Reka Ribnica

vlajkoni

Senior member
Učlanjen(a)
14.06.2007.
Broj reagovanja
2
Gde pocinje zabran? Od usca Meljanice? Cisto sumnjam da ima nesto puno pastrmke, daj boze

Dejan paun

Junior member
Učlanjen(a)
05.03.2011.
Broj reagovanja
0
Ne od meljanice,nego ceo tok sokolje,od mosta pa navise. Prosle godine sam malo vise vremena provodio na tom delu reke ,i zadovoljan sam . Sad drugi kako su prosli,ne znam...

Dejan paun

Junior member
Učlanjen(a)
05.03.2011.
Broj reagovanja
0
Ribnica je ovih dana napravila haos,poplavila dosta kuca i i njiva oko nje,ono sto ja zanimljivo za nas musicare je to da je u kamenici jedini pastrmski ribnjak bio preplavljen i da je ogromna kolicina pastrmke otisla u reku.... Zao mi je vlasnika ribnjaka,odlicno ga poznajem,pretrpeo je veliku stetu.... Sta ce biti sa pastrmkom,videcemo kad se reka smanjii izbistri....

dovla84

Senior member
Učlanjen(a)
06.06.2013.
Broj reagovanja
0
Posto sam prakticno odrastao na toj reci vec znam sta da ocekujem. Cim spadne voda odmah ce mestani od zavesa napraviti mreze i pokupiti sve sto se mrda. Nema nista da ostane... jer tako smo u mogucnosti ...  :doh:
Nikada nisam video ribocuvara na toj reci a na njoj pecam vec skoro 15 leta (pecam tamo samo leti jer tada dodjem kod babe i dede u posetu).

Mafke Fly

Full member
Učlanjen(a)
17.04.2014.
Broj reagovanja
1
  Ribnica je moja prva ljubav ! Sva mnogobrojna rodbina mi je u KV-u i okolnim selima i naseljima. Svako leto sam se  kupao u improvizovanim  vircicima i pecao na sistemza sistavca i  larvu ispod kamena. Tada se nije gledala dozvoljena mera ,pa sam na udicu #22 ''cistio'' sve,od govedaraca do klencica od 10 cm :doh: Pune kese, to je bio trening mog tece takmicara i njegovog mladjeg sina,obojica su bili ''keder majstori''.

Retko lepa recica sa dostupnim izvorima pitke vode. Ma rekao sam sebi da prvim odlaskom u KV idem da  musicarim UL priborom na Ribnicu.

U okolini Jagodine,pre vise od dve decenije na obliznjoj reci Lugomir (velicine Ribnice),je voda s'proleca odnela svu pastrmku  iz ribnjaka u reku. Nisu bile potrebne zavese,pojavom ''majske bube''(svitca),svako je na pec imao po 20-tak pastrmki 0d 15-20 cm. Reka se regulisala a pastrmka uklopila u ovu ciprinidnu recicu i halapljivo napadala  bubice bez otezanja. Ja sam kasno saznao i stigao sam da ulovim jednu od 15-ak cm :yeswink:

P.S. Reka Belica kroz JA spremna za ribolov,voda sijera. Samo par dana da se riba povrati od soka i krecem krupnim foam imitacijama. :tbumb:
Za 20 dana neostade ni jedna pastrmka u Lugomiru.Kad se proculo za njih,nije mesta bilo da se zabaci . Sve je odneseno od strane npr. gen. direktora PTT-a do klinaca od 10-ak god. Taman posla da se vrati  riba.  :'(
Vidimo se  kolege ubrzo u KV-u ako Bog da. Pa ili na Ibru oko mosta ,Studenici ili Lopatnici  :tbumb:

dovla84

Senior member
Učlanjen(a)
06.06.2013.
Broj reagovanja
0
Secam se da sam nosio ribu sa Ribnice kada sam tek pocinjao sa pecanjem. Ima vise od 10 godina kako nisam poneo ni jedno ripce sa te reke. Sada samo slikam ako upecam neku ribu koju smatram da je kapitalac za reku te velicine. U njoj uglavnom zive klen, krkusa (nekoliko podvrsta), "sistavac" i potocna mrena (nisam je upecao prethodne dve godine). Verovatno zive jos neke vrste ali ih nisam nikada imao na udici. Cuo sam da u gornjem toku ima pastrmke ali nisam nikada proverio posto pecam od usca u Ibar pa do kupalista "Kod Buca". Inace, taj restoran ispusta otpadne vode odmah ispod improvizovane brane. Svako ko se kupao na tom mestu proslog leta je mogao osetiti neprijatan miris. Ove godine ce mu dolaziti inspekcija ako se ja pitam.

Dejan paun

Junior member
Učlanjen(a)
05.03.2011.
Broj reagovanja
0
Ja sam licno mnogo vezan za ovu reku,porasao sam na njoj  i mnoge lepe me uspomene vezu za nju.... Jedino mi je zelja da se vrati kolicina ribe koliko je bilo pre 20 godina,i da se ovaj narod opameti da ne baca smece u nju jer 22 kilometra toka  ove prelepe reke nije malo......

Dejan paun

Junior member
Učlanjen(a)
05.03.2011.
Broj reagovanja
0
danas sam pecao na ribnici  i upecaoednu kalifornisku pastrmku u gornjem toku. ima je dosta . slucajno sretnem coveka kako peca na plovak i ziv mamac i namlatio jedno desetinu kalifa... (sav srecan) bese mi u trenutku krivo sto to vide,al mi bese i drago jer sam se osetio iznad njega,uhvatio sam jednu na moju muhu,nisam dosao da budem alav vec da budem blize prirodi..... :-X :-X

maksmare

Junior member
Učlanjen(a)
07.04.2013.
Broj reagovanja
0
Da li su te kalife posledica nedavnih poplava i na kom delu reke ih ima? Nadam se da su ribočuvari obavešteni o aktivnosti tog nesavesnog plovkaroša  :whistle:

Vrh Dno