Smeđe jednodnevke

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Već par dana nosim jednu ideju u glavi i nikako da skupim dovoljno vremena da ju realizujem. Video sam mnogo lepih smeđih jednodnevki i mnogo njihovih imitacija (suve). Ovakvu kombinaciju materijala još nisam video ni na jednoj suvoj verziji. Ne znam mogu li se nazvati autorom ove jednodnevke (da ne ispadne da izmišljam toplu vodu).  Rep je od microfibetsa, telo od fazanovog repa kojega sam porebrao u kontra stranu korenom smeđeg petla kojega nisam ogulio nego skoro do samog korena ošišao (naglšenih 8 abdomenalnih segmenata,  :D ko da je ribi realan broj važan  :doh:), thorax je od sivog zečijeg dubbinga, nogice smeđi petao i jarebica, krilo od cdc-a. Razmišljao sam da  noge uradim samo od cdc-a i jarebice ali sam odlučio za ovu varijantu. Drugi put ču probati samo cdc i jarebicu za noge. Posle kada sam ju dovršio navrle kojekakve ideje glede usavršavanja. Za ovakvu muvu su morali stradati: jarebica, fazan, divlja patka, petao i zeko. Samo microfibets je sintetički  :D Mnogo krvava neka muva  :-X  A zamislite takvu kombinaciju samo da umesto fazanovog repa za telo uzmemo par fibri sive čaplje  :drool: i porebra se korenom grizli petla. Kako vam se ova čini?

Evo je, smeđa majska na udici TMC 102Y #12
main.php

evo i njene siluete

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
Bravo! Izvaredna muva , sve ispostovano, cist impresionalizam! Umerena upotreba , svih materijala, bez prekomernog budzenja i stereotipa kojih su imitacije majskih obicno prepune. Zasluzujes da je nazoves po sebi jer ti  ti si Sebi!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
:D :D :D :lol: :lol: UF UOBRAZIH SE  ::) :hammerhead: Hvala St.Igor! E onda če da se zove "Sebina majska" ili "Seba's Mayfly"  :D
Glavna ideja mi je: telo od fazanovog repa (može i neke druge fibre) kontra porebrano ošišanim korenom petla primerene boje telu. Thorax od dubbinga. Nogice od petla i jednog namotaja jarebice na samom kraju. Krila od dva cdc perca. Moram napomenuti još i to da su mi se ruke tresle dok sam ju vezao...ne znam šta mi bi, još i glavobolja pa je vezanje malo duže trajalo zbog par pauza. 
Zbog ovakve pohvale ču uraditi prvom prilikom step by step kako to radi autor  :lol:  ;)

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Svidja mi se ova majska. Veoma lepa, jednostavna, deluje lovno. Svaka cast druze Seba! :tbumb:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
hvala druže  :) Vidiš koliko je krvi moralo biti proliveno da bi baš ovakva nastala  :) 5 životinjica očerupanih i odranih  ;) :).

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Da li je ovo odrasli (imago) mužjak Heptagenia sulphurea ili Rhithrogena germanica? S obzirom na broj udice i boje, rekao bih da je to.
Prva vrsta jednodnevke je potpuno žuta kao subimago (dun), ali mužjak postaje braonkast, kao polno zreo. Druga vrsta, martovka, kao subimago je prepoznatljivo šarena, ali posle poslednjeg presvlačenja i za vreme parenja i polaganja jaja, dobija braonkasto-riđe telo. I jedna i druga vrsta su taman za veličinu udice 12.
Dakle, Sebastiane, ja bih rekao da si se spremio ne samo za kraj marta i početak aprila, nego i za junsko popodne. Opustošićeš Savu Dolinku ili Savu Bohinjku?  ???

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Mix hvala za pohvalu i lepo/perfektno :yeswink: objašnjenje  :tbumb:.

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
Rhithrogena germanica, martovka da nema mozda 2 isperka- tj repa a ne tri?

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
Na ovu sam mislio ,iespravite me ako gresim!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ne da ona ima dva repa, nego i Heptagenia ima toliko. Srećom, ribe ne zagleđuju toliko naše imitacije, inače bi i broj nogu brojale, a onda bi naše muve bile krajnje sumnjive.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
hehe, uf kada bi i noge brojale  :-X :doh: propala bi nam karijera  :D :hammer: Razmišljao sam i ja o tome dal da stavim dva ili tri repa pa skoro se odlučio za četiri kako to često radi O. E. ali odlučih se za sredinu (3). Ovako mi se najviše dopalo. Kada radim jednodnevke sa telom od biotsa ili samo korena petlova pera stavljam ili dve ili četiri ako je u pitanju microfibets. Ako stavljam perje ili dlake za rep heh  :D ko bi to brojo'  :doh:  :D

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
Ma samo sam hteo da pitam dali je to ta muva :doh: , a ne da trazim dlaku u jajetu , zacie dali je ono sto sam slikao na Drini u aprilu martovka iliti Rhithrogena germanica?
  unapred hvala igor

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
St.Igor je napisao(la):
Ma samo sam hteo da pitam dali je to ta muva :doh: , a ne da trazim dlaku u jajetu , zacie dali je ono sto sam slikao na Drini u aprilu martovka iliti Rhithrogena germanica?
  unapred hvala igor

Pljunuta martovka, to jest, Rhithrogena germanica.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
jel se prvo veze cdc pa tek onda petao pa jerebica?

Vrh Dno