Razlika izmedju septem. i oktob. pastrmke

ugly_si

Senior member
Učlanjen(a)
03.04.2006.
Broj reagovanja
1
Posto stoji pokraj moga nick-a i odakle sam i svasta nesto a i u postu za predstavljanje ime, prezime, ko , sam sta sam sada smatram da mogu da napisem odgovor i poatima i nepoznatima na ovom sajtu, ako neko zeli da pravi zakon kako njemu odgovara a ne kako ga je napisao neko davno pre njega, neka malo smiri strasti, zakon postoji i kao takvog treba ga postovati (ne bas svaki jer je nas saobracajni pusiona :lol: ) kako ja mislim za saobracajni jer vozim brzo i ludo tako i neki ovde kao i ja zelimo da pecamo stalno i uvek bez ikakvih ograniceja, takvu strast i fanatizam za musicarenje treba imati po rodjenju ali da bi pratili svoj instinkt bogom dat treba se roditi u Bosni blizu Ribnika sa nesto novaca ili u Crnoj Gori, jer na svim drugim mjestima u ex YU a i mnogo sire postoje zakoni koji regulisu lovostaje i lovne sezone na sve zivotinje.
Recimo da nema razlike izmedju pastrmke u junu i novembru, pa po meni je to cista glupost, kada povucem paralelu to ti je kao da mlatis neku divljac u dubokoj bremenosti, i kada ti se pruzi prilika da ti stane na nisan (ili jos bolje zenu mozes jednako opteretiti kad je u 8-9mj trudnoce i kada to nije) boze! Hajde sad svi lepo stapove u ruke po 200-300 Eur u dzepove i pravac Ribnik jer tamo nema lovostaja :hammer:

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
A na ribniku ne vazi "uhvati i plati". Tamo ne sme riba da se kolje i prodaje komsijama!

ugly_si

Senior member
Učlanjen(a)
03.04.2006.
Broj reagovanja
1
moramo se pomiriti s tim da savrsenstvo ne postoji narocito u pogledu perioda i mjesta za pecanje :lol:

vjaksic81

Junior member
Učlanjen(a)
17.04.2006.
Broj reagovanja
0
Zalim onog, koji ce samo zbog drzavnog zakona, da vrati pastrmku punu ikre u vodu.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ja sam ovu temu zapoceo "brinuci" za pacenike koji misle da je pastrmka (ili lipljen) jedina musicarska riba. Ja aktivno i relativno uspesno musicarim najmanje deset vrsta riba i mnogo manje mi smetaju besmisleni lovostaji.Medjutim, treba spreciti sprovodjenje glupih zakona i promeniti ih. Sta ako nekoj "budali" padne na pamet da produzi lovostaj na pastrmku. Na primer, da zabrani lov potocne pastrmke 5 godina? A lipljena 10 godina? S obzirom na to koliko su te dve vrste ugrozene i proredjene, predlagac bi imao puno argumenata za tako nesto. Da se malo namnoze ribe! Ili, jos bolje: da se uvede lovostaj na klena. Zasto se stiti jedna zivotinja u vreme parenja, a druga ne? Mogao bi taj lovostaj na klena da bude od 15. aprila do 1. avgusta, jer je u citavom tom periodu ova riba puna ikre i mleca na mnogim nasim vodama. Hajde da uvedemo sto vise lovostaja, jer riba ima toliko malo, da im je potreban dug odmor od nas ribolovaca. Jedno pet-sest godina za sve vrste!
A? Sta kazete, ljubitelji lovostaja?

ugly_si

Senior member
Učlanjen(a)
03.04.2006.
Broj reagovanja
1
svi su postovi na mjestu, sa strane gledano, i uvijek postoji ono "ako" "ali"

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Mixmasteru argumenti ti uopste nisu na mestu, ali ako sam nevidis u cemu je probem ja mogu da se iskozim da objasnjavam i necu uspeti. Neko je odlucio da lovostaj bude tada. Taj neko sigurno ije budaa i duboko verujem da su biolozi, strucnjaci, to odredili. I samim tim treba postovati!

vjaksic81

Junior member
Učlanjen(a)
17.04.2006.
Broj reagovanja
0
Mala digresija,pre par godina , 7 dana pre pocetka lovostaja na smudja, moj komsija dobije zenku smudja tesku izmedju 4 i 5 kg (onako odokativno) prepunu ikre.Posto je pecao na keju kod 25. maja sjatise se okolni riboloci i pocese da pljuste ponude za trofej...nudise mu voblere, jedan mu ponudi stap, drugi pare.. a moj komsija poljubi zenku u celo i vrati je u vodu.

Mislite o tome!

drbane

Newbie
Učlanjen(a)
19.11.2006.
Broj reagovanja
0
Mikssmasteru, objasni to sudiji : “Izvinite cika sudija, te ribice su imale ikru i u avgustu i nema veze sto sam ih upecao u novembru a i taj zakon su napisale budale”
On ce samo da ti odgovori : 3 meseca zatvora,uslovno na 6 meseci, 10000 din novcano, nadoknada za(naprimer) 2kom -10000din i troskovi advokata organizacije(zajednice) ribolovaca koja te tuzila jos 10000... Pazi se... Dobronamerno te savetujem da ne krsis krivicni zakon, a ti me odmah proglasi za nekakvog “neprijatelja”. Vremena se menjaju – videces.

Niko me nije terao da sa svoje 54 godine dodjem na ovaj sajt. Sam sam kriv. Da u tim godinama dozivim da ne nekakav mikssmaser vredja i naziva me “neprijateljem”, “zaulavim”... samo zato jer se ne slazem sa njegovim nesportskim ponasanjem i stavovima...
Vidim da si osoba koja perfidno i nemilosrdno iskoristava ovaj sajt u cilju sopstvene promocije. Ako... promovisi se koliko god hoces ali ja u tim raspravama nazalost vise ne mogu da ucestvujem, ne zato sto se “predajem” vec zato sto zbog posla zaista nemam vremena da se “bakcem” sa nekakvim MIXsmaserom. Moje slobodno vreme za surfovanje po internetu je veoma ograniceno. Ljudi koj citaju tvoje reci sami ce doneti zakljucak o tebi.

Vise bih voleo da na ovom mestu napisem nesto korisno(a to cu i uciniti, cim nadjem malo vise vremena), pre nego da se raspravljam sa tvrdoglavim i sujetnim ljudima koj preko ovog sajta lece svoje komplekse.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Strucnjaci, dr-i, biolozi, da li ste ikada videli potocnu pastrmku kada se mresti? Ja tacno znam kada se mresti u Temskoj, Visocici, Vlasini ili Crnom Timoku. Milion puta sam gledao to. U svom akvarijumu sam cuvao mladj potocne pastrmke u vreme kada su nasi "strucnjaci" smatrali da je nemoguce da je covek nahrani. To je bilo pre samo desetak godina, a mene pamcenje odlicno sluzi. Siguran sam da Drbane ne poznaje ovu ribu bolje od mene' Iako ga ne poznajem, iako ima 54 godine, iako je anoniman...
Ja sam u kontaktu sa nasim biolozima i strucnjacima zaduzenim za ove stvari. Zbog toga sam i zapoceo ovu temu, ne bi li zarad musicara-pastrmkasa koji u Srbiji bespotrebno kriziraju oktobra, potegli ovo pitanje u tim krugovima i promenili taj propis. Posto vidim da je vecina (na papiru) za lovostaj oktobra, nema potrebe da tupim i sticem "na pravdi Boga" nove neprijatelje.
Ja sam ovog oktobra bio na pastrmskoj reci i sve ulovljene pastrmke oslobodio, STO NIJE ZABRANJENO, a sa mnom je bio jos jedan "pametnjakovic" i citav dan pokusavao da ulovi pastrmke, koje je planirao da ponese kuci. Slucajno mu to nije uspelo, ali sam tokom puta slusao price sta ce da radi sa ulovljenim ribama. Isti se povremeno ubaci u ovu temu i kritikuje moj predlog da se lovostaj i u Srbiji pomeri za novembar!?!? Ima li tu logike?
A Drbane sa 54 godine i ja sa 37 godina smo odrasli i ravnopravni ljudi. Medjutim, nazvati osnivaca i predsednika najvece Musicarske sekcije u Srbiji, nesportskim ribolovcem, je veoma uvredljivo. Nema vece uvrede. Psovke nisu nista u odnosu na to. Jos pored "Mixmaster" pise i konsultant! Znaci i sa webmasterom nesto nije u redu? A sa Drbanetom je sve u redu!?
I jos nesto, veoma cudno. Drbane (nije jedini) je ubedjen da ja "perfidno iskoristavam ovaj sajt radi sopstvene promocije". Molim da mi objasni bilo ko od clanova foruma (najbolje on), o kakvoj promociji bi tu moglo biti reci. Ja ne planiram da zaradjujem od musicara i nisam to nikad radio. Nisam gay pa da trazim partnera za sex. Voleo bih da saznam kakva je to (toboznja) promocija i zbog cega bih ja to radio? Sve mi je jasno, ali to zaista nije!

ugly_si

Senior member
Učlanjen(a)
03.04.2006.
Broj reagovanja
1
osjeca li neko miris paljevine?? :lol: O boze ode jos jedan topic u P.Materinu, sta je da mislim nakon ovakvih eksponiranja clanova u ovom sportu, hajde priznajem ja FFF instruktore i osnivace i kurce palce ali dajte se urazumite ja sebe stvarno ne osjecam dostojnim da nesto kazem pojedinim clanovima na forumu jer cu ispasti glup i neupucen jer nemam toliko iskustva i zahvalnica, a ni zakone ne mogu da menjam... tako da tu za mene nema price, mene zanima kakva je razlika PASTRMKE , izgled, prehrambene navike, uhranjenost, boja, koliko ikre ima upotrebljive pre i posle nego sto je ulovimo, da li mozda kada je ulovimo pred sam mrest ma koliko pazljivo je primili na ruku istisnemo ili pomerimo ikru ili mlec bez koje nema sledecih generacija... zasto ja ovo pisem kada su tu mnogi u kontaktu sa bilolozima i ihtiolozima :cry:

drbane

Newbie
Učlanjen(a)
19.11.2006.
Broj reagovanja
0
Mix, da ponovim - vise ne taspravljam nista sa takvim ljudima kao sto si ti...

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Drbane, zar si ti mislio da zaista mozes sa mnom raspravljati o pastrmkama? Mozes da me pitas nesto o njenom nacinu zivota, mresta ili kako je uloviti musicom. Rado cu ti odgovoriti. Zbog toga sam na ovom mestu.
Mnogo interesantniji je post Ugly_Si-ja! U stvari tu sam nasao nesto cega se ni sam ne bih u prvi mah setio. On mudro pominje povrede koje se mogu naneti ribi (pastrmki) kada je ulovimo. On se pita:"mene zanima kakva je razlika PASTRMKE , izgled, prehrambene navike, uhranjenost, boja, koliko ikre ima upotrebljive pre i posle nego sto je ulovimo, da li mozda kada je ulovimo pred sam mrest ma koliko pazljivo je primili na ruku istisnemo ili pomerimo ikru ili mlec bez koje nema sledecih generacija..."
Ova razmisljanja ga izdvajaju od svih cije sam postove do sada ovde citao. Covek pravilno razmislja o ovom problemu. Zaista, ovo bi mogao da bude valjan argument za pristalice lovostaja u oktobru, jer je opna koja odvaja ikru od spoljasnjeg sveta, najverovatnije sve tanja i osetljivija kako se priblizava trenutak njenog pucanja i oslobadjanja ikre. Medjutim, ko garantuje da ce musicar biti nepazljiv ili pazljiv? Niko. Jedno je sigurno: Ribolovac strahovito povredjuje i uznemirava ulovljenu ribu. Sama drasticna promena pritiska (voda/vazduh) vec oslabljuje njeno telo i svaki dodir (najcesce stisak)izvan vode je visestruko jaci i povredjuje njene misice i kostur. Eventualni pad na tlo ili skakutanje po obali ucinice da ta riba sigurno izgubi barem samopouzdanje i snagu, neophodne u odbrani teritorije od neprijatelja ili konkurenata, sto je fatalno u uslovima koji vladaju u prirodi. U prirodi ne vlada Catch & Release, vec "najjaci zivi, ostali umiru". Postane li pastrmka koju smo ulovili slabija, to ce odmah, istog trenutka, iskoristiti svaka zivotinja koja se do tad sa njom nadmetala oko osnovnih uslova za zivot. To u prirodi (vodi) znaci sigurnu, nekad polaganu, a nekad momentalnu, smrt.
Pastrmke vec septembra dobijaju pojacane boje i oblik koji ih priprema za mrest. Ikra i mlec vec su odavno tu, jer u hladnoj vodi treba mnogo vremena da polne celije sazru. Sva ta dugotrajnost sazrevanja polnih celija, pa i izvaljivanja larvi i dozrevanja ribica, cini pastrmku jednom od najosetljivijih riba na maltretiranja poput ubadanja, vadjenja, dezorijentisanja, udaranja, dodirivanja, zamaranja... cak i u periodu koji je (nama se cini) daleko pre samog mresta. Ovo nisam ja sada izmislio. Ovakve stvari mozete nauciti proucavajuci mrest i uzgoj pastrmskih riba. Ima puno sajtova koji imaju podatke o tome. Ima i literature na nasem jeziku. Najbolje je pitati vlasnika nekog (uspesnog)mrestilista potocne pastrmke, da li je dobro matice uznemiravati, vaditi, stiskati, ubadati... avgusta i septembra. Siguran sam da ce vam reci da se pastrmke vade iz vode samo u krajnjoj nuzdi i da su veoma osetljive na to.
Ugly_Si, odusevio si me kad si pomenuo uhranjenost, promenu boje... Uh, dobro je da imam sagovornika!

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Drbane, zar si ti mislio da zaista mozes sa mnom raspravljati o pastrmkama?
Da li uopste neko na ovom svetu moze sa tobom da razgovara o musicarenju. Pa to znaci da ti nisi covek, vec bozanstvo. Povuci malo rucnu, druze, nije dobro, veruj mi!

trout_hunter

Newbie
Učlanjen(a)
10.08.2006.
Broj reagovanja
0
Pastrmke vec septembra dobijaju pojacane boje i oblik koji ih priprema za mrest. Ikra i mlec vec su odavno tu, jer u hladnoj vodi treba mnogo vremena da polne celije sazru. Sva ta dugotrajnost sazrevanja polnih celija, pa i izvaljivanja larvi i dozrevanja ribica, cini pastrmku jednom od najosetljivijih riba na maltretiranja poput ubadanja, vadjenja, dezorijentisanja, udaranja, dodirivanja, zamaranja... cak i u periodu koji je (nama se cini) daleko pre samog mresta. Ovo nisam ja sada izmislio. Ovakve stvari mozete nauciti proucavajuci mrest i uzgoj pastrmskih riba. Ima puno sajtova koji imaju podatke o tome. Ima i literature na nasem jeziku. Najbolje je pitati vlasnika nekog (uspesnog)mrestilista potocne pastrmke, da li je dobro matice uznemiravati, vaditi, stiskati, ubadati... avgusta i septembra. Siguran sam da ce vam reci da se pastrmke vade iz vode samo u krajnjoj nuzdi i da su veoma osetljive na to.
Samo mi reci shta od svega shto si napisao te tera da mislish da lovostaj pastrmke treba pomeriti za novembar

Vrh Dno