Razne nimfe

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Ali ipak ako boja nije bitna kako tvrdis zašto uopće pravimo muhe različitih boja? Ljudska sujeta šta? Ipak nije to u pitanju u pitanje je decenijsko uspoređivanje praćenje dokazivanje itd.
Ja tvrdim sljedeće
Ako su svi faktori isti: mjesto na kojem ima ribe i aktivna je barem donekle, vjestina ribolovca-prezentacija,
( širok pojam koji podrazumijeva puno toga)
Onaj koji ima muhu-nimfu najpribližniju bojom će uloviti 100% više ribe...

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
Boja u sirem smislu jeste bitna... Nijansa nije. A na to se lozi masa ljudi. Ako zelena oma npr 50nijansi, od 1-50, siguran aam da razlika izmedju 1i npr 5 nece biti bitna. Dok 1 i 15 verovatno ima dana kad je bitno...

Pricam o istom primeru... Sve isto sem boje

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Pa nemoj biti toliko siguran...ja sam se dosta puta vjerio da mi baš ta nijansa donosi prevagu da li sam ulovio 3 ili 10 riba

Staniša

Senior member
Učlanjen(a)
17.01.2021.
Broj reagovanja
119
Ja samo odbijam da verujem da riba pored tungstena i udice koja se itekako vidi zagleda nijansu
Ovo meni uvek prvo padne na pamet kad neko uzme da prebrojava isperke u repu i da l' je boja šargarepe ili pomorandže. Brate ima tungsten u vrištećoj pink boji od 4mm, ako je to ne odbije/privuče, ništa drugo neće.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
Pa nemoj biti toliko siguran...ja sam se dosta puta vjerio da mi baš ta nijansa donosi prevagu da li sam ulovio 3 ili 10 riba
Licno cu to pre poverenju u muvu pripisati nego nijansi. Covek kad veruje u muvu primetno bolje peca. Prosto jer se koncentrise na prezentaciju a ne na sporedne stavri... E sad... Kao sto napisah negde iznad... Nije ovo nauka pa da postoje crsti dokazi za bilo sta... Evo ja sam bas danas pecao sa dva drugara.... Imao sam dvadesetak riba, army fish. oni jedva po jednu dve tilapije. Iako sam jednom od njih dao muvu na koju sam vecinu riba dobio on nije ulovio army fisha... A ja sam nakon toga na razne lovio samo sam koristio istu prezentaciju... Par sam i na suve dobio jer sam video da jedu sitne midzeve... A ja bacao emergera na 14... Midz bledo zelen, emwrger boja rdje... Oni da ja nisam bio tu lagano su mogli da kazu da je dan bio los i riba selektivna...

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
E to mi se sviđa...to povjerenje u muhu a zašto ga imamo, zato sto donosi rezultat...opet ponavljam isti čovjek išta rijeka išta količina ribe u vodi a i ostali parametri isti boja donosi prevagu naravno govorim o salmonidima ovim našim... aj da pojednostavnimo do kraja bacamo sqirmi uzima 2 boja a druge slične slabo ili sporadično.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
Sve ribe se jako slicno ponasaju u izboru hrane. Bar ove koje mi pecamo musicama. Ako je hrane manje obicno je manje selektivna. Ako je hrane puno onda ume da bude luda... Jer se fokusira na nesto specificno.... Nekad je pokret, velicina, ko zna... Nisam pecao na ribniku nazalost ali znam iz prica drugih kako ume zajebana da bude... I tad se fokusira na specificnog insekta velicina/silueta/boja/ponasanje.... Verujem da je tad stvarno sve bitno...

Staniša

Senior member
Učlanjen(a)
17.01.2021.
Broj reagovanja
119
Sve ribe se jako slicno ponasaju u izboru hrane. Bar ove koje mi pecamo musicama. Ako je hrane manje obicno je manje selektivna. Ako je hrane puno onda ume da bude luda... Jer se fokusira na nesto specificno.... Nekad je pokret, velicina, ko zna... Nisam pecao na ribniku nazalost ali znam iz prica drugih kako ume zajebana da bude... I tad se fokusira na specificnog insekta velicina/silueta/boja/ponasanje.... Verujem da je tad stvarno sve bitno...
Na Ribniku i sličnim revirima je problem količina pecaroša, a ne hrane XD Tu je svaka riba ubodena po par puta u sezoni

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
I to je moguce... Pecao sam na reci na kojoj nema ribolovaca i ribu bas zabole sta bacam 😂😂 bitno da je u nivou gde jede

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
639
C&R u kombinaciji sa jakim ribolovnim presingom na određenu vodu menja ponašanje ribe, tu nema dileme. Postaju obazrivije, nepoverljivije...

Na Sanici sam poslednji put bio 2011. U revirskom delu, na najposećenijim virovima se jasno mogao primetiti fenomen "školovanih" riba. Oblačan dan, BWO se roji, voda nosi subimaga na površini.

Riba samo i isključivo pokupi jedinku koja se zakoprca na površini ili zatreperi krilcima. One koje miruju dok ih voda nosi ostaju nepojedene. Na Limu sam gledao kako lipljan folira napad na pravog insekta.

Za potpuno suprotan primer sam čuo od prijatelja koji je pre nekih 10-ak godina po CG rekama vodio grupu Francuza, među kojima je bila i neka velika zverka iz modne industrije. Prebogat lik, multimilioner.

E, taj lik ima prijatelja (Švabu, Austrijanca, tako nešto) koji je još bogatiji od njega i ima praktično svoju reku. Teče kroz njegov posed, njegova koncesija, peca samo on.
Doduše vrlo retko, jer od poslova nema vremena.

Ima običaj da jednom godišnje ipak odvoji par dana i ugosti prijatelje i povede ih u ribolov. Kako ribolov u takvim uslovima izgleda ?
Po rečima pomenutog Francuza, bezmalo bilo koja iole smislena suva, mokra, nimfa ili strimer prezentovana kako treba radi. 30, 50, 100 riba, pecaš dok ti ne dosadi.

easyrider_

Full member
Učlanjen(a)
25.07.2007.
Broj reagovanja
622
Licno cu to pre poverenju u muvu pripisati nego nijansi. Covek kad veruje u muvu primetno bolje peca. Prosto jer se koncentrise na prezentaciju a ne na sporedne stavri... E sad... Kao sto napisah negde iznad... Nije ovo nauka pa da postoje crsti dokazi za bilo sta... Evo ja sam bas danas pecao sa dva drugara.... Imao sam dvadesetak riba, army fish. oni jedva po jednu dve tilapije. Iako sam jednom od njih dao muvu na koju sam vecinu riba dobio on nije ulovio army fisha... A ja sam nakon toga na razne lovio samo sam koristio istu prezentaciju... Par sam i na suve dobio jer sam video da jedu sitne midzeve... A ja bacao emergera na 14... Midz bledo zelen, emwrger boja rdje... Oni da ja nisam bio tu lagano su mogli da kazu da je dan bio los i riba selektivna...
Svidja mi se ovaj post, I like it...
Molim te da (mi) objasnis, kakva je bila tvoja prezentacija, kakva njihova... sta je tacno presudno u svemu tome. Ako imas malo vremena..?
Ne provociram, mislim ozbiljno...
Svi govore o vaznosti prezentacije... koje su to najvaznije stavke kad je nimfa u pitanju... na vidjeno i rešetanje...
Hvala

TMF #4

Senior member
Učlanjen(a)
21.01.2020.
Broj reagovanja
303
Jedna za otvor...koii je sve blize ...
Udica 14, tungsten 3

Prilozi

• 20220111_223510_compress46.jpg
    20220111_223510_compress46.jpg
    70,8 KB · Pregleda: 44
  • Like
Reagovanja: TMc

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
@easyrider_ bez brige,, ne vidim ovo kao provikaciju....

Army fish je zajebana riba u smislu opreznosti. Bukvalno bezi od predveza u vazduhu... Treba muva nezno da padne blizu nje da je vidi... Ili bolje negde gde ce riba da naleti na nju. Desava se cesto da cdc muva, padne kao pahulja blizu ribe i riba pobegne kao kamen da sam bacio... Pecam na mirnim vodama....

Konkretno ovog dana video sam da se grupisu i da na pola vode presijavaju... Predpostavio sam da jedu nesto na pola vode... Imao sam suvu.... Ignorisali su je iako su se sporadicno podizali.... Potopio sam suvu i prvo propadanje kanap je krenuo od mene...
To mi je znak... Jede u propadanju... Idem na repeat... Uvek, gde god da lovim, prva riba mi je obicno indikator kako da lovim ostale... Iskopiram mesto, prezentaciju... I lovim. Kad uspore udarci ili stanu... Menjam dok ne ubodem...

Potapanje suve muve to govori koliko me briga bilo sta mi je na tipetu... Samo sam zeleo nesto da im spustim.... Da su odbili onda bih stavio nesto drugo... Prvo ispostujem prezentaciju.

Druga stvar je bila spora kontra ali sigurna... Podizem stap ali ne ko sivonja....

Kako je dan odmicao, primetio sam da ribe u grupi radije jedu od samaca.... Sto ima smisla... U grupi je konkurencija za hranom..

Posle podne midzevi su krenuli u masovno rojenje. Ribe su ucestalo uzimale na povrsini.

Lovio sam na raznd suve... Ni jedna nije bila ciljana imitacija midza... Ali ju je riba ocigledno tako videla. (postoje midge clusters, grupnjaci midzeva kad se bukvalno povezu i tako plutaju.... Riba ih i takve jede, zbog toga verujem da mi je krupnija muva radila.
Problem je bio pogoditi putanju ribe.... Jer ako bacim ispred nje ali malo sam duzi... Naletece na tipet i nece uzeti. Moram da budem tacno u liniji ili malo kraci...

Sad, konkretno za pastrmku kod nimfarenja krecem prvo sa dead driftom, na kraju drifta ustopam aistem da nimfa krene u izdizanje.... Ako gadja vise na dead drift.... Znam sta mi je ciniti... Ako udara na izdizanje onda tokom jednog zabacaja izdizem muvu vise puta da bih forsirao ponasanje muve koje riba zeli.....

Nadam ae da ti je ovo od pomoci?

Ps: drugari nisu lovili izmedju ostalog sto nisu skapirali da treba da traze ribe u grupi... A ne ove na samoj povrsini koje su zajebane.
Ja sam provalio slucajno jednu tamnu mrlju... Povremen bljesak mi je bio znak da je mrlja u stvari jato riba.... Zabacio sam medju njih... Suva nije htela... Potopljena suva je proradila.... Dalje sam opisao....

Vrh Dno