Trout Hunteru, mislim da nikakav lovostaj ne treba da vazi svuda i da treba da postoje reviri gde je zauvek zabranjen ribolov. Tu bi riba nesmetano zivela i razmnozavala se.
A iz ovoga sto sam prethodno napisao trebalo je da se izvuce zakljucak da je i avgusta i septembra i oktobra, skoro jednako povredjuje ono sto joj musicar najradije radi. Ako znamo da svako uznemiravanje pastrmke u ovim mesecima utice i na njen mrest,znaci da nam zakon dozvoljava da ih maltretiramo u predmrestnom periodu. Ako neke ribe vec sluze za "maltretiranje", zasto im to ne bismo cinili kad god pozelimo.
Siguran sam da dok se musicari zabavljaju loveci cele godine, potpuna zabrana ribolova na odredjenim delovima toka najbolje odrzava divlju populaciju pastrmke. Ovo, takodje nije izmislio cika Mixy. Ovaj fazon postoji u svetu, a cuo sam da se ovako radi i u nasem komsiluku. Rezultati su odlicni!
A)Kad nema lovostaja, musicar peca i provodi svoje vreme na najbolji moguci nacin!
B) Pastrmke niko ne uznemirava na spec. terenima (mrestilistima)
C) Kupuju se dozvole- reviri postaju bogatiji (ribom)
D) Trosi se pribor, musice, konci, stapovi, kombinezoni- nema zastoja u proizvodnji opreme...
Ima i E i F i G i X, da li treba nabrajati?
A ovako, oktobar suncan, musicari-pastrmkasi sede kod kuce i pored toga sto postoje bolja resenja za zastitu pastrmki, kriziraju. Istovremeno, ribokradice znaju, da kad nema sportskih ribolovaca na reci, dolazi njihovo pravo vreme. Njih ima vise od sportista i oni ce najbolje iskoristiti nase odsustvo. Ima ih u svakom selu, pored svake planinske reke u Srbiji. Generacijama prenose svoja znanja i iskustva sa kolena na koleno. Ribocuvari su im, najcesce, najbolji prijatelji. Njihov odnos se moze uporediti sa odnosom "diler heroina i lokalni policajac". Ovo je jedan od najjacih razloga da musicari budu sa pastrmkama bas u sred njihovog mresta. Verujte da ce ih svaki prisutan musicar u tom periodu vise stititi nego izloviti ili ometati.
ZNATE LI STA CE URADITI PODMUKLA RIBOKRADICA, KAD SAMO CUJE DA NA NJEGA NAILAZI NEKOLIKO MUSICARA? Ako nista drugo, pobeci ce i ostaviti pastrmke na miru. A on ih, svojim mrezama, bombama, strujom, harpunima... itekako uznemirava!