Пастрмка 2024

Mlinka

Full member
Učlanjen(a)
10.03.2011.
Broj reagovanja
2.857
... chat gpt iznosi pogrešne podatke, bilo koju činjenicu koju iznese treba nekoliko puta provjeriti, jer se u dosta slučajeva pokaže da nakon više provjera počinje tvrditi totalne suprotnosti i da ne postoje takvi podaci, iako ih je napisao u prvih par odgovora... čak naveo i linkove, trgovine, službene stranice gdje se nalaze podaci, a onda sve to proglasio netočnim...

admir

Senior member
Učlanjen(a)
02.10.2022.
Broj reagovanja
878
Smanjite temperaturu na vašim AI agentima da bi njihov output bio potpuno tacan i baziran na kredibilnim informacijama. 😄

PredragUE

Senior member
Učlanjen(a)
09.12.2014.
Broj reagovanja
105
Wild trout fisheries bi trebalo da znaci ''ribnjak divlje pastrmke'' odn ribnjak u kome se uzgaja divlja riba pod kontrolom strucnjaka.

PredragUE

Senior member
Učlanjen(a)
09.12.2014.
Broj reagovanja
105
Realno kada razmislimo, mi najpametniji, mi da kao čuvamo da se reka oporavi prirodno i tako...naše vode znamo kakve su a kakve su vode Montane ili neke druge....

Jednom je bila prica o Rzavu i drugar kaže pa možda za 300 godina ako pustimo ribu da se sama oporavlja i mresti uz totalnu zabranu, pod uslovom da se za prvih 100 godina nadju mužjak lipljana u Ravnima i ženka u Rogama da izvedu jedan mrest.Poćetni udarac. Mozda tada budemo imali ribe.

Drugari pomirite se sa sudbinom, nema nama pomoći. Nas nekolicina ne može tu ništa protiv profesionalnih muljača, prevaranata i secikesa. Cilj je prodati dozvolu, namestiti riblju osnovu da nema poribljavanja i tako gurati dok se nesto ne promeni, čitaj dok ''društvo u celini ne shvati''...opet 300 godina....

Mlinka

Full member
Učlanjen(a)
10.03.2011.
Broj reagovanja
2.857
Wild trout fisheries bi trebalo da znaci ''ribnjak divlje pastrmke'' odn ribnjak u kome se uzgaja divlja riba pod kontrolom strucnjaka.
to znači da se pusti prirodna divlja riba da se mrijesti tamo gde i živi i maksimalno čuva i ne uznemirava teren gdje se ta riba mrijesti,
što bi trebalo biti normalno, ali danas prirodnjaci gaze mrijestilišta vade spolno zrele ženka, oplođuju ikru, vračaju ribe i misle da su time pomogli prirodi...

easyrider_

Hero member
Učlanjen(a)
25.07.2007.
Broj reagovanja
979
Realno kada razmislimo, mi najpametniji, mi da kao čuvamo da se reka oporavi prirodno i tako...naše vode znamo kakve su a kakve su vode Montane ili neke druge....

Jednom je bila prica o Rzavu i drugar kaže pa možda za 300 godina ako pustimo ribu da se sama oporavlja i mresti uz totalnu zabranu, pod uslovom da se za prvih 100 godina nadju mužjak lipljana u Ravnima i ženka u Rogama da izvedu jedan mrest.Poćetni udarac. Mozda tada budemo imali ribe.

Drugari pomirite se sa sudbinom, nema nama pomoći. Nas nekolicina ne može tu ništa protiv profesionalnih muljača, prevaranata i secikesa. Cilj je prodati dozvolu, namestiti riblju osnovu da nema poribljavanja i tako gurati dok se nesto ne promeni, čitaj dok ''društvo u celini ne shvati''...opet 300 godina....
Slazem se... koliko god da pokusavam da ne budem pesimista, sve ukazuje na to da idemo u rupu...
Posmatram potoke i rjecice ovdje gdje zivim... nema neke mega hemije, ali vode je sve manje i ribe je sve manje (divlje skoro pa i nema)... nece na dobro... nazalost...
Dozvolu sam kupio za ovu sezonu i shvatio da ce to biti "kupleraj-pecanje" ove godine (a i narednih)... 90% je ubacene ribe kojoj su peraje nerazvijene, kojoj su poklopci skrga osteceni tj skraceni i sl...
Veliki jad me uhvatio kad sam shvatio da sam ja u ovim vodama "otpecao svoje" u zadnjih 13 godina... buducnost: traziti neke bolje vode na vikend ili par dana... dnevna karta od 60+€... nije to moj fazon... al eto na to se svodi...
Rupa...

Филип

Junior member
Učlanjen(a)
13.07.2023.
Broj reagovanja
216
Људи, колико год да је лоша ситуација на рекама и остало мало рибе, верујте ми да Бог то уреди да се риба нађе и измрести, да се чува од сваког криволова за 5 година би се рибљи фонд приметно опоравио, за 10 година већ би било лепих примерака. Једино ако је отров пуштен па у реци није остало ништа живо па мора да се убаци нешто. Увек Бог сачува довољно рибе да може сама да се опорави. То сам пратио на једној реци и знам поуздано. Ни суша ни криволов нису уништили реку на којој пецам, рибе опстају и боре се..

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.656
Ne pričam ono sto znam preko AI, vec sam oricao sa covekom kome je to profesija, i to pre xx godina. Nije to nista novo, ljudi su samo poceli da cuvaju... Prosto. Meni je poribljavanje gradca sa onim gadnim ribama uvek bilo nejasno...

PredragUE

Senior member
Učlanjen(a)
09.12.2014.
Broj reagovanja
105
Људи, колико год да је лоша ситуација на рекама и остало мало рибе, верујте ми да Бог то уреди да се риба нађе и измрести, да се чува од сваког криволова за 5 година би се рибљи фонд приметно опоравио, за 10 година већ би било лепих примерака. Једино ако је отров пуштен па у реци није остало ништа живо па мора да се убаци нешто. Увек Бог сачува довољно рибе да може сама да се опорави. То сам пратио на једној реци и знам поуздано. Ни суша ни криволов нису уништили реку на којој пецам, рибе опстају и боре се..
Druže, neki od nas nemaju vremena da sačekaju ono sto nikada nece doći ( ili ajde optimistički, da sačekamo to što ti kažeš)...moramo da shvatimo da ne valja sistem..odn nema ga ili je sistem napravljen da izvuče zadnji dinar nama ribolovcima a na štetu voda i ribljeg fonda....

Филип

Junior member
Učlanjen(a)
13.07.2023.
Broj reagovanja
216
Druže, neki od nas nemaju vremena da sačekaju ono sto nikada nece doći ( ili ajde optimistički, da sačekamo to što ti kažeš)...moramo da shvatimo da ne valja sistem..odn nema ga ili je sistem napravljen da izvuče zadnji dinar nama ribolovcima a na štetu voda i ribljeg fonda...
То је тачно све дословце брате. Ја сам само рекао шта је најбоље, да се сачува мрест и риба остане аутохтона, а да обнова може трајати неколико година. Битно би било да то почне, па неко ће је дочекати делимично, неко у целости, треба гледати и на млађе генерације што долазе, а не само на нас.. :)

radodeyan

Senior member
Učlanjen(a)
10.08.2006.
Broj reagovanja
91
U mojoj 45 godina dugoj ribolovačkoj karijeri, pecam od 10.god., čuvare sam video ukupno 3 puta. Jednom na jezeru Ćelije, jednom na Moravici i jednom na Drini.
Na Moravi sam video ljude sa fantomkama, kako usred dana strujom love ribu, ali čuvare nikada.
Ima još toga, ali da ne širim.
Koliko ja znam, klubovi koji dobijaju vode, imaju obavezu da ih čuvaju, proučavaju riblji fond i poribljavaju.
Znači, ništa od ovoga se ne radi.
Ne razumem zašto se ne bi poribljavale reke, autohtonim ribama. Svuda oko pastrmskih voda postoje ribnjaci. Angažovati ih na nekoliko sezona nije nemoguće, ali košta.
Pare dajemo, ali to se ne vraca.
Posebna priča je zagađenje voda. Kanalizacije su postale normalna stvar.
Dok se nekome ne oduzme kuća da se naplati kazna, nema pomaka na bolje.
A ovo se neće desiti, ako se ne promene neke stvari u državi.

radodeyan

Senior member
Učlanjen(a)
10.08.2006.
Broj reagovanja
91
U mojoj 45 godina dugoj ribolovačkoj karijeri, pecam od 10.god., čuvare sam video ukupno 3 puta. Jednom na jezeru Ćelije, jednom na Moravici i jednom na Drini.
Na Moravi sam video ljude sa fantomkama, kako usred dana strujom love ribu, ali čuvare nikada.
Ima još toga, ali da ne širim.
Koliko ja znam, klubovi koji dobijaju vode, imaju obavezu da ih čuvaju, proučavaju riblji fond i poribljavaju.
Znači, ništa od ovoga se ne radi.
Ne razumem zašto se ne bi poribljavale reke, autohtonim ribama. Svuda oko pastrmskih voda postoje ribnjaci. Angažovati ih na nekoliko sezona nije nemoguće, ali košta.
Pare dajemo, ali to se ne vraca.
Posebna priča je zagađenje voda. Kanalizacije su postale normalna stvar.
Dok se nekome ne oduzme kuća da se naplati kazna, nema pomaka na bolje.
A ovo se neće desiti, ako se ne promene neke stvari u državi.
U Bugarskoj je dozvola 15.43 eura za šest meseci.

Vrh Dno