Pastrmka 2011

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
Bogi ja ne mesam babe i zabe nego si ti povrsan, na ovom nivou komunikacije koji mi mozemo da sprovedemo, a  to je da se zakon kakav takav mora postovati a definitivno je los, jedino mozemo da apelujemo jedni na druge da se ribe ne nose kako bi imali da ih peckamo za gust. Ja ne mogu da jurim po Uzicu ko je pokrao njihove pastrmke a sve se to zna, cak i Gradac koji se cuva na kraju sezone ostane bez krlja pa na pocetku sledece sezone preko noci nakokaju opet i tako u krug a za reke gde je dozvoljeno nosenje necu ni da pricam.

Sto posto stojim iza tvrdnje da jednu Djetinju, Gradac ili Moravicu samo musicari mogu da pociste za pola sezone a pri tome postujuci zakon...

Dakle Bogi, ja sam se obracao kolegama koje i licno poznajem da ne nose ribu cak iako je to zakonom dozvoljeno jer su nam reke sve vise prazne a neke i potpuno...Oko nekaznjenog krivolova i zabranjenih tehnika necu da govorim, to nema nikakvog smisla

bogi

Senior member
Učlanjen(a)
13.01.2008.
Broj reagovanja
0
sasats je napisao(la):
ako je ne odrzivo , onda nema nade za nase salmonidne reke  :yeswink: sve preko tih para je tek ne odrzivo jer ce veoma mali broj ljudi platiti vise a da ode godisnje par puta do te reke , jos ako hoces da pecas na dve , tri  :doh:
ipak ce srbija ostati zemlja malih pastrmki i c&R ribolovaca  ;)
greška je Sale u tome što vrlo često se prvo usrede na bruto-neto zaradu i ekonomiju....sve se da lako rešiti ali sa pravim ljudima i sa odrešenim rukama u vidu kažnjavanja svakog prekršioca i to ne malom nego veoma velikom novčanom kaznom i recimo čak nekom strogom zabranom pecanja na dve tri godine pa ko voli nek izvoli...nego kod nas prvo daj doplate i jake cene dozvola, a nikad se reci ne vrati ni jedna trunka od toga...recimo nekad je lopatnica bila brižno čuvana zahvaljujući jednom sudiji iz kraljeva.. bila je recimo zabrana pecanja 6 godina i jedan deo lopatnice visoko pod strogim zabranom pecanja uopšte...šteta je samo što taj isti sudija nije poživeo malo duže...poribio čovek iz svog džepa reku zabranio je na 6 godina i posle toga je puštena za ribolov pod strožijom ribo službom...u to vreme ne mogu tačno da se setim ali tu od 96-99 si imao u jednoj maloj reci pastrmke od po pola metra...svi ribolovci koji su kršili propise u to vreme su je zaobilazili u širokom luku jer se dešavalo da su im i pantalone skidane i pretresane...e kako to biva nadje neko da se bavi ekonomijom i prilivom novca u udruženje pa naprave revir, pa se to snimi čak je i blaf bio tu snimao...pa se poribi i kalifom...raj za mušičare da bi na vrh nekih tri četri meseca imao gotovo praznu reku nego što je bila i na kraju kao šlag na tortu radili su i agregati...ja ne vidim da bi se reka osiromašila ako se nosi riba u propisanoj meri i količini jer sve ispod toga uvek je tu u reci jedino ako se misli i na to da se ponese kući...

bogi

Senior member
Učlanjen(a)
13.01.2008.
Broj reagovanja
0
strashni je napisao(la):
Bogi ja ne mesam babe i zabe nego si ti povrsan, na ovom nivou komunikacije koji mi mozemo da sprovedemo, a  to je da se zakon kakav takav mora postovati a definitivno je los, jedino mozemo da apelujemo jedni na druge da se ribe ne nose kako bi imali da ih peckamo za gust. Ja ne mogu da jurim po Uzicu ko je pokrao njihove pastrmke a sve se to zna, cak i Gradac koji se cuva na kraju sezone ostane bez krlja pa na pocetku sledece sezone preko noci nakokaju opet i tako u krug a za reke gde je dozvoljeno nosenje necu ni da pricam.

Sto posto stojim iza tvrdnje da jednu Djetinju, Gradac ili Moravicu samo musicari mogu da pociste za pola sezone a pri tome postujuci zakon...

Dakle Bogi, ja sam se obracao kolegama koje i licno poznajem da ne nose ribu cak iako je to zakonom dozvoljeno jer su nam reke sve vise prazne a neke i potpuno...Oko nekaznjenog krivolova i zabranjenih tehnika necu da govorim, to nema nikakvog smisla
pa ako hoćemo bar trunčicu da se ugledamo na slovence onda se kod njih treba i raspitati malo bolje ali oni su to rešili na samo jedan način smeće i krivolov samo jake novčane kazne, a ne mrtvo slovo na papiru...i ovaj doktor onaj sudija ili policajac...toga tamo nema...ti možeš da apeluješ dugo tako na kolege i na kraju nećete imati gde da lovite pastrmku jer je neće imati uopšte više...
...vidiš ne mislimo isto, poštujući zakon nikad ne možeš počistiti jednu pastrmsku vodu jer uvek ostaju one ribe koje su ispod propisane dužine...ja bih se samo složio da se donja mera podigne na trideset i da recimo postoji i gornja mera recimo 40 cm i to bi bilo to, jednu za poneti...a na iole divljoj vodi se ne love tako lako primerci preko mere tj. i preko 25 cm više i češće se love oni primerci ispod mere...no da batalim ja više znam da na takav način tj. vaš nikad u ovoj zemlji neće da se reši ništa ne da sam ubeđen nego je tako...osvrnite se malčice oko sebe...to nas prati na svakom koraku ne samo na rekama iste stvari se dešavaju i u drugačijim vrstama da ih nazovemo sportovima plus ostale grane jednog ovakvog društva u jednoj ovakvoj zemlji...

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
Druze sve sto ti kazes apsolutno stoji ali ja ne mogu da uticem niti na zakon niti na njegovo sprovodjenje, mogu samo na nivou forumskih prica da razmenim rec, dve...Svako prvo treba da krene od sebe i svojih bliznjih...kad sam uhvatio svoju prvu pastrmkicu na Radovanjskoj reci gledao sam je kao nesto najlepse na svetu i pustio i naravno sve posle nje...

juce smo bili na Rzavu, Sendenca i Jovancha nasli tri samice ili kako se vec zovu i naravo pokidali, isekli i pobacali, namenjene pastrmkama...tuga ziva :doh:

lorenco[SLO]

Senior member
Učlanjen(a)
13.08.2010.
Broj reagovanja
0
ovde kod mene ima reka Kokra. ribe je bilo nekada...stvarno puno, ribe ima i danas koliko toliko. ali. sta nam se desilo sa lipljenom?, takodje i potocna pastrmka jako upada. jos 3 godine nazad imali smo lipljena to je bilo cudo. bilo je tu i kapitalaca velikih preko 50, cak 56 cm mislim da je bio ufacen.
stanje danas: 1 lipljen na 1 km, i to jos samo u odredjenom delu vode, gore vise ga nema nit ga je ikad bilo.
krivac? pojedini ribolovci koji su naucili da pecaju nimfom, te su se kasnije hvalisali kako imaju punu skrinju lipljena. to je za mene sramota od takvih ljudi, ali za to se oni ne sekiraju. samo prenesu svoje znanje na drugu reku i cinu isto s**nje. da su se drzali propisa, znaci 1 lipljen na ribolov mozda se steta i nebi toliko poznavala, al to se brzo preokrene u propast kad se kuci odnese od 3-5 lipljena ili pak potocne pastrmke na ribolov.
evo bas juce mi jedan ribar pokazivao slike od potocne pastrmke 63 cm. pitam ga, sta si uradio sa njom? kaze.. razrezao i dao komsiji.  :tbumb:

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Ja sam čuo da se u Sloveniji bave krivolovnim radnjama oni što su došli sa strane tj ponajviše iz Bosne ,inače ne mislim ništa loše o ljudima iz Bosne u globalu da se ne shvati pogrešno ali ovako se priča...

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Šone je napisao(la):
Ja sam čuo da se u Sloveniji bave krivolovnim radnjama oni što su došli sa strane tj ponajviše iz Bosne ,inače ne mislim ništa loše o ljudima iz Bosne u globalu da se ne shvati pogrešno ali ovako se priča...

Gde li se to samo prica o krivolovu na nacionalnoj osnovi bas me zanima?

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Ja bih na tvom mestu izbegavao to drustvo u Sloveniji koje ti prica takve price...

Bahus

Full member
Učlanjen(a)
05.07.2011.
Broj reagovanja
0
zdravo .. gospodo musicari,covek ne treba da menja svet oko sebe,vec samog sebe ,svoje postupke i svakim danom preispita svoje stavove,ako bi smo se bavili drugima gde bi nam bio kraj,vidim da je dosta nas vec promenilo misljenje samim tim vec kad je uzeo ovaj cudesni prut u ruke ,mi vec svojim malim doprinosom cinimo cuda,do pre par godina nije bilo ni musicarskih revira po zemlji srbiji takvi su kakvi su ali se nadamo da ce biti bolje,dok nesto radite svi vas smatraju ludim a kad uspete oni kazu,da ste imali srece.a ko to od vas kaze da se pastrmka u sloveniji na samom reviru ne hvata zivim mamcem vara se i to medju slovencima taj folklor i dalje postoji ja vide mojim ocima ha,ha,pojedincima jos uvek se cini da je tamo u tudjem dvoristu bolje..mi smo na crnoj i radovanjskoj reci napravili musicarske revire i nismo se razorarali jer nismo ni ocekivali da ce biti bolje.nase reke su davno opustosene ostalo je svuda jos po nesto.kod nas postoji veliki optimizam po ovom pitanju nemozemo preko noci imati pastrmke oko pola metra.nas narod je gladan a gladan covek nemoze zdravo da  razmislja . 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
@Bahus, dobro nam došao i hvala za doprinus na ovome forumu i svetu mušičarenja. Istina je to i žalostna je da i u SLO imamo još uvek takve koji love pastrmku na za nas ne prihvatljive načine. Također, u zadnje vreme porastao je broj krivolovaca ili je porasla njihova aktivnost  :blush:

saleja

Senior member
Učlanjen(a)
14.07.2010.
Broj reagovanja
3
Vala bas lepa pegava, al to uzeela bambulu??? ja sam danas  presao 100km praznih voda ,,, ,mmmmm,,,, deprrreeesssiijaaaa...

sale guitar

Senior member
Učlanjen(a)
18.03.2009.
Broj reagovanja
0
Lep dan kao sto veli shone samo sa par ludih stvari.
Velika je vrucina bila tako da nisam mogao da izdrzim vise u kombinezonu pa reko aj da se skinem i rashladim.Skinem sve sa sebe,naravno mokro i okacim na drvo da se susi...uzmem stap i onako u gacama krenem da musicarim (zagazio malo da se ohladim) kad ono na obali prisla krava i skinula mi dugacke gace sa drveta i pojela ih skoro cele,ostalo samo parce (luda krava) ! U tom ludilu dok sam izasao pokusao sam da je odgovorim od ideje ko veli pustice ih..ma jok pojela samo tako.posle mi je bilo krivo sto to nisam snimio.Sva sreca nisu neke firmirane gace simms itd nego Arilje :) tako da sam dobro prosao,tako je mogla i kombinezon da mi pojede visio je tik uz gace.Onda bih morao da pojedem ja nju lepo kuci sa prijateljima :aaa:
Evo malo riba>>>

Prilozi

• 0.jpg
    0.jpg
    117 KB · Pregleda: 139
  • 1.jpg
    1.jpg
    232 KB · Pregleda: 149
  • 2.jpg
    2.jpg
    280,6 KB · Pregleda: 138
  • 3.jpg