Rasina

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Bez obzira na sve,kazu da je voda u rasini ispod jezera znatno cistija i da se cak prolamaju pricice da ima i po koja pegava sto mi je tesko zaverovati mada nikad se nezna..
Iznad jezera je ocajna i ima ponekad pepeljastu boju koja nosi svasta za sobom,te htedoh pitati ovo u vezi sa rasinom ispod jezera ..
Da li stvarno moze da se naleti na PEGAVU iako je temp. vode malo topliji???

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
I meni se tako cini mada mi sa jedne strane malo cudno da dostize temperaturu koja je relativno visoka.
Kada sam napisao ovo imao sam u vidu da istice voda iz jezela ispod brane poput brane na Bovanskom jezeru,a koliko sam imao prilike da vidim i mislim da je dubina na brani mozda cak i oko 30 pa i vise metara...

lazar

Senior member
Učlanjen(a)
10.05.2007.
Broj reagovanja
0
Blue Fox Famozni je napisao(la):
Iznad jezera je ocajna i ima ponekad pepeljastu boju koja nosi svasta za sobom,te htedoh pitati ovo u vezi sa rasinom ispod jezera ..

Ovo si pogreshio,Rasina nikad nije imala pepeljastu boju,to si ti mozda pomeshao sa Blatashnicom koja se uliva u nju pre jezera u mestu Ravni,ona ima pepeljastu boju i jako smrdi :-X  Ovog leta u gornjem toku Rasine moj drug je uhvatio nekoliko pastrmki,a doshla je i do Razbojne mada su to primerci od oko 200g,a neznam da li si chuo da ima i rakova u Rasini iznad jezera i u jezeru,imam sliku rakova pa cu je postaviti. pozz

lazar

Senior member
Učlanjen(a)
10.05.2007.
Broj reagovanja
0
Evo rakova sa Rasine!!

Prilozi

• Untitled-1 copy.jpg
    Untitled-1 copy.jpg
    279,5 KB · Pregleda: 421

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
710
Lepi, lepi... samo u trajnom su trajnom lovostaju :(

lazar

Senior member
Učlanjen(a)
10.05.2007.
Broj reagovanja
0
To kod nas ne vazi,da barem ima ribocuvara sada bi u Rasini plivalo mnogo vishe ribe i bilo bi rakova odavno!!!
Ovog leta su rukama uhvaceni mnogi klenovi iz ove reke,samo sa mog omiljenog mesta je nestalo 6 komada od oko kilogram....a o sitnim klenovima da ne pricham!!!! Dalje shta da se pricha!!  Nadam se da ce se setiti neko  postavi nekog ribocuvara da cuva ovu divnu reku dok je josh takva!!!

nickollica

Junior member
Učlanjen(a)
04.05.2007.
Broj reagovanja
1
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/56/Србија+данас/1186654/Поточне+пастрмке+поново+у+Расини.html

danas na rts-ovom sajtu...

radezamora

Senior member
Učlanjen(a)
04.02.2011.
Broj reagovanja
96
ево данас ја и колега раде мистопољац имасмо среће да заједно посетимо расину поново, игром случаја први пут заборавих прслук кад кренух бициклом на мораву и у повратку се сретох са радом који је моторчићем пошао да ме тражи, и тако за сат времена изађосмо до бзеница и плеша, мислим и да смо обојица задовољни јер закачисмо по десетак, додуше све мање од 20 цм, али лепушкасте, мада ми се чини и да ове са мрестилишта немају тако изразите црвене пеге као ондашње, из времена кад сам био радових година, но нема везе, таман да завршим са пецањем у плешу а видим раде на обали са тадијом, овдашњим рибочуваром који , да скратим причу, говори и даље о ревиру на овом месту, попричасмо о чуварској служби и овдашњим  лошим навикама доброг дела сељака који тамане рибу, досезајући се на разноразне начине, те о неким одлукама да се језерце-брана у селишту дозволи за коришћење, као неколико риболоваца са доплатном карто да могу да пецају, сад да ли би то било само мушичарење јер је ту доста и шарана-видећемо. вратисмо се на стопању да видимо има ли још винограда у чувеној  лазаревој жупи, о чему боље и да не пишем.изгледа да су подједнако радиле на суве, полулаке и отежане нимфе, пошто лов пастрмке у овдашњим рекама сматрам најлакшим  видом вештине, намерно сам искористио само оне мушице које задњих излазака користим на западноморавским барама, исход не гори него на тим барама, наравно природа сасвим другачија, у обе се уклапам. вода средња, предлажем неодлучним да посете ову речицу, можда и загржу, пастрмке има до бруса обавезно, но мислим и низводно с обзиром да се ту улива салмонидна  грашевка!

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
1.016
radezamora je napisao(la):
мада ми се чини и да ове са мрестилишта немају тако изразите црвене пеге као ондашње, из времена кад сам био радових година...

Tačke su nekako blede, više narandžaste nego crvene ?

radezamora

Senior member
Učlanjen(a)
04.02.2011.
Broj reagovanja
96
kad ih izvlacis iz vode vise lice na krkuse-potocne mrene. naravno mi ne mozemo nista uciniti na tome a kako pre dve godine po maloj vodi trazeci  bilo sta sto lici na pastrmku nismo uspeli, i ovo je car, dobit, reka je bila na izdisaju a okolni mestani se cude kako sa ribolovackim stapovima se setamo  po reci,predlozise nam sto i oni rade kako bi uhvatili ribu, uzas! ovaj ribocuvar je za pohvalu, prica da su danas ovde bila jos cetvorica cuvara, a meni se uvek on upise u dozvolu.

FilipRasina

Newbie
Učlanjen(a)
02.08.2026.
Broj reagovanja
2
Poštovani mušičari,

Obraćam vam se kao mladi ribolovac kome je veoma stalo do očuvanja reke Rasine i njene populacije potočne pastrmke.

Rasina je nekada bila jedna od veoma cenjenih pastrmskih voda ovog kraja. Deonica od vodopada Skačak do ulivanja reke Vranjuše, kao i područje ušća Zagrže, ima veliki potencijal da bude prava mušičarska voda. Međutim, stanje na reci je već duže vreme veoma zabrinjavajuće.

Problemi koji ugrožavaju ovu reku su:

- krivolov mrežama i strujom;
- odnošenje ribe sa vode na kojoj bi trebalo da važi princip očuvanja;
- zagađenje i bacanje otpada;
- moguća ispuštanja otpadnih voda u reku;
- smanjen protok zbog različitih zahvata vode;
- veliki pritisak na malu reku.

Pre nekoliko godina Rasina je bila ocenjena kao pastrmska voda prve klase i u nju je pušteno oko 18.000 jedinki potočne pastrmke. Nažalost, danas je stanje takvo da je broj riba drastično opao i postoji ozbiljna opasnost da se ova voda trajno izgubi kao kvalitetno stanište za pastrmku.

Obraćao bih se nadležnim institucijama i ribolovačkom udruženju sa molbom da se više uradi na zaštiti ove reke, ali bih voleo da se uključi i mušičarska zajednica. Smatram da bi veći broj mejlova, poziva i podrške ljudi kojima je stalo do naših voda mogao da pokaže da Rasina nije zaboravljena.

Molim vas, ako ste u mogućnosti, da pošaljete poruku podrške ili zahtev za proveru stanja reke nadležnim institucijama i da pomognete da se skrene pažnja na ovaj problem.

Ne tražim nikakav lični interes, već samo da se jedna vredna reka sačuva za buduće generacije mušičara i ljubitelja prirode.

Imam sastavljen formular koji samo možete kopirati i poslati nadam se da ima musicara koji žele da potroše malo vremena da pomognu ovoj reci.

Predmet: Zahtev za hitan inspekcijski nadzor i preduzimanje mera radi zaštite ribljeg fonda i životne sredine na reci Rasini

Poštovani,

obraćam Vam se kao građanin Republike Srbije i ribolovac koji godinama prati stanje na reci Rasini, sa molbom da u okviru svojih zakonskih nadležnosti hitno izvršite inspekcijski nadzor i preduzmete sve mere neophodne za zaštitu ribljeg fonda i životne sredine na deonici reke Rasine od vodopada Skačak do ulivanja reke Vranjuše, uključujući i područje ušća reke Zagrže.

Smatram da je stanje na navedenoj deonici alarmantno i da postoji ozbiljna opasnost od trajnog narušavanja ovog izuzetno vrednog pastrmskog staništa ukoliko se hitno ne preduzmu odgovarajuće mere.

Pre nekoliko godina ova reka je ocenjena kao pastrmska voda prve klase, nakon čega je izvršeno poribljavanje sa oko 18.000 jedinki potočne pastrmke. Međutim, danas je brojnost potočne pastrmke drastično smanjena i na pojedinim delovima reke gotovo da je više nema. To ukazuje da postoje ozbiljni problemi u zaštiti ribljeg fonda i očuvanju staništa.

Na osnovu višegodišnjeg praćenja stanja na reci uočeni su sledeći problemi:

- učestali slučajevi krivolova mrežama i električnom strujom, naročito tokom noći, ali i u dnevnim časovima;

- iznošenje ulovljene ribe sa mušičarske deonice na kojoj je propisan režim ribolova „uhvati i pusti“, kao i nepoštovanje propisanog režima ribolova od strane pojedinih ribolovaca;

- velike količine otpada u koritu i priobalju reke;

- osnovana sumnja na ispuštanje otpadnih voda u reku, zbog čega je potrebno izvršiti kontrolu svih potencijalnih zagađivača, uključujući ribnjake, ugostiteljske objekte i druge privredne subjekte koji posluju uz vodotok;

- značajno zahvatanje vode za potrebe navodnjavanja, kao i smanjenje prirodnog protoka usled drugih zahvatanja vode, što dodatno ugrožava opstanak potočne pastrmke;

- veliki ribolovni pritisak na malu planinsku reku, naročito tokom vikenda i u turističkoj sezoni.

Posebno želim da ukažem na činjenicu da se na mušičarskoj deonici održavaju takmičenja u varaličarenju. Molim da nadležni organi provere da li je organizovanje takvih takmičenja usklađeno sa važećim režimom ribolova i ciljevima očuvanja ribljeg fonda.

Takođe, tokom dugog niza godina gotovo nikada nisam uočio prisustvo ribočuvarske službe na ovoj deonici, uprkos tome što je reč o području koje je pod velikim pritiskom krivolova. Zbog toga molim da se izvrši kontrola rada korisnika ribarskog područja i organizacije čuvarske službe, kao i da se utvrdi da li se zaštita ribljeg fonda sprovodi u skladu sa zakonom.

Trenutno ne posedujem fotografije i video-zapise, ali sam spreman da ih naknadno dostavim, kao i da izađem na teren sa nadležnim inspekcijskim organima i pokažem lokacije na kojima su navedeni problemi uočeni.

Molim da, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, izvršite:

1. hitan inspekcijski nadzor na navedenoj deonici reke;

2. pojačanu kontrolu i suzbijanje krivolova;

3. kontrolu kvaliteta vode i utvrđivanje svih mogućih izvora zagađenja;

4. kontrolu zakonitosti zahvatanja vode iz reke;

5. kontrolu rada ribočuvarske službe i korisnika ribarskog područja;

6. procenu stanja ribljeg fonda i razmatranje potrebe za dodatnim merama zaštite i planskim poribljavanjem, ukoliko za to postoje stručni uslovi;

Rasina predstavlja prirodno dobro od velikog značaja za biodiverzitet, ribolov i razvoj održivog turizma. Uveren sam da je očuvanje ove reke zajednička obaveza svih nas i da se njen dalji nestanak može sprečiti samo odlučnim i blagovremenim postupanjem nadležnih organa.

Molim da me, u skladu sa zakonom, obavestite o preduzetim radnjama i rezultatima izvršenog nadzora.

S poštovanjem,

Ime i prezime

Adresa

Broj telefona:

Datum:

!!!! Hvala svima koji žele da pomognu.

Bistro

Vrh Dno