REVIRI U SRBIJI

Dejan paun

Junior member
Učlanjen(a)
05.03.2011.
Broj reagovanja
0
ljudi ja sam samo pitao za revire,vidre ,mangulice,patke znam gde cu da nadjem.... U listu musicar je pisalo o reviru na moravici,o reviru resavi..... Jesu li to prazne price ili se radi na tome. Jos jedna stvar,zivim u kraljevu i pecam od kad znam za sebe,samo sam jednom imao susret sa cuvarima van morave i ibra,toj. na rekama gde je salmonidna regija. i to pre pet godina... Posto se te reke ne cuvaju,zasto ih ne bi dali musicarima,nekoj musicarskoj sekciji da o njima vode racuna,i da odredjeni deo novca ide takvom udruzenju... 14545 registrovanih ribolovaca ima u kraljevu od toga su 90 % skobaljasi,plovkarosi i naravno nas koliko nas ima .... zbog toga sam i pitao za revir i davanje vode na gazdovanje..... ? ako ima neko ozbiljan da poprica na ovu temu voleo bih da cujem neke pametne odgovore ?

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
druze,
evo i sam si rekao da npr. u kraljevu koji je veliki grad nema musicara za na prste jedne ruke. i sta sad ocekujes? da neko potrosi pare da bi vas 5-6 isli jednom u nedelju dve da se zajebavate na nekom potoku?
treba biti realan . za osnivanje kvalitetnog revira treba ispuniti jedan jedini uslov a to je da bude isplativ . sve drugo je nerealno i neostvarivo  :(

Dejan paun

Junior member
Učlanjen(a)
05.03.2011.
Broj reagovanja
0
to si druze upravu,nazalost je tako,mene kad vide na reci sa musicarskim stapom zastanu i gledaju kako masem,veruj mi da inponuje :D al kad bi nas bilo vise sve bi bilo drugacije.....

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
Paune zivis u blizini mnogih rekia gde ima pastrmki, idi na Lopatnicu to je bio odlican revir pun riba ali je propao  tamo imas da upecas po neku pastrmku, ili studenicu ali gornji deo iznad manastira pridvorica tamo ima dosta ribe, put je odlican, nemoj da mastas o reviru jer su svi do jednog propali, evo na gocu na Rasini je bilo riba koliko hoces ali je propao i sad nema da vidis ribu... a ovaj na golijskoj moravici neki kazu da nema nista od njega, neki da je lovostaj par godina... Gradac je jedini revir u srbiji koji zivi i mozda bude nesto od velikog rzava i to ti je to.... Mene su nase reke smorile, ja i ne idem specijalo zbog riba vec da uzivam u prirodi i da se opustam kad imam vremena... predlazem ti da ne izadjes 3 puta na vodu tu oko kraljeva i da te ne gledaju kao vanzemaljca nego da se organizujes i da odes do bosne kad oces da vatas ribe ili do crne gore kad oces da uzivas u prirodi... pozdrav MUSICARI

eurofish

Senior member
Učlanjen(a)
01.10.2006.
Broj reagovanja
0
Pocetkom sledece sezone na pastrmku bice otvoreni i promovisani novi reviri na Djetinji i Velikom Rzavu i bicete pozvani da vidite i upecate neke od mnogobrojnih riba koje tu zive.

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
132
sale je napisao(la):
Pocetkom sledece sezone na pastrmku bice otvoreni i promovisani novi reviri na Djetinji i Velikom Rzavu i bicete pozvani da vidite i upecate neke od mnogobrojnih riba koje tu zive.
Daj jos neku informaciju za Rzav, ako je moguce.

japanac

Full member
Učlanjen(a)
08.03.2009.
Broj reagovanja
23
A po svoj prilici od sledeće godine se pušta i revir na Sokobanjskoj Moravici od Sokobanje uzvodno.  :)

Ribe ima, predeo je prelep.
Poribljavano je unazad nekoliko godina, a zadnji put pre par nedelja.
Ribolov je bio zabranjen takođe u zadnjih nekoliko godina.
Ima i krupnih klenova, kao i dovoljno hrane za ribe.

Problem je što tim delom reke gazduju "Srbija Šume" i što su čuvari ujedno i šumari, koji i pored, kako sam razumeo druga- entuzijazma, ne stižu da odgovore na svaku dojavu o krivolovu. Mada, i to je bolje nego da je pripao revir udruženju iz Niša sa sadašnjim rukovodstvom koji su pokazali kako ne treba gazdovati revirom (SB Moravica ispod B. jezera).

Videćemo šta će da bude s proleća...  :)
Evo malo drugarevih fotki

moravicaprolece4.jpg

moravicaprolece52.jpg

lepterija8.jpg

moravicaprolece45.jpg

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Imao sam prilike da vidim neke slike terena i prelepih ulova sa ovog dela  :tbumb:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Za razliku od dela ispod jezera, ovde ima neuporedivo više klenova. Plus ima dosta i kalife odbegle iz ribnjaka. Tako da je pecanje zanimljivije, ne zna se šta će da udari...

I nije "tailwater", već normalna rečica.

Potočne pastrmke ima više nego ispod jezera, ali su prosečno sitnije nego dole. Ipak, lepe potočare od 300-700 g su veoma česte.

Pastrmke ima od izvora pa sve do Sokobanje, a ima ih i niže ka jezeru. Nizvodno od uliva kanalizacija (par km ispod banje) iako postoji postrojenje za prečišćavanje vode, ne treba ići. Osim ako ne želite da upecate 100 grgeča za dan, što je relativno lako ostvarivo.

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
E ako rekom gazduje "srbija sume" onda sam ubedjen da ce revir da dozivi renesansu, na Rasini je revir i propao kada je ribocuvar dobio pedalu a dosli ljudi iz srbija sume, tih par ljudi zaposljenih u "srbija sume"  imaju da cuvaju 100 000 hektara suma  i samo im fali da se cimaju oko neke recice  i trce kilometrima kroz sumu kad im neko javi da ima krivolovaca na reci. Revir je ozbiljna stvar gde mora da budu angazovani pravi ribocuvari koji ce stvarno da rade samo taj posao...  Ja bi najvise voleo da su sve reke reviri puni ribe, ali to jednostavno nije trenutno moguce...  kazem Veliki Rzav jos osecam i iskreno se nadam da moze da bude ozbiljan revir  pored Gradca, ostalo je smesno...

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Ja sam cuo da Moravica uopste nije salmonidna voda i da je pastrmka uneta vestacki? Kako se onda poribljava pastrmkom legalno? Naravno ako je istina da u toj reci nema prirodne pastrmke.

Dejan paun

Junior member
Učlanjen(a)
05.03.2011.
Broj reagovanja
0
Sto se tice srbije sume,ne bi da vredjam,al ni jedan od njih (casti izuzecima) ne vidi reku kako kao prirodno bogatstvo,nego kao zabran koji treba poseci i iskoristiti bo kraja... A kad se sve posece ,e onda se stavi prst na celo,da se malo zasadi,a to sto nece da se primi to nije njihov problem. Par njih sam pitao sta se desava,odgovor je... moras biti lepo sa narodom... kojim narodom ako taj narod unisti sve,zatvori par njih koje uhvate na delu,pa da vidis dal ce da se vrsi javasluk na vodama. Tek onda moze da se pravi prica o reviru,poribljavanju,cuvanju i sve ostalo sa tim. Pre par godina Poribljena je reka ribnica-sokolja potocnom pastrmkom i ekstra se prilagodila i imala je pastrmke i do 30 cm ,i hvatana je na devetom kilometru od kraljeva,al ove godine sasvim suprotna prica. Ista stvar i sa Gvozdackom rekom u gornjem toku gde je pristupacnije, nenormalno izlovljena. a znao sam da u jednom danu imao sam na stapu i po 15 potocari sto sitne sto krupne a o otkacinjanju da ne pricam...

SaleCK

Senior member
Učlanjen(a)
31.03.2008.
Broj reagovanja
0
Vrlo lepo rečena problematika vezana za JP Srbijašume-njih ne interesuje očuvanje,već čist novac,profit.To znaju sve naše kolege gde ovo preduzeće gazduje.Ministarstvo ih ne dira,jer od njih uvek ima siguran novac i prihod,a da li će gazdovanjem unaprediti reku i riblji fond,njima nije bitno_O šumama,da i ne pišem.

Realno,reviri u Srbiji su u startu osuđeni na propast.Razloga ima mnogo,previše:
-realno mali broj mušičara u odnosu na ostale ribolovce,
-vrlo mali broj mušičara koji bi poštovali C&R propise,
-malo broj entuzijasta koji bi se angažovali oko revira,
-"neisplativost" revira korisniku voda-ribočuvari sav trošak koji prati tu službu,poribljavanje,izrada staza za pristup,izgradnja objekta na vodi i oko nje.......
-nesavesnost riblovaca,tj.veliki broj ribokradica koji "samo da probaju,da vide kako riba radi",
-lokalno stanovništvo i njihov način razmišljanja,
-i još mnogo razloga,koji nisu spomenuti.

Malo pojašnjenje svega-broj ribolovaca sa dozvolama u Srbiji je maksimalno 100.000,a od toga 1000 mušičara.Od tih 1000,50 su C&R,ostali nose ribu.Neki svaku,naki poneku,ali nose.
Za čuvanje reivira,potrebna su najmanje dva ribočuvara dan-noć,plus trošak vozila,opreme......Poribljavanje primercima sitne ribe košta puno,jer je komad potočne pastrmke oko 25-30 centi,a potrebno je da se unese najmanje komad po dužnom metru reke godišnje.Krupni primerci su skuplji,pa cena ide po komadu ili kilogaramu-od 8 do 12 evra.Taj novac treba uložiti,a to retko koji korisnik želi da uradi i ako ima uslova.
O svesti ribolovaca,lokalnog stanovništva neću ni da pišem,suvišan je svaki komentar.

I kada se podvuče crta,na sve ovo,sav trud uzaludan,sav novac bačen u reku,a nama ostaje samo da gledamo prazne reke.Dok se mnogo toga korenitno ne promeni u načinu razmišljanja svih,dok krivolovci ne nadoknade štetu x 10,dok ti isti ne odleže ćorku za počinjena nedela....

PS.Dejane,neko te je debelo slagao da u Kraljevu ima 14545 ribolovaca.Čak ni teoretski taj broj nije moguć,a pre da se kreće do najviše 3.500,možda 4.000.

Vrh Dno