strashni
Hero member
e to mi se ne svidja 
saleja je napisao(la):Zato sto joj je zavrnuta sija.... :-[
Tri komada ne ispod 30cm i ne iznad 40cm je moja obaveza prema klicima kad se vratim sa pecanja..... Ja uvek ispunim svoju obavezu.
Dunav - da, slažem se.saleja je napisao(la):Kad bi svi vadili i nosili po pet riba,, reka nikad ne bi bila izlovljena . cak sta vise bilo bi riba koliko volis.
...racunica je na mestu ali mislim da riblji fond na pastrmskim vodama kod nas najcesce se unisti nosenjem ne riba u meri nego onih riba ispod mere...kada bi svaki ribolovac bio on musicar ili ne, se ponasao u skladu sa propisima bilo bi pastrmke na pretek u svakoj pastrmskoj reci...kada se ne bi nosile 33 pastrmke ispod mere ili one od 10/18 cm kao sto je i obicaj u svakom delu ove zemlje Srbije bilo bi ribe svuda bez obzira da li bi neko nosio ili ne zakonski po tri komada u meri i sl.Goci je napisao(la):Dunav - da, slažem se.
Drina - moguće, mada...
Pastrmska rečica - baš nikako!
Možda ako peca samo 1 ribolovac na toj vodi...
Ovakva procena se inače radi tek nakon ozbiljne analize stručnih lica. Na osnovu količine riba, godišnjeg prirodnog prirašaja i drugih faktora se proceni koliko komada i kolih riba se može poneti godišnje, a da to ne ugrozi riblji fond. Ili da se taj gubitak može nadomestiti prirodnim priraštajem, eventulano stručno obavljenim poribljavanjem.
5 riba po ribolovcu dnevno? 200 dana godišnje, 50 ribolovaca... 50.000 odraslih pastrmki. Teško da bi za našu prosečnu pastrmku rečicu ovo bilo podnošljivo.
Pre će biti da je brojka jedno 50x manja, tj. da svaki ribolovac od tih 50 sme da ponese max 20 riba GODIŠNJE.
Ili da, kao što sam još na početku napisao - peca samo taj jedan ribolovac.