Šta nudi Srbija mušičarima u budućnosti

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Naletoh na ovu temu,koja je jako inspirativna,i na koju,nažalost,mi za sada nemamo mnogo uticaja.Da imam bilo kakve ingerencije u ovom malom gradu,kojem po bogatstvu voda mnogi mogu da zavide,znao bih šta da radim.U samom centru Kladova postoje dva jezera veličine tri fudbalska terena,potpuno osiromašena ribom,nekad su se u njima hvatali bandari preko kilograma,klenovi od tri kg.,smuđevi.Oba jezera su fantastična za barsko mušičarenje,potpuna čistina,idealno i za fly casting,potrebno je samo malo reda i poribljavanja.Organizovao bih volontersku ribolovačku kontrolu,za početak,kasnije bi sve išlo svojim tokom.Da ne ispadne da je sve u elitističkom konceptu mušičarenja,kako mnogi razmišljaju o ovom sportu,bilo bi dozvoljeno i bacanje varalice,a možda i neke druge tehnike,po ugledu na neka druga mesta.
Ovo su moje velike želje,muka mi je da ljudi iz inostranstva dolaze i padaju u nesvest zbog naše nemarnosti,niti je ovo neki veliki posao,niti zahteva mnogo mozganja,potrebno je samo malo para koje bi se sigurno jako brzo isplatile.O ritovima u blizini Kladova ne želim ni da mislim,na tome nam i Englezi mogu pozavideti.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
sto nevidis neku koncesiju?
kad moze pliva za par hiljada e sto nemoze i to jezerce, posto neverujem da je ogromno

mada ako realno pogledam, moralo bi debelo da se podmazuju politicari, opstinari, sekretarice i ostali "faktori" u gradu....

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
sve u svemu ovo nam se nudi :pozzz: :suck: :asshohe:

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
    И ја сам случајно налетео на ову тему и баш је добра.
    У старту се слажем са Салетом.Питање је шта уопште Србија у будућности нуди свим риболовцима, а посебно мушичарима.
    Прво, шта може сада, да макар заустави даље уништавање.
    Казне, казне и само казне - ДРАКОНСКЕ. Ја бих увео казну - 25 - 50 по гузици, па не може онда фирма да плати казну директору што је сјебо Топлицу, Тимок... Дали сте дозволу за рад без постављених пречистача, зна се ко одговара. Попијеш 50 комада па неће више да може за кило печење и кило бело (плус мало јеврићи)
    'Ел си пито џеп или гузицу да крадеш на струју - више никад нећеш. Како напољу сви наши постану фине девојке одмах, јер баци у Швици пикавац на улицу - 250 франака и хвало лепо, молим, изволте и други пут. Питам што ли ми Срби једини мрзимо ову нашу лепу и напаћену земљу, а курчимо се ми па ми.
    Знам како је изгледало Гружанско језеро препуно штука од метар, кленова по 2 кила. Борачка река, река Гружа, биле су препуне клена, а у Јасеници је чак било и поточаре.
    Језеро Гружа, Ћелије, Гараш, Бован, Власина, језера на Фрушкој гори, Дунав, дунавски канали,  разливи, Засавица и многа дуга места могу да постану фантастична мушичарска места за штуку, смуђа, баса, клена, црвенперку... - каква Шведска.
    Био сам присутан када рибочувар на Гружи (Чачани газдују Гружом) нађе у чуварци шаранче од 50 грама или штуку ко хемијска оловка и уместо да му заплени све, да га "ицепи к'о свиња масан џак" да му ни пето колено не помисли на тако нешто он каже "који ће ти курац" и оде ладно даље. Ми смо попиздели. Није ми проблем да га поломим, могу и знам, али јебига дошо сам на пецање, а не на шорку.
    Око језера Гружа, данас, више не можеш да прођеш од ограда, бетона, кобајаги викендица, камп насеља. Код самог моста на десет метара од воде човек направио насеље од петнаестак кућа у низу, као туристичку понуду - али СВОЈУ. Где ће отпадне воде, детерџенти него у воду.  Имају сви решења за рушење, али ко да спроведе. За то требају муда и да се замериш неком педеру из власти.  А то је вода коју пије Крагујевац и делимично Краљево. Знам где на језеру од марта до новембра кампује тип са "Пајером", агрегатом, сателитска антена од 2 метра. Па, јебо матер, није Гружа Ибица или Хаваји па се проводиш, него са чуварима мажњава рибу и продаје ресторанима. Лове колико хоћеш. Мени је ту дедовина па им, када сам у дединој њиви, недам да изађу из чамца на обалу (у моје) него им показујем дозволу издалека. Једног сам и бацио у воду, била милиција, лом. Онај куртон, Веља Илић за дивљу градњу, чини ми се на Увцу, уместо да каже "РУШИ ОДМАХ", он каже - нека до израде детаљног плана. Ма сруши па кад буде донет план, правићемо по плану, и на излицитираном (ко да више) земљишту, и то где може, а Увац је под тоталном забраном градње. Па Веља је штеточина број 1. Наши политичари не препознају туристичку понуду ни да их лупи у главу (осим јагњетине и шприцера и знају за Копаоник). Јебо их Копаоник - само 'ладно и ништа више. Нека  Себастијан каже  што се у Словенији не краде риба - казне су толике да би престао да мислиш на рибу док си жив. Он живи поред, чини ми се, Бледског језера, устане ујутру попије кафицу, узме штап и на 50 метара хвата клена, штуку, шаране, црвенперке, чисто, лепо, милина. Јебига то кошта.
    Ја хоћу да платим дозволу али да знам шта плаћам. 4000 хиљаде риболоваца у Крагујевцу плати у просеку 5000 динара годишње за дозволе. То је , буразеру, 20.000.000,00 динара или 250.000 јеврића. За то купе шаранску млађ за 2000 евра, сви се сликају и серу како су порибили језеро. То исто раде и на салмонидним теренима. Пусте 10 кила пастрмчица и  пичи даље, а ми срећни ко млади мајмуни, уместо да кажемо - чекај бато, од дозвола дошло толико, чуварима плаћено толико, остало толико - де је, бре, остало ?
    То само Крагујевац да годишње 250.000 евра. Где су Београд који има сигурна 20 - 30.000 риболоваца, Ниш бар 10.000 итд. Лова, бато.А  ко'лки је мој део - нећете да ме зајебете ? :smoke:
    Чини ми се да је Микс негде реко - ало, бре, зашта дајем паре за дозволу, дајте рачун где сте их потрошили. Коју сте студију заштите или порибљавања и шта сте уопште урадили. Кад је министар, или ко то треба, поднео рачун где су паре од дозвола, и шта је за те паре урађено.Кад почну да апсе за такве лоповлуке, можемо да се надамо.
  Гледам Велику Мораву - туга брате. Пластично дрвеће од најлон кеса.
Лепеница је, када сам ја био дете, била река пуна рибе, купао сам се испод старог каменог моста у центру (ту сам рођен), али већ 45 година кргујевчани знају какав се ауто прави тог дана - такве је боје Лепеница. Ко сме да помене филтере. Сад ће ваљда Италијани то да ураде.
  Да су казне у висини коштања филтера за пречишћавање, сви би га поставили.. немогу више да се нервирам. Можда сам оф, тема је - шта Србија нуди...?
  ОВАКО НИШТА, А МОГЛА БИ ДА ЈЕ ПАМЕТИ, ЈЕДИНСТВА  И ХРАБРОСТИ.
  Нада умире последња.

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
   Sto se odgovornosti tice, u pravnom licu postoji odgovorno lice. To je obicno neko od direktora ili sefova, sve jedno. Ako pravno lice nacini stetu, morace da je nadoknadi ali takodje odgovara i nalogodavac koji je svojom radnjom ili propustanjem izvrsenja iste prouzrokovao stetu... E sad', ako taj nije u zatvoru - jebes novcane kazne, tu nesto nije u redu. Sada da propratimo preko zakonodavne, izvrsne i sudske vlasti, politike, veza, kumstava, kombinacija i korumpiranosti celu situaciju, trebace Lakiju da zakupi jos jedan domen na nekom Meksikancu. Dakle cuvar(krivocuvar) je kriv, zagadjivac je kriv ali ko ce da ih privede pravdi i kazni za stetu koju prave... Kulturna drzava u svakoj svojoj instituciji poseduje organe unutrasnje kontrole koji prate rad i po potrebi rigorozno sankcionisu onoga ko krsi zakon ili bilo koji podzakonski akt, recimo statut koji je ribolovacko drustvo donelo na sednici pred otvaranje sezone. Ako projektujemo ovo na srbiju, videces da lopovima koji su dosli na vlast odgovara pokvareni komunisticki sistem koji ostaje isti samo se naziva demokratija, kapitalizam ecs. Odgovaraju im svi organi koji im omogucavaju da sada oni kradu i sacuvace takvo drustvo da bi posle njih krali drugi koji nece biti kivni na prethodnike jer imaju vec razradjenu kombinaciju za mlacenje para.Ovako funkcionise celokupni sistem sto se naravno oslikava i kroz rad ribolovackih drustava i cuvarske sluzbe. Za proveru odnosa primljenog novca od izdavanja dozvola i novca koji je ulozen nazad u vodu, angazuje se odelenje privrednog kriminala, trzisna i finansiska policija. Ko ce da prijavi ribolovacko drustvo ili ribocuvara? Niko nece da upre prstom ali ce se gurati da zauzme mesto s'kog se vedri i oblaci. ko ce da se sudi, kompromituje i nervira za tudj racun?
Opet tvrdim da je jedini lek privatno gazdovanje vodama. Kada je nesto drzavno, cerupa ko stigne i kako stigne. Primer: kada sef sazna da direktor krade, ovaj mora da ga pusti da i on krade da nedodje do problema. Ta pojava se nastavlja lancano od vrha ka dnu pa na kraju i cistacica krade sijalice iz wc-a i niko nema pravo rec da joj kaze. U privatnom sektoru je malo drugacija situacija. Radis posao najbolje sto mozes, trudis se da uvecas kapital i da ti musterije (recimo ribolovci na reci), budu zadovoljne. Onaj ko krade ili na bilo koji nacin ugrozava skladnu kompoziciju vrlo brzo plati ceh, malo materijalno-pravno, malo fizicki :whistle:
Dakle ja svoju firmu smem da kradem, zato sto je moja i svestan sam sta radim - ko jos krade sebi iz dzepa. Niko drugi nema tu privilegiju i nema problema koji nastaju na NICIJOJ ZEMLJI.
Do nekih dalekih lepih vremena, preostaje nam jedino da uzivamo na par recica na kojima ribocuvari mlate nesavesne posetioce jer su zaljubljeni u vodu koju cuvaju(takvih je kod nas malo). Druga solucija je ribolov sirom Bosne, jer su bosanci izgleda pametniji od nas.

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Све си у праву, зашто би мењали систем. Комуњаре су узимале како су хтеле, а сад на западу ништа ново. Приватизација и газда је закон, али ће ти исти да узму воду у закуп, потроше 2.000 јеврића на порибљавање, 5.000 у рекламу, 1.000 у два мученика који ће за 200 месечно да погину ако треба - важно да радиш, ћути бре. Онда ће да једно три године узимају по једно 100.000 јеврића за дозволе, синдикална такмичења и разне смицалице и паламуђевине. После три године купи 20 станова и рентира, а вода сахара и ви риболовци јебите се сами, 'ватајте један другог ма мушицу, кедер, варалицу - заболе ме.
Што се не повампири Милош Обреновић или што ти рече да се примењује душанов законик.
Вероватно сам много оф, али немогу да се не нервирам, прорадио ми чир... Ајд здраво.

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Moram da priznam da su vasi postovi bili vrlo inspirativni na mene pa i ja resih da napisem sta me muci.
Sta Srbija nudi musicarima u buducnosti? Odgovor nije lak ni malo. Problem je sto napredak negde i postoji ali sa njim mora pod ruku da ide i nemar koji je cesto veci.
Svi znamo da nije potrebno mnogo da se nasa ribolovna podrucja ucine neverovatno interesantnim za ribolov. Voda nam bogu hvala ne nedostaje.
Ali problem postoji! I on je u nama koji zivimo u ovoj zemlji. Krivac sam ja, ti, brat, komsija, otac, kolega, drugi musicar, kolega sa foruma,..........Svi smo krivi. E sad krivica se razlikuje. Necija je krivica samo sto nije digao glas i suprotstavio se, a necija je je sistematicno unistava sve na sta naidje. Ali ponavljam svi smo krivi. Najvise me nerviraju oni koji samo prstom pokazuju na crnje primere da bi tako ispali bezgresni. ALI CINJENICA je da ja za 11 godina musicarenja sam video samo dve osobe za koje sa sigurnoscu mogu da kazem da su bezgresni sto se tice postovanja zakona o ribolovu i ekologiji. EJ SAMO DVA!!!!! Sad se vi dobro zapitajte koliko takvih vi poznajete. Ja svuda oko sebe vidjam ili cujem ljude koji bacaju djubre pod izgovorom "Sto nema neka kanta tu? Da ima ja ne bih bacao ovde" kao da je neko zaduzen da trci i postavlja kante njima pod ruku, ili "pa jer vidis koliko vec djubreta ima, koja je razlika sad sa jednom mojom kesom vise". Isti ti ce da kad je ribolov u pitanju da kazu " pa sta ako sam je uhvatio u lovostaju, da sam je uhvatio pre dve nedelje onda bi to bilo u redu?" ili " sta je to 23cm pa to je skoro ista riba kao ona od 26cm" ,ili "pa dobro sta ako sam poneo poneo 6 komada, oni na ziv mamce ponesu sve sto uhvate". Ovome nema kraja ali najveci problem je sto takvi nisu dno nec svetlija nijansa sive danasnjice Srbije. Ej pa vi na ovom forumu imate nekog ko baca djubre gde stigne, grebe ribe, peca u lovostaju, nosi ribe ispod mere, nosi vise nego sto je dozvoljeno....i povrh svega ima dovoljno arogancije da upire prst na nekog drugog. Ajde da satremo prvo takve koji su u nasim redovima i koji nikad nece biti deo pravilnog pristupa bilo cemu a kamoli musicarenju, pa tek onda da sa pravilnim moralnim nacelima i etikom udjemo u sukob sa svima koji odmazu da postoji bilo kakav odgovor koji je postavljen u naslovu ove teme.
Mora ljudi da shvate da ako vec ne postuju C&R nek postuju makar nesto sto se zove PRC (population considered release). Npr. po meni samo tezak debil moze ponese i jednu pastrmku iz reka jugoistocne Srbije sa obzirom na brojnost istih, o onima koji ponesu vise od jedne necu da trosim reci. Slicno vazi i za klena u Niskom kraju. Bez obzira sto ga neki nazivaju ribom nizeg kvaliteta ili korovom on to nije a i njegova populacija je drasticno smanjena. Pozivajuci se na pocetak prosle recenice "sportski" ribolovci noseci ulov koji premasuje dozvoljenu granicu u nameri da namire troskove bavljenja ribolovom cine ogromnu stetu. Problem je sto to ne mogu ili ne zele da shvate nesto kao PRC (znam da zvuci smesno ovaj naziv). To vam je kao kad poredimo lov vuka kod nas i u npr. Norveskoj. Kod nas jer ga ima (nadam se) previse, placa vama kad odstrelite i odnesete vuka u lovacko udruzenje. Dok ako to uradite u Norveskoj sigurno necete izaci iz zatvora do duboke starosti. To vam je taj PRC koji uzima u obzir stanje i bojnost vrste pa se na osnovu toga se i vrsi adekvatan izlov. Samo sto je u ovom slucaju sa klenovima obrnuta srazmera pa je nuzno da postoji opravdanje za vrstu kojoj je potrebno pustanje.
Dakle za pocetak moramo da pocnemo od edukacije (molim vas proverite znaceneje reci edukacija jer je u anketi utvrdjeno da vise od 99% Srba nezna pravo znacenje ove reci) svih sunarodnika, i samim tim osiguramo bolje sutra, jer u suprotnom NISTA ce biti odgovor na pitanje iz naslova.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Na žalost,u našem slučaju svi moramo da verujemo u proviđenje da će neki političar u budućnosti biti strastveni ribolovac da bi se nešto promenilo,tako stvari kod nas funkcionišu.

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Извињавам се свима за речник, али кад чујем реч ТРОВАЊЕ ја попиздим.
Отишли смо у страну, ван теме, али јебига.
Постала је тема "Шта Србију спречава да има шта да понуди мушичарима"
Газда може да пребаци ове постове тамо где треба.
Када су отровали Гружанско језеро, то је била страва и ужас. Штуке и шарани преко метра, кленови и мрене по 2 кг па навише, све је то испливало на обалу, смрдело је 5 км у круг. Ником ништа. Риболовци су први ћутали ко пичке, а званична верзије је била "Плитко је језеро, ствара се бакар сулфид (чини ми се) па се лепи рибама за шкрге и удавиле се"
Неким сељацима што су набацали ђубре у њиву и заливали тако да је река ширине 50метара текла у
Гружанско језеро смо преврнули трактор у воду (поодавно) и више ту не сеју.
Гринго је донекле у праву, ако ћутимо и не радимо ништа, немамо право да критикујемо. То је "корила коза овцу да јој се види пичка"
Негде сам  прочитао отприлике ово:
"Ја,сам,могу да узмем мртву рибу и бацим директору кланице у авлију, али ћу да најебем. Али кад се негде то деси, ако оде нас 200 са по кантом и рокне му у авлију, има да се дигне  прашина до неба"
То исто могу и смем и ја, али  се позову новинари,  друштва за заштиту свега и свачега (јес да нису много моћни, а'л  је већа учка), па писма разним надлежним јебиветрима,па околни угрожени становници,  укључи се много људи у целу причу.
Кад је трован Тимок, Топлица, Тиса нисам чуо неку велику галаму.
Знам да је то мукотрпан и дугачак пут, треба живаца, крвавог рада, али јебига -нема џабе ни код бабе.
'Ајде да пробамо да саставимо петицију  "Шта је министарсво урадило против загађивача" или "Где су паре од дозвола" или "Зашто полиција и судови не спроводе закон о риболову, а министри унутрашњих послова и правде ћуте". "Јави се Дачићу"  да се потпишу сви мушичари, ако хоћете и сви риболовци по удружењима, грађани који то хоће на улици...Београд, Ниш, Крагујевац, Нови Сад, Ужице...
Вршити сталан притисак на све живе одговорне - мора да се изроди нешто - не јебе леп, него досадан.
Селективно забрањивати на осиромашеним салмонидним водама пецање, рецимо један део годину или две, па следећи пут други део ...То раде ловци.
Дај да тражимо од Словенаца само да препишемо њихов закон и ништа више.
Онда можемо да причамо шта Србија може да понуди мушичарима и осталим риболовцима.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Posle 22 i po godine mušičarenja naučio sam da proričem mušičarsku budućnost. Tačno znam šta će biti sledeće i narednih godina. Evo, besplatno ću vam proreći.
Biće gore nego sada. Nema nijednog razloga da se bilo šta promeni. Kao što su vode Srbije propadale do sada, nastaviće i nadalje. Nikakvo samoupravljanje ribolovaca neće spasiti ni jedan vir, a kamoli bilo koju reku, jezero ili baru. Zapravo, to ribolovačko upravljanje vodama je i dovelo do propasti.
Decenijama slušam "napredne ideje", "promene" i slične stvari iz usta ribolovaca, ali niti to ima ko da sluša, niti ima potrebe za tim. Povremeno se pojavi neki trtoguzac pa se ugura u upravni odbor nekog udruženja, pa tamo trtomudi dok mu ne legne par hiljadarki koje ga zauvek ućutkaju...
Promene će nastupiti kada neki investitor zakupi reke. Njega neće nimalo zanimati šta misli neki pametnjaković obučen kao mušičar ili mudrac. Plati dozvolu pobratime i pecaj. Ako ti se ne sviđa, idi na neko drugo mesto.
Evo, u BiH več imamo fenomenalnu ponudu za instant mušičarenje. Dođeš na Ribnik i niko te ne pita za bilo kakvo mišljenje. Platiš vikend dozvolu i postaješ korisnik koji mirno spava. Ako ti se ne sviđa, izoli na Plivu ili Unu. Ni tamo te niko neće pitati ništa, osim ribolovaca ako imaš neku muvu koju napada lipljen. To je sve što treba da te muči, ako si normalan.
Kako se gazduje vodama, znaju gazde, a ribolovci su poslušni korisnici i ništa više. Kada u Srbiji shvate da tako funkcionišu te stvari, neće biti više nikakvih problema između ribolovaca i trovača, ribokradica i sličnih. To istovremeno postaje problem onog ko nam prodaje dozvolu, a mi za svoj novac od njega očekujemo mir, ulov i lepotu.
Isto tako bi trebalo da dobijemo taj mir, ulov i lepotu od ovih sadašnjih crvenoarmejskih zajednica i udruženja ribolovaca, gde plaćamo skupu dozvolu, ali to ne funkcioniše, niti je ikada funkcionisalo.
Dakle, ovi pozivi "ujedinimo se", "napravimo pomak", "ja sam revolucionar"...su stare komunističke parole, koje odzvanjaju među našim ribolovcima otkad su napravili prvi skup. Nema ništa od toga. Pomak će napraviti samo onaj ko će uložiti svoje znanje, rad i novac u sportski ribolov i vode koje koriste ribolovci. Čim neko barata sa tuđim parama i niko ga valjano ne nadgleda...ha, ha, ha...
I čuvajte se onih koji pišu "Družim se sa ološem, a ja sam mnogo dobar.". Takvi umišljaju da su revolucionari, potpuno isti kao i oni iz 1944., 1945., 1946......koje odavno niko ne sluša. Svake godine se pojavi neki novi Kurta koji je ubeđen da je baš on taj koji će predvoditi promene, ali obavezno o tuđem-državnom trošku.

dare

Senior member
Učlanjen(a)
22.01.2008.
Broj reagovanja
0
gringo je napisao(la):
Dakle za pocetak moramo da pocnemo od edukacije (molim vas proverite znaceneje reci edukacija jer je u anketi utvrdjeno da vise od 99% Srba nezna pravo znacenje ove reci)
Covece, jesi li ti ovo namerno ili kroz zezanje napisao...
Molim te procitaj ponovo post i ovo tvoje 99% pa vidi koliko si nam pljunuo u facu....
1 % verovatno i sebe ubrajas u taj  1% a mi ovde na sajtu pored tebe obicni linguri
-MOLIM TE PROCITAJ STA SI NAPRAVIO- :doh: :doh: :doh: :doh: :doh: :doh: :doh:

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
  Миксе,
после више од тридесет година пецања, на многим водама широм Србије, од Власине до Дунава  и од Млаве до Кокиног брода, знам и ја шта ће бити са нашим водама у будућности, не само са мушичарским, ако се овако настави. Зато и пишем шта би, по мом скромном мишљењу, могло да се учини, не кажем да сам у праву и да би то требало.
  Нема појма, овде, чак ни о самоуправљању у удружењима (бар овде где сам ја члан) већ удружења служе само да ту  организовано купиш дозволу и ништа више, а чуварске службе су тек катастрофа - узми  ортаке за чуваре као председник удружења и пичи.
  У Босни, гледао сам, чувар стоји поред риболоваца у води, он их води на воду и распоређује, када упецају долази, мери, слика и пуштај. Нема рибокрадица, али нема ни загађивача. Лепо, мирно, уживање. Ко би жалио паре - ја не.
  Нису ово никакве "напредне идеје", нико никада није озбиљно и конкретно нешто учинио за заштиту вода, бар што се тиче риболоваца, или њихових удружења. Знам много риболоваца који су неки утицајни курац у разним органим и форумима,  али што да кољу сами себе. Они се и убацују у управне одборе, они су почасни гости на риболовачким забавама, прославама, а не неки као ја - ја идем да порибљавам, не они, ја моје ђубре са пецања носим у контејнер, они не. Ја волим воду, а они је само користе. Далеко од тога да сам ја светац.
  Слажем се да је излаз у приватизацији. Али како мислиш да то код нас функционише. Мислиш да ће неко да закупи део Мораве, Нишаве, Млаве, Тимока или било које друге реке, а да му 20 -30 км узводно неко испушта отров. Нико није толико блесав. Ко је луд да закупи део Ибра, ако  шипци сваки дан пуштају фенол. То не пије воду.
    Тачно да платиш на Рибнику и лепо пецаш, али он нема загађивача, само треба добра чуварска служба и нико није глуп да зајебе оно у шта је уложио паре. Али ће и Рибник да зајебу у догледно време јер је и то друштвено, удружење само користи. Гледај Увац, Тотална забрана градње, а има најмање 150 кућа које Веља Илић није дао да се сруше, или стотине викендица, кућа и сплавова на језерима и рекама. Легална Лукреција Борџија буразеру, маде ин Србија. Чекај само да  утицајни куртони нападну Рибник, Градац, Рзав, Темску, Студеницу, Ђетину, Лим, Тару и многе друге мање прелепе реке и речице. Проћи ће као Златибор, ради ко шта 'оће, гради како 'оће.
    Лепо кажеш, платио сам и 'оћу да клатим како ми се 'оће. Ал' то тако неће да може, бар код нас.
    З А К О Н И!  То је број 1.
    Строги и да се примењују - "јер суд је суд, а ћуд је ћуд, па захвати .." 
    Тек тада ни би било никаквих проблема јер неби било тровача. Али неко мора да потегне први све то. Не верујем да министре или председнике општина боли дупе да то мењају кад им, они који трују, муљају јевриће и плаћају кампање. Ко је смео да помене Заставу као тровача, а Лепеница је отпадни канал, јеботе, то све тече кроз сред града. Кога боли срање/стање  на нашим водама. Нас, који проводимо  део живота на њима и волимо их.   
    Није ово позив  "другови риболовци свих земаља уједините се" , бар га ја тако не схватам, већ мислим да је крајње време да неко коме је стварно стало до вода нешто конкретно и уради.
  Ми смо скинули гаће и јебу нас, а ми кукамо - Еј, јебу нас!, а дупе нам и даље голо. 'Ајде да обучемо гаће и панталоне и да узмемо по "мотку у руку".
  Не мислим ни ја да будем "ован" предводник, ситна сам ја риба,  једна пирана не може да убије бика, јато да.
    Надам се, или бар нисам тако схватио,  да ниси мислио да сам ја неки нови Курта од 1944,1945,1946... који би ово све о вашем трошку. Ти су нас и сјебали, али нисам до сада, а нећу ни убудуће и ја да им помажем.
  И до сада сам све радио за своју 'рану и своју џебану, на своју памет и штету.
  Бистро.

Vrh Dno