Moje iskustvo u lovu šarana svodi se na par izlazaka i par riba. I pored toga, dosta stvari sam zaključio. Prvo, čvrsto sam uveren da se za početak treba fokusirati na lov na viđeno. Naročito na siromašnim vodama i onim napadnutim šarandžijama. E sad, kad ste opazili šarana, prva najbitnija stvar koju treba uočiti je brzina kretanja. Od toga zavisi da li mu uopšte treba prezentovati muvu ili čekati drugog. Šaran koji se hrani se kreće sporim tempom, i obavezno kreće ka ponuđenoj muvi. Sama prezentacija mora biti vrlo precizna. Podrazumeva se da mora da se pogodi pravac kretanja ribe ali to nije sve. Istovremeno morate proceniti i koliko daleko od ribe treba baciti a to zavisi od brzine njenog kretanja, dubine na kojoj se nalazi i vremena koje je potrebno vašoj muvi da propadne na tu dubinu. Cela poenta je da muva dođe šaranu ispred nosa. Šaran ne juri hranu već lagano, možda čak i iz radnoznalosti prilazi muvi.
Kad je prezentacija uspela i šaran se zainteresovao za vašu muvu, ono što sledi je kontra. Nema pravila kako ćete registrovati udarac. Koristeći plivajući predvez u jednom slučaju je udarac bio kao pastrmski dok je drugom prilikom pomeraj predveza bio jedva primetan. Vrlo često je moguće i da se udarac ne registruje. Zato, kad god se šaran mota oko muve, treba dati kontru posle kraće pauze. Može se i koristiti indikator, ali sa udicom naravno, jer šaran skuplja i sa površine (ovo ne treba shvatiti ozbiljno

)
Što se tiče muva, treba probati sve što vam padne napamet. Počev od klasičnih, tipa Zečje uvo, imitacija larvi vilinog konjica, rečnog raka i sl. pa do nekih fantastičnih kreacija. Veličina bi trebala da se kreće oko #8. Najbitnija stvar po meni je otežanje koje direktno utiče na dobru prezentaciju. Potrebno je imati muve različite težine, počev od neotežanih pa do srednje otežanih. Npr. muva na slici je otežena sa 5-6 namotja olovne žice debljine 0.010" neposredno iza okca i na takvu je uhvaćen šaran na slici od oko 3 kila. Dubina na kojoj se kretao je bila oko pola metra. U toku pecanja, treba proceniti koliko tešku muvu treba koristiti.
Sve ovo se odnosi na pecanje šarana koji se kreće do 1 metra dubine, na viđeno. Sa lovom na površinske muve kao i lovom po dnu nemam baš mnogo iskustva tako da to ostavljam za drugu priliku.