malo laka ili sporosuseceg lepka, ili da se tu okrene par namotaja konca nakon formiranja nogica.Apsolutno je ok

.. ja ih ovako radim godinama..i nikada nisam imao problema sa parashutom da mi se rasture nogice..pre se telo rascupa..ako je od prirodnih materijala nego li nogice.
Eto, tako ga ja vidim.