Iako mi je trebalo nekoliko godina da nabavim adekvatan pribor i da se sve kockice poslože uspelo je i meni da ciljano izađem na tzv. kralja/kraljicu naših sltkih voda - Mladicu (Hucho hucho). To je i ujendo moj prvi ff izlazak na Ljubljanicu, divlju urbanu reku. Ta reka na neki poseban način ima posebnu čar. Vrlo je brza i jaka, obale nisu ni malo naklonjene ribolovcu nego zahteva da joj daš sve od sebe da bi te nagradila svojim posebnim šarmom. To uključuje gaženje dubokih i jakih/brzih voda, gubljenje muva zbog kačenja svega i svačega na dnu reke, penjanje po stenama i strminama ali sve to nije ni malo strašno kada se nađeš na toj vodi. Voda je bogata svim i svačim od ribljeg sveta ali to ne znači da če te ovde loviti kao u ribnjaku, zbog jakog/brzog toka zahteva mnogo drugačiji pristup nego druge vode ali ima posebnu čar kada samo malo prokužite šta treba i kako. Da sam bio sam na vodi verovano bi se slabo proveo jer ne bi od takvog izlaska imao skoro ništa. Budući da sam bio počašćen društvom kolege Janeza A. aka "kurare" mnogo toga sam brzo skužio i doslovno uživao u mojim prvim pokušajima da ulovim mladicu. Janez se je pokazao kao pravi domačin i vodič i zato javno kažem Janez hvala
Dao mi je i jasne instrukcije kako na takvoj vodi voditi strimera za mladicu i kakve strimere treba koristiti (koje sam pripremio par dana prije). Vidili smo tri lepe mladice ali ovo definitivno nije bio dan njene raspoloženosti...pretražili smo najbolje terene, sva mesta gde se on često zadržava a ta mesta Janez dobro pozna. Jednostavno danas mladica nije bila raspoložena za lov. Ali ja sam ipak mnogo toga dobio od ovoga dana i vrlo sam zadovoljan iako nisam ulovio željenu ribu. Znam da se ta riba na može uloviti svaki dan več moraš potrefiti dan kada je ona aktivna. Tu sam isprobao svoje nove strimere od Slinky Fibera i pokazali su se kao perfektni...u vodi imaju perfektan rad, perfektnu siluetu ... Slinky Fiber je genijalan materijal....
Nadao sam se da če mladica biti prva riba koju ču dobiti na ovog strimere ali krstio sam ga jednom štukicom...dobro da nije bila neka veća jer bi mi garant pregrizla predvez. I tako umesto mladice ulovio sam štuju tako da ne mogu reći da nisam baš ništa ulovio
Posebno moram da istaknem to, u jednom trenutku dok sam zabacivao ugladam mladicu od 90cm do 1m kako se je digla sa dna i krenula prema sredini ljubljanice....tu mi je adrenalin posebno proradio, kada sam vidio kakvih tu riba ima poludih od sreće...i tako tražim mladicu i iznenada drmne mi nešto po strimeru...ponado sam se da je mladica ali i opet prijatno me iznenadi ova štuja. Imao sam još dva nerealizirana udarca ali verovatno se radi o kakvoj pastrmci ili maloj mladici koja nije mogla da proguta ogromnog strimera...neka, bit če dana za megdana i znam da ču i ja da ih lovim i ulovim - mislim na one metarske
Evo par slika, ove tri prve je uradio kolega Janez a dve zadnje ja
Ljubljanica -Teška i zahtevna reka ali pored svega ima svoju posebnu čarobnost koju trebe otkriti u njoj.

Nadao sam se da če mladica biti prva riba koju ču dobiti na ovog strimere ali krstio sam ga jednom štukicom...dobro da nije bila neka veća jer bi mi garant pregrizla predvez. I tako umesto mladice ulovio sam štuju tako da ne mogu reći da nisam baš ništa ulovio
Posebno moram da istaknem to, u jednom trenutku dok sam zabacivao ugladam mladicu od 90cm do 1m kako se je digla sa dna i krenula prema sredini ljubljanice....tu mi je adrenalin posebno proradio, kada sam vidio kakvih tu riba ima poludih od sreće...i tako tražim mladicu i iznenada drmne mi nešto po strimeru...ponado sam se da je mladica ali i opet prijatno me iznenadi ova štuja. Imao sam još dva nerealizirana udarca ali verovatno se radi o kakvoj pastrmci ili maloj mladici koja nije mogla da proguta ogromnog strimera...neka, bit če dana za megdana i znam da ču i ja da ih lovim i ulovim - mislim na one metarske
Evo par slika, ove tri prve je uradio kolega Janez a dve zadnje ja
Ljubljanica -Teška i zahtevna reka ali pored svega ima svoju posebnu čarobnost koju trebe otkriti u njoj.