Koristim tecni azot odmah nakon kaljenja da pojurim zaostali austenit u tom celiku. Problem kod svih tih super celika je sto se tesko ostre,obican korisnik nema sansi sa tako necim nikad ga nece naostriti ,optimalna tvrdoca mu je 61 hrc a to u nerdjajucim celicima zna da bude prava muka. Drugo rez u karbonskim celicima je znatno finiji zbog same strukture celika i dosta se lakse ostri. Odrzavanje karbonskih seciva je jednostavno traje 2 sekunde , ne postoji ni jedan argument na ovom svetu koji me moze ubediti da je to zatevna operacija. 52100 naostrim za 2 minuta i to tako da se plasim njegove ostrine, elmax recimo pa treba mi pola sata i nikad nece biti toliko ostar kao 52100 jer ima vece karbide u sebi a ti karbidi su u samom rezu i njihova velicina je fizicka prepreka za za najfinija ostrenja.52100 mozes stropovanjem na kozi odrzavati veoma dugo ostrim dok nerdjajuce ne mozes i gomila drugih osobina koji stoje na strani karbonaca. Noz je alat i njemu treba odrzavanje od bilo kog celika da je napravljen. Ostavljati ih prljavim ili u vodi sa kasikama i viljuskama je nemar a to je osobina coveka a ne noza. Ja nemam noz od elmaxa vec od 52100 celika a mogu da ih pravim od bilo kog materijala svih cpm celika, imam pec ,celicnu foliju za visoke temperature posudu za tecni azot i znanje da to odradim kako treba . Poznavaoci uvek biraju karbonce ovi drugi mahom nerdjajuce.Meni je teze da napravim noz od 52100 jer ga kujem normalizujem, radim meko zarenje, ravnjam pa tek onda kalim. Nerdjajuci dolaze u flahovima i jedino sto treba da uradis jeste da ih okalis . Ja jednostavno ne verujem kao majstor u njih toliko, ali svakom svoje. Na tom polju se stvari polako menjaju mene npr svaka deseta musterija pita za elmax svi hoce 52100. Kod drugih majstora je obrnuto ali opet ja se razlikujem od njih, moja termicka za taj celik je drugacija i rezultati su drugaciji. U ovom videu je secenje konopca [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=6pzuc_8D-no[/youtube] probaj sa svajcarcem da uradis ovo vrv ces morati toliko puta da ga ostris da ce od njega ostati samo patrljak (dobro de nece) ali mozda moze jedva 50 puta. Sto implicira da ces morati 20 puta da ga ostris. 20 puta po 6 minuta to je 2 sata u ostrenju i gubitak dobrog dela celika iz ostrice. Sad da bi obrisao noz neka ti trebaju 4 sekunde dakle matematika kaze da treba da koristis noz od karbonskog celika 1800 puta da bi ti oduzeo 2 sata zivota tom operacijom. Neka ovo sve i nije bas tako tacno ali tu je negde hehe.