RIBLJI KOTLIC

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
rabbit je napisao(la):
Pazi recept za čorbuljak;

Dinstaš luk na tihoj vatri.Dodaš kuvani paradajz i začine po želji.Ukuvaš sve to,turiš ribu,pa baciš u Dunav i odeš da naložiš vatru ispod ražnja na koji si turio janje.

Di ćeš bolje... :bleh:

:D još nisam čuo bolji recept za riblju čorbu  :tbumb:  :hammer: :D Ma i za holesterol ima leka, "slatko vince pit me veseli"  :D :D ;) Ali ni janje nije slabo samo da se dobro sredi, mrzim onaj miris ako se oseti. Samo jednom u životu sam jeo dobru janjetinu, uopšte se nije osetio ni miris ni onaj čudni ukus, bilo je perfektno...navodno da bi se to tako sredilo mora da bude janje koje se još doji... nemam pojma. Ma pileči paprikaš, goveđi ili od srne gulaž ako se sredi kako treba to su pravi čorbuljci (ok gulaš jeali  i nije baš čorbuljak u punom smislu ali ja to tako zovem).

U podunavlju i podravlju glede tih ribljih paprikaša sam naučio kako su glave nezaobilazne u pravim fiš-paprikašima i recimo pet do šest ribljih vrsta, dve ili tri masne i dve ili tri postne ribe ili približno tako. Zamislite čorbuljak gde vam plivaju: kečiga, šaran, som, linjak, štuka i smuđ...mislim da bi se o takvoj kombinaciji ljubitelji ribljih čorbuljaka dobro omrsili ;)

rabbit

Full member
Učlanjen(a)
07.07.2007.
Broj reagovanja
0
Aj sad šalu na starnu.Imate riblji kotlić u vidu paprikaša i čorbe.Ja nemam pojma o čorbi,a paprikašu su me učili neki ovdašnji majstori.U paprikaš ni slučajno ne ide glava ,rep i sl.Samo čisto meso masnih riba,maltene fileti.Masnim mesom smatram soma,šarana,manjića,i naravno štuka,ali samo zbog arome.Štuka je po meni jedina riba koja može da da riblju aromu jelu,a da ubije usput i miris mulja koji Mix pominje.I na kraju,čaša bijelog vina,ili pola deci dobre rakije.

lazza

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
06.12.2005.
Broj reagovanja
2
Stari alasi kazu da je riblja corba najbolja ako se pravi od nekoliko vrsta riba.
I OBAVEZNO makar jedan karas mora u kotlic...

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Ja prilično često jedem riblju čorbu i to mi je u poslednjih nekoliko godina omiljeno jelo od ribe. Samo mogu da napišem da mi je žao što svi vi niste probali kako to izgleda kada ja pripremim. Neki ovde su probali i tri puta sipali, omazali tanjire, a na kraju i sam kotlić.
Kada neko kusa moju čorbu, na kraju se tanjir blista, jer srećnik posisa i upije i poslednju kap. :lol:

A, da, zaboravih da napišem. Ispred kotlića sa mojom čorbom se ljudi guraju kao 1993. u Srbiji, za crni hleb u 5 h ujutru.

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
47
sebastian je napisao(la):
rabbit je napisao(la):
Pazi recept za čorbuljak;

Dinstaš luk na tihoj vatri.Dodaš kuvani paradajz i začine po želji.Ukuvaš sve to,turiš ribu,pa baciš u Dunav i odeš da naložiš vatru ispod ražnja na koji si turio janje.

Di ćeš bolje... :bleh:

:D još nisam čuo bolji recept za riblju čorbu  :tbumb:  :hammer: :D

E Sebastijane sad si me razočarao i kao čovek i kao komunista ;)
Pa ovo je čuvena fora iz romana Mome Kapora "Ada" u kome se naravno govori o beogradskoj Adi Ciganliji ali od pre 30 i više godina kada je bila ostrvo i nije bilo jezera. O njenim stanovnicima Adadžijama i raznim zajebancijama na vodi i oko nje. Naravno u Kaporovom romanu alas sa Ade baca čorbu u Savu.
P.S. Ako možeš obavezno pročitaj ovu knjigu sećam se da sam se ja valjao od smeha čitajući je.

Što se tiče riblje čorbe ja sam čuo da je grgeč/bandar jako bitna sastojak iste zato što je mastan ali nije muljevit poput soma i šarana ;)

Blue FOX je napisao(la):
Ej taj cije je vreme bilo tih godina je MRTAV  :bleh: :bleh: :bleh: :bleh: :bleh: :bleh:
Bilo pa prošlo...

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
22
Neko voli ljutu corbu,neko blazu,neko sa ribljim glavama,neko bez,neko pravi sa vodom iz reke,neko sa cesmovacom,ima ko voli jednu vrstu ribe,ima ih sto vole sareno...
Ja u stvari kod ovakvih organizacija najvise volim ritual pripremanja obroka,volim i corbu,ali nema sladjeg od razgovora sa drugarima,razbibrige i opustene atmosfere.Evo moja malenkost objasnjava prijateljima zasto smo morali da kupimo ribu,posto sam ja najavio da idem na pecanje dan pre toga ali sam se vratio praznih ruku.Ovde ih ubedjujem da jos malo da krene riba ,dinar nece da izvade iz dzepa.Znaju oni to ali se femkaju.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
nisam ljubitelj fish paprikaša niti ikakvih ribljih čorbuljaka pa kakav god da ju je majstor kuvao, ali...svaka čast ribljo čorbi. Zbog nje sam zavoleo ljutu hranu (ok. nisam manijak i ne preterujem ali volim i pikantno). Davno to beše. Ja sam bio klinac 5 razred osnovne škole, ratne devedesete i bivša krajina u baranji. Posle nekoliko neverovatno uspešnih ribolova sa tečama i bliskim prijateljima u kopačkom ritu (raju ala od štuka). Ni jedna nije bila ispod 4kg a bilo ih je par od 12kg jela je cela ulica i šire  :D nakupio moj teča željene ribe pa se odlučio kuvati paprikaš...naravno i on majstor  :) jeste vala. sečam se svi, a mnogo ih je bilo, svi su hvalili taj riblji paprikaš i jeli ko sumanuti. Sipali i sipali. Ali ja se vatam špikovane štuke prelivene tržaškim umakom. I sve se krijem da mi tu bljuzgu teča ne izlije u tanjur. Sečam se boje, bilo je lepo crveno ali pomisao na kuvanu ribu sve mi ogadilo...ipak dođe teča do mene, "bre, ako si lovio ima i da jedeš ovaj paprikaš"...kaže još nešto u stilu da pečenje imam svaki dan ali ovakvu čorbu  :doh: :D a ja se sve nečkam a uz to znam da  je i zaljutio do koske. "Ajde ajde"..reče on. Nakrka on meni to i kaže danas češ da postaneš pravi čovek i ribolovac, ovo te ja krstim  :D Pun tanjur sam pojeo na silu da ga ne užalim i da me ne bi odbio povesti u opet onako sjajan ribolov. Moram priznati malo mi se i dopalo tamo pred kraj, i od tada jedem ljuto...dopalo mi se, ali mnogo sam se preznojio da bi zavoleo ljuto. Posle sam rekao teči kako mi se ljuto pomalo dopalo ali ne bih više kuvane ribe  :D A ljuto je bilo, do daske, i odrasli su se znojili, oni koji inače često jedu...kako je tek meni bilo dok sam jeo i posle kada sam mogao ...hmah hehe znate več šta  :D :hammer:

Terza

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
uh bre drugari,sad sam video temu,bravo....dajte neki dobar recept...pa vi nemate pojma koliki sam ja gurman....uf podje mi voda na usta od same slike...
Zvezdane,
probaj da nadjes kotlic sa USB-om,ja sam vec naso kasiku  :drool: :drool: :drool:

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
22
Evo da ti jos malo ide voda na usta.

Prilozi

• od pre neki dan.jpg
    od pre neki dan.jpg
    121 KB · Pregleda: 356

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
39
Cim otvorim ovaj topic, tako mi se otvori apetit da bih pojeo ceo ovaj kotlic! :drool: :tbumb:
Ja sam samo jeo riblju corbu po restoranima, dok ova prava ribarska mi izgleda vrhunska!  :yeswink:

Najgore sto nikada nisam imao kontakt na vodi sa stukom,bucovom,somom,karasom koji su ovde osnovni sastojci. Da li ima neki recept sa malo drugacijim ribicama. Mix, pomenu neku pastrmsku? Mozda da dodam skobalja,ploticu,sarana-amura,krkusu...? :D

Vrh Dno