Polipropilen

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Sve cesce se pominje ovaj materijal, koji ja koristim i za izradu krila i tela, a ponekad i nozica i repova! Nabacah jednu omanju gomilu traka od ovog materijala u skener i evo slike:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
dali sam farbas ili? Zanima me kako se farbaju takvi materijali, pa
ako bi to podelio sa nama
unapred ti fala ;-)

Verujem da i drugi to znaju, npr. sumadinac. Bas me zanima kako radite umetnu travu za skobalja, vi koji to radite. A buduci da muhom nazivamo i strimere, i raznorazne miseve, zabe, pijavice i tralala ja bih tu umetnu travu koristio na musicarski nacin, a sigurno neko vec i lovi tako. Nadam se da sa ovim nisam previše egzotičan za one koji love samo pastrmku i lipljana sa "muhom" ;-) :)

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Farbanje vrsisi bojama za tekstil koje mozes da pronadjes u radnjama za hemijsko ciscenje ili u nekim drugim gde se prodaju boje, ta boja je u prahu i rastvara se u vodi, ali je dosta jaka tako da kada budes farbao moras da vodis racuna koliko stavljas, u vodu i lonce u kome zelis da farbas dodas sircetne kiseline, npr. u razmeri 1:10 vise vode nego kiseline, malo kuhinjske soli, stavis polipropilen u lonce i kuvas, slobodno moze i da vri, nece da sagori, i kad dobije boju onda properes u hladnoj vodi osusis i to je to. Kiselina se dodaje da bi boja bila postojana. Tako isto se farba i vestacka trava koja je ista kao i prirodna, samo sto za nji koristim neke aditive da bi se dobila boja prirodne u pet nijansi, zuto zelena(boja mlade trave), svetlo zelena, malo tamnija zelena, tamno zelena(zrela trava), trula trava.

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Mislim da je nemoguce loviti skobalja na taj nacin, jer travu moras da plasiras na dno, sto je tesko, potebno je zadrzavati travu kako bi se ona rasperlijala u vodi i licila na prirodnu, sto se moze sa lakocom uraditi stopovanjem plovka, na filamet kako ga ljudi u zargonu zovu, vestacku travu uzima samo kupan skobalj, znaci komadi iznad kila, ne znam sto ali tako je. Mislim da je nemoguce na taj nacin pecati jer skobalj uzima travu kao i dugu hranu na specifican nacin, kada je snimu isisava je u usnu duplju, ukoliko oseti da je nesto sumljivo ili da nije po ukusi ispljune neverovatnom brzinom, znaci to da vidis na taj nacin na koji ti mislis je prakticno nemoguce, a sa plovkom je izuzetno lako, ali se desava ako se ne kontrira na vreme, dosta promasaja jer istu ispljune.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ja nikad nisam probao da ofarbam polipropilen. Mislim da je to veoma tesko, ali ako Sumadinac kaze da je farbao, poverovacu. Ipak, mislim da je najbolje naci adekvatnu boju, koja je u samoj "srzi" materijala.
O musicarenju skobalja na vestacku algu bi trebalo pisati posebno, jer postoje takva iskustva. Nije tacno da je to nemoguce, naprotiv. Mozda bi u Drini bilo tesko, ali postoje i drugacije reke pune skobalja, poput Morave, Timoka, Nisave... A tek reke u Sloveniji!
I jos nesto. Rec filament je valjda latinskog porekla i znaci vlakno, zilica.

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Mix sto se tice farbanja budi 100% siguran, jer je u mom gradu postoji fabrika tepiha, u kojoj radi gomila ljudi mojih prijatelja, jeste po stecajem, ali to nije bitno. Nacin na koji su oni u farbari farbali filament taj nacin sam i opisao, na isti potpuno sa sircetnom kiselinom, ali su dodavali neku drugu so jeftiniju, na cijoj je bazi i kuhinjska so, znaci 100% provereno, ja imam filament koji je ofarban pre 10 godina a nije tenuo ni malo, znaci 100% postojan.

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Ja nikada nisam koristio ovaj materijal u svrhe izrade muva a korisitm ga sa skobalja pre nego sto sam poceo da musicarim pre 10 godina. Mozes li malo vise nesto reci o njemu za sta ga koristis, ako nije tajna, i ako imas neke muve osim sedge-a, koje su pravljene od ovog materijala. Ja nemam tajni u ovoj oblasti sve sto znam ja znaju i drugi, nisam sebican, cak mogu coveku koga ne poznajem da kazem gde da ode na Drini da peca lipljena ili nekoj drugoj reci, gde ga ima ko pleve, sto neko ne bi rekao ni rodjenom bratu.

machak89

Junior member
Učlanjen(a)
26.07.2006.
Broj reagovanja
0
Mix, da li je to mozda ovaj materijal...
Kada ga uzmem vise u ruku, mislim kolicinski, pocinje kao da skripi...
Ako je ovo neki tip polipropilena, imacu ga na tone...
Ajde pisite...
Pozdrav...

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Sumadinac, recept za farbanje polipropilena je toliko dobra stvar, da jos ne mogu da poverujem. Probacu. Ako uspe, postavicu tvoju sliku iznad svog radnog stola i to, u galeriji velikana!
Otkud ti ideja da neko ovde prikriva ono sto zna o musicarenju i primeni polipropilena. Vec sam napisao da ga primenjujem za izradu krila, tela, repa, pa i nogu musica.
Machak, to je polipropilen.
Samo, pazite. Ovaj materijal moze biti finiji i grublji. Na tepisima je prilicno grub, ali to je bio najlaksi nacin da prepoznate taj materijal. Ako hocete finiji, udjite u kinesku prodavnicu i razgledajte malo kaiseve na torbicama i slicne stvari. Moracete da istrazujete. Obidjite i prodavnice obucarske opreme...
Culi ste za ANTRON? Da li je to polipropilen? Sta mislite?

machak89

Junior member
Učlanjen(a)
26.07.2006.
Broj reagovanja
0
Ovo kod mene je onda neki malo mekaniji polipropilen...
Ovaj se kupuje za pletenje dzempera, prsluka i ovde kod nas je naziv, shtrena, makar tako sam cuo da ga zovu, ali sam siguran da ima neki drugi naziv... Provericu kod jedne krojacice, pa cu da vam javim tacan naziv, da mozete da kupite...
A mnogo, mnogo je jeftin...

ducia

Senior member
Učlanjen(a)
26.11.2005.
Broj reagovanja
0
Nisam siguran za PP ali PE (polietilen) se boji pomocu Masterbach-a koji se pri proizvodnji mesa sa sirovinom u odredjenom procentu da bi se dobila prava nijansa. Tako obojen PE (mozda i PP) "drzi" boju dok postoji a koliko ce da traje zavisi od procenta UV stabilizatora koji se dodaje.

P.S. ponavljam iza ovoga stojim kada je u pitanju polietilen a raspitacu se kod kolega da li znaju kako se boji PP

Isto tako mislim da Sumadinceva prica ima smisla posebno onaj deo sa sircetnom kiselinom obzirom da je skoro nemoguce da PP primi boju "na suvo" i mora biti tretirana zbog razlike u tenziji (kvasljivosti) povrsine boje i povrsine PP-a.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Pogledajte ovaj ufrckani polipropilen. Razvlaci se kao opruga i ima trostruko vecu povrsinu niti. Musica sa krilima od ovoga pliva kao Dzoni Vajsmiler!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
A sta je ovo?!?! Dubbing od polipropilena, antron made by Mixmasterove makaze. I Sumadinac jos kaze da MM stekuje fazone. Ima da me vodi u sred jata najkrupnijih drinskih lipljenova za ovo!

Prilozi

• Dubbing & Mixing.jpg
    Dubbing & Mixing.jpg
    33,1 KB · Pregleda: 357

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
370
Antron, Z-lon, Orlon, polipropilen, pa i Enrico Puglisi fibers (EP fibers), Widow Web, Hi-Vis, su razlicita imena za vrlo slicna vlakna. Antron je bilo zasticeno ime proizvoda kompanije DuPont, a radi se o poli-lobalnom vlaknu koje ima fantastican odsjaj. Z-Lon je popularisao davno John Betts kao zamenu za antron sa jos boljim optickim karakteristikama (i zaista nesto je svetlucaviji od antrona, ali je razlika vrlo mala). On je i ufrckaniji, nesto kao Mixovo vlakno na gornjoj slici.

Vidjao sam polipropilen koji je nesto manje svetlucav od Antrona ili Z-lona, ali na musici ta razlika postaje apsolutno beznacajna. Orlon je jos starije vlakno, secam se da ga ja puno koristio pokojni Andrija Urban za dabing mesavine. Mislim da je doslo upravo iz industrije tepiha.

Pored tepiha, polipropilensko vlakno se moze ponekad naci u gajtanima od pegli i drugim debljim elektricnim gajtanima.

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Nema problema samo se najavi i idemo, organizovacu smestaj i ostalo sve na nivou, samo se javi!

Vrh Dno