Razlika izmedju septem. i oktob. pastrmke

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Pitam se, po cemu se razlikuje pastrmka ulovljena septembra od one koja se ulovi oktobra? I jedna i druga su pune ikre, koju se spremaju da poloze. Kazu da ako ulovis pastrmku oktobra unistavas veliki broj potencijalne mladji, ali nikakva steta ako je ulovis septembra, avgusta, jula... Istu ribu!!?!
Ja kazem da je to velika glupost i da, ili uvek oslobadjaj pastrmke ili ih uvek nosi kuci. Svejedno je kad ces to ciniti.
Htedoh reci:
LOVOSTAJ SUCKS!

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Koja je razlika izmedju gola postignutog u 90-om minutu i onog postignutog kada svi odu u svlacionicu? :hammer:

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Dobra tema. Po meni razlika ne postoji. Vec u novembru je druga prica, pastrmka je u mrestu i na bojistu, muzjaci napadaju varalice - strimere ne da bi jeli vec da bi ih oterali. U mnogim zemljama i oktobar je sezona, a u Danskoj ako uhvatite ribu u "svadbenom ruhu" morate je pustiti i usred leta!!! Oktobar je nekada jedan od najlepsih meseci za ribolov svuh vrsta pa i pastrmke. Odoh ja na Ribnik...

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
MixMaster wrote:
Pitam se, po cemu se razlikuje pastrmka ulovljena septembra od one koja se ulovi oktobra? I jedna i druga su pune ikre, koju se spremaju da poloze. Kazu da ako ulovis pastrmku oktobra unistavas veliki broj potencijalne mladji, ali nikakva steta ako je ulovis septembra, avgusta, jula... Istu ribu!!?!

Pa jel isto kad istumbas trudnu zenu u sedmom i osmom mesecu. U svakom slucaju ce pobaciti, ali su vece sanse da dete ostane zivo kada to uradis u sedmom. Ej bre prekines pastrmci normalan tok zivota, ako je malko jace pritegnes u donjem predelu stomaka iz nje ce se istiskivati ikra. A ako se dogodi to, ona ce min. 15 dana biti osamicena znaci od mresta nista sve do momenta dok joj se ponovo ne javi materinski instikt da treba da polovi ikru, a to je moguce da se i ne desi! Jebote niko nije lud sto je propisao zakon "lovostaj za pastrkmu od 1.oktobra" i gotovo, na nama je da je postujemo ako nije dosta prolece i celo leto onda do kurca! Ako je zbog mesa, u ribarnicama kalifa je 250din po kilogramu, a ako je zbog kavijarca onda u malo boljim marketima ruski kavijar konzervica 150din. Evo resenja i za to i pustimo pastrmku da odradi sve kako treba!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
U nekim zemljama lovostaj pocinje 1. novembra. Mislim da je to pametnije. Ipak je oktobra nasa zelja za musicarenjem jos uvek isuvise jaka da bi odoleli. To narocito vazi za ciste salmonidase. Oni zaista bez razloga pate citavih mesec dana. Ja lovim stuke, bodorke i bucove oktobra, ali znam i da je oktobar veoma lep mesec za musicarenje pastrmke. Obilazio sam mnoge reke u vreme lovostaja i nikad nisam video da se p. pastrmke mreste oktobra. Mislim da se najranije mreste u bujicavim rekama, sredinom novembra.

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Ja sam cisti salmonidas i uopste mi nije tesko da prekinem sa lovom pastrmke od 1.oktobra, zato sto je tu lipljen koji se lovi sve do zime!

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
malo trava, malo kavijarac, malo Sportex 300 gramac,...nema sta cist salmonidas :hammer:

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Ne znam sta podrazumevate pod salmonidasima, ja sam covek koji na mahac lovi samo salmonide! Zimi pecam skobalja na travu, maldicu na varalicu, a kavijarac mi je zao da stavljam na udicu, bolja kombinacija je na dvopeku uz hladno belo vino!!!

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Krupna pastrmka na Ribniku se ponasa kao u Martu. Jede krejice i podriguje. Samo je malkice sarenija ;-) Jos nije krenula da se sprema na mrest!
(Lucky daj galeriju BRE)

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Pazi, Milance! Ribnik je krecnjacka reka, gde se pastrmke kasnije mreste. Bio sam pre neki dan na bujicavoj Temskoj. Ogroomne pastrmke se jure i spremaju za mrest. Zenke su vec izujedane, a muzjaci ih sa svih strana navlace na pogodne plicake. Ocekujem da ce se izmrestiti, po starom obicaju (za Temsku) pocetkom novembra, to jest, za neki dan.
P.S.
Video sam potocne pastrmke od po preko 2 kila i gomilu kilasica! Pitam se samo gde su bile letos kada sam im nudio i majske i nimfe i kamenjarke i....?

drbane

Newbie
Učlanjen(a)
19.11.2006.
Broj reagovanja
0
Evo sta o tome kaze trenutno vazeci KRIVICNI ZAKON Republike Srbije. Citiram samo samo stav (1) i (4) jer se ticu ove teme.
Nezakonit ribolov
Član 277.
(1) Ko lovi ribu ili druge vodene životinje za vreme lovostaja ili u vodama u kojima je lov zabranjen,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.
(4) Ulov i sredstva za ribolov oduzeće se.

Posto se na ovom sajtu eksponira pravi “strucnjak” za pecanje pasrmke u lovostaju, njegove reci su potpuno jasne I ja moram na ovo da reagujem.
On rece :”Ja kazem da je to velika glupost i da, ili uvek oslobadjaj pastrmke ili ih uvek nosi kuci. Svejedno je kad ces to ciniti.Htedoh reci: LOVOSTAJ SUCKS!
“ali znam i da je oktobar veoma lep mesec za musicarenje pastrmke”.“Obilazio sam mnoge reke u vreme lovostaja”Ocekujem da ce se izmrestiti, po starom obicaju (za Temsku) pocetkom novembra”
“uvek”, “svejedno kada” - autor je bio jasan(ne ogranicava se samo na oktobar)“Ima velikog iskustva jer je obilazio mnoge reke u vreme lovostaja a neke reke je obilazio i vise puta cim kaze da ocekuje da ce se na reci Temskoj pastrmka “po starom dobrom obicaju” izmrestiti u novembru... Meni je iz tih reci potpuno jasno da ovde imamo posla sa covekom koj je bez stida i srama pecao pastrmke u lovostaju i sada na ovom sajtu propagira svoje “izopacene” ideje.
Mixe, razlika je u tome sto cinis krivicno delo, mozes da ostanes bez pribora, platices veliku novcanu kaznu ili ako te uhvate ponovo, zaglavices u zatvor.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Drbane ocigledno ima nesto protiv Mixmastera. Nije jedini. Cika Mixy je veoma lepo objasnio zasto je protiv lovostaja u oktobru, i da bas tog meseca svi lepo pecaju na Ribniku, u Crnoj Gori, i sirom sveta. Medjutim, stvarno mi je dosadilo da po sto puta objasnjavam svoje reci i postupke. Drbane, ako si toliko zaulav, pa ne razumes zasto sam protiv lovostaja u oktobru, za to nema leka. To nije bolest, takav si se rodio!

drbane

Newbie
Učlanjen(a)
19.11.2006.
Broj reagovanja
0
Apsolutno nemam nista licno protiv tebe MIX vec protiv tvojih postupaka i stavova. Da je bilo ko drugi potegao ovu temu – isto bih mu odgovorio.

Ne ljutim se ja ovde zbog “oktobra”(mesec duze bilo bi lepo - ako takav bude zakon) nego zbog onog tvog “uvek” i “svejedno kada”.

Zakoni moraju da se postuju i sprovode. Tako je svuda u svetu. Ove godine je to i u Srbiji pocelo da funkcionise i prvi preksioci su zavrsili na sudu. Lovostaj nije “glupost”. Musicarim od 1978 – kada sam ziveo i radio u Ljubljani. Tada u Sloveniji nije bilo ribe ni priblizno kao sada. Isli smo u Hrvatsku – na Gacku, da pecamo one prave ribe – jer verovali ili ne tada ih u Sloveniji nije bilo. Onda je na scenu stupio zakon. Preksioci su platili velike kazne a neki zaglavili i u zatvor! Vec od sredine osamdesetih Slovenacke reke su se preporodile i nismo nigde daleko morali da idemo – pecali smo odlicne ribe na 5 Km od grada! Naravno nije samo “postovanje lovostaja” preporodilo Slovenacke reke,vec i mnoge druge akcije – ali pocelo se sa “cvrstom rukom” i primenom zakona.
I molim bez vredjanja - ako vec nemas valjane argumente MIX bolje ne pisi nista!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
PONOVO ZA DRBANETA:
ARGUMENT 1: P. Pastrmka se ne mresti u oktobru ili septembru
ARGUMENT 2: P.P. je puna te iste ikre vec avgusta
ARGUMENT 3: Ako zelis da ne ometas mrest, razvoj i odrastanje pastrmke, onda lovostaj treba biti vecit, na odredjenim delovima toka.
Ima jos, ali zaista mislim da Drbane nema dobre namere i da nema svrhe nabrajati. Pored MIXMASTER stoji i moje ime i prezime i grad i drzava iz koje sam. Voleo bih da to stoji pored svacijeg nadimka, jer bi to u slucaju Drbaneta mozda mnogo toga objasnilo.

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Za neke vrste ljudi ne postoji definicija. Ne postoji nacin da se definise njihov stav o zivotu i sredini u kojoj zive. Ne mogu da verujem da je takva vrsta uspela da opstane do danas. Postoji vrsta ljudi koji ze mogu opisati kao ljige, losi ljudi, sljam....Ja sam za sve te epitete smislio jedan nadimak, a to je DURDUBAK, a za one ne definisane uspeo sam da smislim nadimak BLJUZGA. E ovako, izraz durdubak je opravdan i odnosi se na pijavice (ljugaze organizme koji zive na racun domacina), a izraz bljuzga nema znacenje. Zato tu vrstu ljudi, nazivam bljuzga, bas zbog toga sto "njihov" smisao ne mogu da shvatim, a ni da definisem "njihovo" postojanje.

Vrh Dno