Pastrmka 2011

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
339
Ni meni se ne sviđa, da je dozvoljeno da se ponesu bar pet komada ovako samo tri  :doh:

saleja

Senior member
Učlanjen(a)
14.07.2010.
Broj reagovanja
3
Strashni druze... Ja sam musicar tj ribolovac, moji kuci obozavaju ribu koju upecam. Mojim klicima je jos sladje kad ucestvuju oko pripreme i kad vire u moju torbu da vide sta sam doneo... Drugo pastrmka iz ribnjaka ima ocajan ukus i kljukana je sa ne znam ni ja sa cim, trece na Resavi ima brdo vaserasa koji pune torbe svaki dan, a kontrolu za sve odlaske nisam video ni jednom.. A opet ima puno ribe!? Ko sto rekoh imam gornju i donju granicu, za svaki odlaza na resavu nisam bio ispod 10 riba, osim prvog puta....
No prijatelju kad navrnes kod mene idemo na Resavu i sve ce da ih pustimo...

peka les

Full member
Učlanjen(a)
22.12.2009.
Broj reagovanja
0
saleja je napisao(la):
Zato sto joj je zavrnuta sija....  :-[

Tri komada ne ispod 30cm i ne iznad 40cm je moja obaveza prema klicima kad se vratim sa pecanja..... Ja uvek ispunim svoju obavezu.

Tako je Sale,ispunjavaj ti tvoje obaveze i nista ne brini ,bar zakon ne krsis,da u mojim rekama ima vise ribe naravno da bi nosio, tako da se oko toga nemoj mnogo opterecivati....svi mi volimo ribu ;)

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
I kakvi ste lesinari... Nije stvar u tome da li se krsi zakon ili ne, ribe je sve manje u vodama i sve ce je manje biti. Jednom kad je izvadite iz vode nje vise nema a dok druga poraste ja cu da odlepim. Toliko je ima malo da je bespredmetno diskutovati o nosenju ili ne jer ja musicarenje dozivljavam nekako viteski i ne koristim ga za tamanjenje ribe i ako ne vratim ribu nazad sledeci put necu imati protivnika za dvoboj - ne zamerite, to je licni stav

sto se tice vaserasa - trudim se da se poredim sa boljima a ne gorima od sebe, te navike ce jednom morati da izbace a ja necu da me muci secanje kako sam bio slican njima, jos uvek nisam ni jednu ribu odneo kuci sa musicarenja a pastrmke tek necu - bar ne jos dugo, dugo godina dok se ne popravi brojno stanje bar za deset brojeva - ne zamerite, licni stav

videcu sta ce biti kad povadite sve pastrmke iz svojih voda, onda ce da kukate i da se gledamo preko foruma, stapove cemo da glancamo a strune ce da gledaju samo travu - juhu, ziveo FC  :doh: - odlepim kad sipam gorivo i prevalim 150km u jednom pravcu i saceka me prazna reka a toga je sve vise...

saleja

Senior member
Učlanjen(a)
14.07.2010.
Broj reagovanja
3
    A joj opet ova problematika........ Kad bi svi vadili i nosili po pet riba,, reka nikad ne bi bila izlovljena . cak sta vise bilo bi riba koliko volis.  Ne ubijaju se reke tako ....  Upoznao sam neke ljude iz Strmostena sela ispod Lisina, kad cujem koliko ribe se izlovi samo nedeljno.  :'(..  80.god Resava je poribljena lipljnom koji se fantasticno primio, lokalni mestani nisu znali kako da ga love... osim zavesama pri malom vodostaju... onda su neki vaserasi iz kg pokazali im lov muvom... riba je za ne punih tri godine totalno izlovljena....  Potocna pastrmka ima 25km dugacak tok kroz kanjon gde je prirodno mrestiliste, zabranjen za ribolov. Resavu na zalost nema ko da cuva, ali tvrdim kad bi ta reka dobila postenog vlasnika. Za sigurno bi bila top destinacija za FF u Srbiji i to samo za godinu dana kvalitetnog gazdovanja. 

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
ja za Resavu mogu da kazem samo reci hvale, najprijatnija reka za gazenje, sitan pesak bez velikog kamenja, slobodne obale u srednjem i dojem toku, vrlo slicno i u  gornjem ali generalno jako prazna sa ribom...dacu joj sansu jos jednom i to zajedno sa Saleja a onda cu da odlucim da li dizem ruke ili ne od nje...jednom smo bili u srednjem delu i hvatali klena a nas kolega je slucajno poplasio pastrmku ko nogu...dakle, ima potencjal ali ima i tamanitelje...javicemo ishod  ;)

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
saleja je napisao(la):
Kad bi svi vadili i nosili po pet riba,, reka nikad ne bi bila izlovljena . cak sta vise bilo bi riba koliko volis.
Dunav - da, slažem se.
Drina - moguće, mada...
Pastrmska rečica - baš nikako!

Možda ako peca samo 1 ribolovac na toj vodi...

Ovakva procena se inače radi tek nakon ozbiljne analize stručnih lica. Na osnovu količine riba, godišnjeg prirodnog prirašaja i drugih faktora se proceni koliko komada i kolih riba se može poneti godišnje, a da to ne ugrozi riblji fond. Ili da se taj gubitak može nadomestiti prirodnim priraštajem, eventulano stručno obavljenim poribljavanjem.

5 riba po ribolovcu dnevno? 200 dana godišnje, 50 ribolovaca... 50.000 odraslih pastrmki. Teško da bi za našu prosečnu pastrmku rečicu ovo bilo podnošljivo.

Pre će biti da je brojka jedno 50x manja, tj. da svaki ribolovac od tih 50 sme da ponese max 20 riba GODIŠNJE.

Ili da, kao što sam još na početku napisao - peca samo taj jedan ribolovac.

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
339
Ja mislim da pet riba nije mnogo. Od tih 200 dana riba je aktivna 50, mada je i to mnogo i prava je sreća pogoditi jedan od tih dana. Drugo, niko ne peca cele sezone svakog dana i ako peca sigurno ne lovi više od toga. Ne mislim na zaštićene revire.

bogi

Senior member
Učlanjen(a)
13.01.2008.
Broj reagovanja
0
Goci je napisao(la):
Dunav - da, slažem se.
Drina - moguće, mada...
Pastrmska rečica - baš nikako!

Možda ako peca samo 1 ribolovac na toj vodi...

Ovakva procena se inače radi tek nakon ozbiljne analize stručnih lica. Na osnovu količine riba, godišnjeg prirodnog prirašaja i drugih faktora se proceni koliko komada i kolih riba se može poneti godišnje, a da to ne ugrozi riblji fond. Ili da se taj gubitak može nadomestiti prirodnim priraštajem, eventulano stručno obavljenim poribljavanjem.

5 riba po ribolovcu dnevno? 200 dana godišnje, 50 ribolovaca... 50.000 odraslih pastrmki. Teško da bi za našu prosečnu pastrmku rečicu ovo bilo podnošljivo.

Pre će biti da je brojka jedno 50x manja, tj. da svaki ribolovac od tih 50 sme da ponese max 20 riba GODIŠNJE.

Ili da, kao što sam još na početku napisao - peca samo taj jedan ribolovac.
...racunica je na mestu ali mislim da riblji fond na pastrmskim vodama kod nas najcesce se unisti nosenjem ne riba u meri nego onih riba ispod mere...kada bi svaki ribolovac bio on musicar ili ne, se ponasao u skladu sa propisima bilo bi pastrmke na pretek u svakoj pastrmskoj reci...kada se ne bi nosile 33 pastrmke ispod mere ili one od 10/18 cm kao sto je i obicaj u svakom delu ove zemlje Srbije bilo bi ribe svuda bez obzira da li bi neko nosio ili ne zakonski po tri komada u meri i sl.
...ja sam evo ovih dana pecao na Tari ali ne u reviru nego u donjem delu gde je dozvoljena vaser kugla i tirolac... sretao sam neke ribolovce koji jednostavno imaju neku svoju granicu gornje mere i kada ponesu ribu to je komad preko 35 cm mislim pre svega na Lipljana ali reku kako biva uniste mreze i to sa sitnim okcima gde se ne prasta ni onim komadima od 10-20 cm zarad necje zarade ili punih stomaka ali i nosenjem i cak lovom na tirolac i vaserku ima ribe...tako da ne mislim nego i znam jer zivim i pecam pored jedne pastrmske vode ceo zivot da vise se odnese onih Pastrmki ispod mere nego li u meri...mislim da na nasim vodama treba podici samo tu gornju granicu na recimo 30 cm i tri komada ako treba ili na kraju krajeva jedan i to je to...u neki zemljama u okolini se nosi od 5-7 komada preko 25 i ribe ima koliko treba ali tu i udruzenje igra glavnu ulogu kao i rigorozne ribocuvarske sluzbe....nama treba strogo sprovodljiv zakon i ribocuvarska sluzba i ribe bi bilo za sve.... ali kao sto biva doktori, policajci, opstinski sluzbenici itd. ce i dalje raditi sta im je volja dok ce se tek na pojedincima slomiti kola kako bi nas narod to rekao...tako da mislim da nije problem u nosenju riba u meri...problemi su drugacije prirode....a resice se ja mislim nikad, a mozda ni tad...

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
bogi , sve sto mogu da ti kazem je... :yeswink:

ako se riba nosi kako ko stigne , pa se opet velicina ulovljenih pastrmki vrti oko mere i poneka veca 30, 35 cm . ...kada bi se podigla minimala na 30 i strogo sprovodio zakon uz eventualno smanjenje broja komada na dva umesto tri ...duboko sam ubedjen da bi prosecna ulovljena riba u nasim malim pastrmskim rekama bila minimum 40 cm ... ;)
a za saletaja jedan komentar...
sale , sa takvim rezimom ribolova koji ti praktikujes i koji je dosta rigorozniji nego sto zakon propisuje ....ti nikako neces postati uzrok unistenja ribljeg fonda resave . kada bi svi tako pecali na toj reci prosecna riba bi bila garantovano dva do tri puta veca nego sada  :)

saleja

Senior member
Učlanjen(a)
14.07.2010.
Broj reagovanja
3
Goci jeste da matematika tako lose zvuci,, ali ja da sam 200 dana na Resavi sigurno nebi godisnje doneo kuci preko 50 riba...  Da gomilam pastrmku po frizideru mi je skrnavo.. Prijatelju ja kad donesem tu pastrmku kuci je praznik + vrganje, blagve... na kraju jos neko vince dobro...uhhh.. Ja tu imam indijansku ideologiju,; izvinem se, zahvalim se a posle slavim..
Sto se tice gornje mere,,, to mi je jos od krupnih klenova za koje znam koliko im je puno potrebno da narastu toliko. Tako da kad gledam krupnu pastrmku nemam srca da je uzmem, posle cujem iz sela taj i taj izvuko tu dva komada ima ih poreko kila...  :doh:  :(. Opet se pravdam, ali recicu ovako: krupne komade ili one sitne ne stavljam na zemlju ili na suvo radi fotkanja... jer zbog lakog pribora  tesko se oporavljaju posle... pa su posle fotke ovakve...

_DSC0105.jpg

Vrh Dno