Problem sa rasklapanjem

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
15

Pre neki dan mi se desilo nesto nenormalno. U ribolovu spojim motku i pecam njome ceo dan. Na kraju- surpriseeeeee, ne mogu da rastavim dva dela (motka je petodelna),
Dali ima sa time nekakve veze hladnoca ili sam ja nezdravo jako spajao delove. Bitno nemogu sve delke rastaviti.
Ako neko ima pametan predlog za resavanje ovog problema  neka se otvori

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
več smo pisali o ovome ali ne sečam se gde, mislim da je bila baš tema o tome...no, nema veze.

probaj ga ugrijati fenom za kosu ali ne preteruj sa toplotom i blizinom...možeš probati i vruču krpu...dok sam bio u poseti familiji jednom mom rođi se zaglavio karbonac (varaličarac)....kada smo se vratili u stan sam uzeo fen i zagrijao te spojeve i onda na cimaj (bez okretanja i uvijanja) razštekali motku, jedan za jedan kraj drugi za drugi i vuci...

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Seb od grejanja ce materijal jos vise da se rasiri i "nabrekne".

Kuzma, sila Boga ne moli, nastekao si ga na silu tako ga i rastekaj. Treba ti jos neko i to je najsigurnije resenje da ga rastekas pravo baz uvijanja. Slobodno vucite jedan na jednu a drugi na drugu stranu i bez obrtanja oko svoje ose delova stapa

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Ako se greje mora samo gornji (zenski deo), ali lepo kaze Simps, jedan deo ti drugi zena, komsija........ i vuci, svako na svoju stranu.... P.S. Nijedan stap nije odoleo ovom postupku 8)

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Grafit je solidan toplotni izolator, tako da jako tesko mozes da grejes gornji deo negde dalje od spoja. Ako grejes spoj, grejes i donji deo pa si opet na nuli.
Ali u pravu si Gringo, ni jedan stap do sada nije odoleo postupku razvlacenja izmedju dve osobe.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
ukljucicu se u raspravu jer sam dva puta imao isti problem  :yeswink:
prvi put na pecanju pastrmke sa cervorkom ,a drugi na moravi sa peticom.oba puta je bila kisa i malo hladnije vreme ,pa neznam mozda ima veze sa tim  :( ...moguce da je se zbog razlike temperatura stvorio vakum u spoju ....
oba puta sam problem resio tako sto je stap stajao nekoliko dana u sobnoj temp. i treci ili cetvrti dan rastavio se neverovatno lako.ja savetujem da pokusas da sacekas par dana ....

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
Moj drugar redovno krvnicki spaja delove pa posle zavrsenog pecanja nas tojica vuku da razdvoje.
To radi iz straha da mu se od mahanja ne izvuku delov i kasnije pri kontri pukne. Racionalan strah, neracionalno nabijanje dela u deo  :bye:

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Treba Vas dvoje, najbolje ti i tvoja žena!!! Ti za jedan kraj, ona za drugi i vucite (ravno, ne uvrćite u osi)!!! Ovo radi uvek :D
Ja ovo najozbiljnije napisah, probaj!!!

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Milanče je napisao(la):
Treba Vas dvoje, najbolje ti i tvoja žena!!! Ti za jedan kraj, ona za drugi i vucite (ravno, ne uvrćite u osi)!!! Ovo radi uvek :D
Ja ovo najozbiljnije napisah, probaj!!!

Sa zenom uvek ide prvo vuci pa onda guraj :D

fly fishing

Newbie
Učlanjen(a)
30.09.2009.
Broj reagovanja
0
Kad razmontiraš štap namaži u tankom sloju muške djelove štapa sa grafitnim voskom koji je baš za to namjenjen.
To se meni znalo desiti zbog vlage i vode na dijelovima štapova, vjeruj grafitni vosak pomaže :tbumb:

lazza

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
06.12.2005.
Broj reagovanja
2
Dobrodosao fly fishing! :)

Kuzma za stap, zena za kuzmu... povuci potegni, iscupase GA!

brankoogi

Senior member
Učlanjen(a)
06.08.2008.
Broj reagovanja
0
I obična bela parafinska sveća rešava problem. Čuva štap da se na spojevima ne "izliže" od upotrebe i sprečava da se delovi zalepe. Muški deo se 3-4 puta prevuče parafnskom svećom po dužini spoja i to je to.

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
15
  Stap mi je vec skoro nedelju dana na (toploj) sobnoj temperaturi i ne vredi secanje i cimanje. Zabolese ruke i mene i Anu od razvlacenja i ne vredi ova prica. ???
Pre jedno pola sata sam se cuo sa Senom i on mi je dao drugi savet. Kaze da stavim stap u zamrzivac na pola sata. Posto mu je ovako spojenom duzina oko 1 metra dugacak je za kucni zamrzivac.  Kaze da je preko 50 komada razdvojio na ovaj nacin. On je stapove stavljao valjda u zamrzivac u kaficu, valjda onaj za sladoled. Posle pola sata izlazi bez problema.
  Njegova prica se razlikuje od prethodnih gde ste pominjali grejanje. Posto me visoka temperatura, i njeno dejstvo na grafit plasi, prvo cu probati sa hladnocom. Ako i to ne uspe-onda na vruce. Javljam konacni ishod.
              Hvala svima :bye:

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Hladjenje uvek pomaze, ga gurnem ceo stap u vodu kada preteram sa nastekavanjem. Samo se posle plasim mokrih i klizavih ruku

Vrh Dno