milan_mj je napisao(la):
Meni se nije jednom desilo da dodjem na Drinu i predjem 170 km u jednom pravcu a da ne mogu da pecam jer je voda velika... Nisi ti mene razumeo ja NE odobravam HE, i nisi u pravu da su prevazidjene i da su kratkog daha, a ako neko malo dublje razmisli one nisu tako lose, neznam da li je neko cuo za zelene kilovate, za kjoto protokol, zaustavljanje emisije co2 koji je najveci neprijatelj prirodi, za ekoloske brane sa ribljim stazama...Drinu bi trebali da branimo zivorima ako neko planitra da je jos pregradjuje jer kako rece Vanja Grbic:"Ovo ima ovde pa tek za 1000 km" u tu kategoriju spada i Veliki rzav... Ja sam cuo da je drina salmonidna voda zahvaljujuci brani u Peruccu?! Mene vise brine to sto nisam otisao na drinu da pecam a da nisam video lokalne ribolovce kako pecaju ca tirolsko drvce i vaser kuglu iako je to zabranjeno i sto celo leto nisam video ribocuvare...
Moram da te citiram i da ti na ovo sve odgovorim da nisi u pravu,HE nisu uopšte ekološke,one mjenjaju postojeće stanje i samim time utiču na promjene,kao što rekoh flore i faune,a i na život ljudi koji žive uz akumulacije.
Niko ne spominjie otrovne materije koje se godinama lageruju na dnu korita,zato se i ne čiste jer kada bi se to podigli pobili bi sav živi svjet u vodi i dokle bi ta "masa" stigla!
Kratkog daha nego šta su od par decenija postojanja posle toga uz ogromne investicije može samo protočna da bude,a pregrađivanje i ostale zavrzlame na Drini zbog kog profita?I ko bi od njega imao korist?Građani?Jes' al' za malo!
Svi ti investitori silni imaju isti cilj,za svog kratkog života smaći sa te kamare što više,pa pucaj po Srbiji i ostalim banana državama neke glupe projekte!
A to da je HE Perućac zaslužna za postojanje Salamonoida je notorna budalaština,potpuno te razumem slušao si tu priču od nekih uglednih ljudi i naravno misliš ako oni to tvrde da je to istina!Smatraj da si u teškoj zabludi.
Riblje staze imaju jednu manu,jednosmjerni pravac!