dr.lucky je napisao(la):
Ja samtram da svi treba da imamo uticaja na ono sto je bitno.
Ne Lucky, nisi u pravu. Ni lekaru se ne serenda kako da te leci da prezivis, ni inzinjeru kako da ti napravi kucu da se ne srusi, ni bilo kom majstoru kako da ti opravi sta-ti-vec-opravlja, jer ce te svako od njih ako prekrdasis oterati na majcino mesto!
Vi pisuci na ovom forumu kako ste pisali (a vidim da neki nisu ni pazljivo procitali engleski forum, a postuju punopravno; takvi uhvaceni u tome padaju na ispitu odma' bez pardona, jel?) pretendujete to da radite, a ja nemam ni zivaca, ni potrebe da vas ubedjujem u suprotno kad niste u pravu. Nepoznavanje koje se pokazuje (npr. neretvljanske pastrmke u Nisavi i kojesta drugo) nije razlog cak ni za oprez u tvrdnjama, a kamoli za izvinjenje zbog pricinjene neprijatnosti. Stoga nema ni svrhe truditi se - i ja sam samo musicar koji posle ovde ispisanog moze da se opusti motajuci muvice, parajuci antronske gumice, pregledajuci slicice, citajuci knjizice i cekajuci prvi mart.
dr.lucky je napisao(la):
Ako ti nije smorno i ako imas vremena i volje, Pedjo molim te da napises sta i kako moze da se uradi sa rekama u koje su ubaceni varijeteti kojima nije tu mesto.
Nista. Ne treba raditi nista. Samo odrediti visoku duzinu za izlov i strvinarski cuvati reku i lokalno sudstvo napaliti da salje u zatvor i cepa vestacenja i donosi presude sa ludacki visokim kaznama. Prirodna selekcija ce sama odradjivati svoje u srednjo- i dugorocnoj vremenskoj skali. I nije bas mnogo smorno, ali ovo se kao i automehanicarski zanat uci. Nije valjda da kad popravljate kola preslisavate i majstora o radu vankel motora? Ako nemate inicijalno poverenje u neciju strucnost, to je vas problem, a ako se i ne slazete, ima i pristojnih nacina da se to stravi do znanja.
A proizvodjaci pastrmke neka je prave, dime, filetiraju i prodaju restoranima. Bice skuplja od duzicaste (mada ni ovoj drugoj nista ne fali u tanjiru). Nece propasti. Mali obim (do 2 - 3 %) na svakih 10ak godina, u slucaju steta poribiti nece napraviti veliku stetu, ali stalna praksa poribljavanja je na duze staze pogubna.
Pastrmke iz Nisave nisu iz sliva Neretve. Niti su atlantske. One su iz drugog sliva i bitno razlicite od onih iz sliva Neretve.
Mixmaster je napisao(la):
Bogdane, nikog Mixmaster ovde ne podjebava. Ono što mislim, to i pišem, a o ovoj temi bih mogao i knjigu da ispišem, pa da je prodajem studentima biologije da uče iz nje.
Ne zajebavam se. Tako zaista mislim.
Odavno sam svestan da su gornji redovi istiniti. U tome, je, na zalost, glavni problem. Ozbiljno i odgovorno tvrdim, po cenu cegagod. Bar meni je takva komunikacija apsurdna; kako bi zvucalo kad bih npr. napisao "a o ovoj temi bih mogao i knjigu da napisem pa da je prodajem nishkim musicarima da uce o musicarenju iz nje?" Zar ne zvuci budalasto? Na zalost, ja nemam izgleda usadjen psiholoski mehanizam da predjem preko ovakvih stvari u nekoj ozbiljnoj raspravi, jer ulazenjem u ozbiljnost rasprave i time davanjem legitimiteta sagovorniku unapred ga uvazavam i ocekujem isti odnos, bez obzira na eventualno neslaganje.
U potpisu
Sadam Husein