Šaran

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Hvala Seb na iscrpnim informacijama kao i uvek a sažetim u jedan post ,to me je mučilo a pretpostavljao sam da je ciljanje i prikradanje ovoj fantastičnoj ribi kao što kažeš ključ uspeha ,upravo sam se zbog toga i zapitao kako na ovom snimku na kome mi ta voda deluje jako što bi se reklo muljavo ciljaju šaranu ispred usta ,e sad to se možda nama samo čini da je toliko mutno dok je uživo situacija ipak drugačija..a i polarizacione naočare čine čuda po tako sunčanom danu ...

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Dok sam proletos mušičario babuške imao sam priliku da u par navrata vidim prave dunavske divljake kako patroliraju ispod jata babuški.Ribe od 7-8 kg. blazirano su ulazile u same plićake mešajući se sa krupnom babuškom i praveći ludnicu mežu sitnom ribom.Tada je bio u mrestu i debelo sam se naoštrio da mu spremim nimfe kad izađe iz vremena ljubavi!Međutim,čim se mrest završio ta riba se povukla i tek sporadično sam viđao izbacivanja pravih mrcina na priličnoj daljini od obale.Ako ove godine kod nas dozvole ribolov iz čamca,tačno znam mesta na kojima bih trebao da pokušam!

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Koliko sam nacuo i citao u Americi ga najvise love u vreme mresta! Bas zato sto udje u teske plicake!!!

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Ha,šta da radimo,kod njih je šaran krš riba,kao kod nas babuška :lol:

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
uff pa ne samo tamo i po evropi je slabo cenjen ... a kao i većina ostalih rečnih riba ..treba njima naših "ribolovaca" pa da vidiš za par godina kako će da cene posle sve što pliva  ..  :hammer:

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Čuveni KG ribolovac Miša "Baron", bog da mu dušu prosti, otišao pre tridesetak godina kod brata u Čikago. Bilo mu dosadno, šetao pored reke i video šarančine 5-10 kila. Otrči on kući, iskopa bratov štap, malo kukuruza i hleba i zasedne na obalu.
Posle pola sata pet šest komada - ogromnih.
Samo što se nije usro od sreće.
Gledao ga policajac, priđe i traži pasoš. Misli se on, kako zna da sam stranac i reč po reč, ispostavi se da je žandar treća generacija Srba u Čikagu. Nije ga kaznio što nema dozvolu jer je kaže uveseljavao narod okolo pecajući to govno. Svi se krstili i čudili koja to budala peca šarana, pa ga još i u čuvarku stavlja da nosi kući.
To ga je koštalo litar domaće 15 godina stare rakije - dao žandaru - to mu je bila kazna.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ja mogu da kažem da šaran prilazi u plićake i preko cele godine osim po zimi mada i tu postoje iznimke. Kod mene ih vec godinama pratim i uglavnom i posle mresta oni prilaze obali. Vole se zadržavati i na dubinama od 2-4m ali tu vam treba bistra voda da bi ga lepo opazili. Isto je i sa linjakom samo da ga je kod mene malo pa ga se retko vidi ali isto tako posebno u jutro u izlasku sunca pa tamo do nekih 9 h če vrlo rado vršljati po plićaku...a šarani oni preko leta vrlo rado se zavuku u lokvanje ili na mirnom plitkom delu jezera ili se sunčaju ili muljare...ali u nekoliko navrata sam iz čamca vidio na sred jezera ogromno jato velikana kako se sunčaju tik pod površinom.
Da u USA to nije baš cenjena riba. Ma, sto ljudi sto čudi...tako je meni ona podela na plemenite i ne plemenite ribe uvek bila smešna.
Kada sam davno govorio u jenom rd-u gde sam bio čalan par godina o ideji da na našem području uvedemo samo meru za bucova i jaza to je svima bilo bezveze... :blush:  nisu plemenite ribe...meni je ta podela uvek bila bez veze.

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Ma nemaju oni pojma.
'de ima Svetog Nikole bez šarana. Nezamislivo. Pa još ako je malo masniji.
::)

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Meni je itekako zamisliva slava bez sarana (naravno u mom stomaku). Sumnjam da ima riba koja se moze kupitili ili uloviti (od konzumnih naravno) da mi je ne trpi stomak ali sarana jedva da mogu da podnesem narocito tovljenike, prave divljake i nekako

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Uh,ja ga volim majku mu njegovu,ima neku ludu kiselkasto-slatku aromu...

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Djole, zezam se.
Kad meni padne posna slava ide kvalitetnija riba. Al šta vredi kad kum kaže - bre kume, de je šaran, ja se naoštrio za njega.  Moram i njega da ispoštujem, pa imam i šarana.
Jebiga. Stvar ukusa.
Što reče Zvezdan - ni ja mu ne nalazim manu - pogotovu uz vino.

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Predivan klip, a stapovi su samo tako ludo odradjeni 8)

Vrh Dno